JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Prima vaření z opravdových potravin přeje všem
Andy Kind, superimunita.cz
Příspěvky
VÝŽIVA PŘI CHŘIPCE
30. 3. 2021
Obecně bychom při chřipce měli konzumovat lehce stravitelné potraviny. Tuky a přemíra koření mezi ně nepatří. Pokud se chcete kvalitně najíst a zároveň doplnit tekutiny, zařaďte do chřipkového jídelníčku polévky. Vhodné jsou především masové a zeleninové vývary.
HIMALAJSKÁ SŮL - POKLAD NAZÝVANÝ BÍLÉ ZLATO
24. 3. 2021
Himalájská sůl, obvykle dovážená z Pakistánu, obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém množství.
VÝŽIVA SENIORŮ
16. 3. 2021
Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starších lidí. Její důležitost by si měl uvědomit každý, kdo přichází se starším člověkem do styku – zdravotník, sociální pracovník, ale i příbuzný.
„Mně stačil ten rohlík s kávou. Nedělej si škodu, já už moc nepotřebuju…“ Už jste někdy něco podobného slyšeli od svých rodičů či prarodičů?
TAK JE TO TADY: BIO chléb PERNERKA V LIDLU
8. 3. 2021

NEBEZPEČNÉ BAKTERIE V POTRAVINÁCH
5. 3. 2021
K potencionálně nebezpečným potravinám se řadí nedovařená drůbež a maso, nepasterované mléčné výrobky, rýže, která stála příliš dlouho na teple nebo byla nesprávně ohřívána, korýši a měkkýši z neznámých zdrojů, zkažené tučné ryby, vařené masné výrobky, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s porušenou skořápkou.Syrová vejce odborníci doporučují nejíst. Vyřadit z jídelníčku vejce naměkko by měli staří a nemocní lidé, děti a těhotné a ženy.
OVESNÁ KAŠE S JABLKY, OŘÍŠKY A SKOŘICÍ - IDEÁLNÍ SNÍDANĚ
27. 2. 2021
Už jste zkusili alespoň párkrát do týdne zařadit do svého jídelníčku ovesnou kaši, která má mnoho zdravotních benefitů? Jestli ne, tak to musíte zkusit. Vaše trávení bude za takovou porci zdraví jednoznačně děkovat.
ČEKANKOVÝ SIRUP - ZDRAVÉ SLAZENÍ VHODNÉ I PRO DIABETIKY
26. 2. 2021
Díky inulinu je skvělou výživou hodných střevních bakterií. Dobrý stav střevní mikroflóry se nám odmění zlepšenou imunitou i lepší náladou. Navíc se zlepší celkově trávení. Omezí se zánět v těle.
Lidé trpící zácpou by měli pocítit úlevu od svých potíží, ale i ti, kdo mají spíš průjem by si měli svůj zdravotní stav zlepšit. Jestliže dosud sladíte, nasazením čekankového sirupu dojde k významnému zmenšení energetického příjmu kalorií
OTRAVA Z JÍDLA
23. 2. 2021
Selhání ledvin, diabetes, nebo vysoký krevní tlak... Jediná otrava z jídla může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související zdravotní komplikace se často objeví i po několika letech.
GHÍ - KDO MAŽE, TEN JEDE
19. 2. 2021
Říká se mu elixír života, protože podporuje zdroj životní energie. Hojně se využívá v ájurvédské kuchyni. Naše babičky jej znaly prostě jako přepuštěné máslo. Jeho výhodu viděli v tom, že se ve spíži, na rozdíl od másla, nekazilo.
ZIMNÍ SALÁT - DOBRÝ ZAČÁTEK
15. 2. 2021
Hubnout neznamená hladovět. Se zimními zeleninovými saláty se dá najíst dosyta a bez nadměrného příjmu tuku i energie. A protože se jí také očima, jejich barevná struktura uspokojí i tento požadavek.
Zejména vláknina obsažená v zelenině je pro redukci váhy důležitá. Spolu s obsaženou vodou totiž zpomaluje trávení, a tím rychle vyvolává pocit nasycení.
PROČ DOMA POUŽÍVÁM ŠPALDOVOU MOUKU?
12. 2. 2021
Špaldová mouka měla pevné místo v jídelníčcích našich babiček. S nástupem levnější pšenice ozimé se na ni téměř zapomnělo. Teď se naštěstí znovu vrací do našich kuchyní. Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Navíc se k výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.
POSÍLENÍ A DETOXIKACE JATER
6. 2. 2021
Játra jsou skutečnou továrnou, kde probíhá každý okamžik více jak tisíc chemických reakcí.
Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater, žádný působek v těle (enzymy, hormony..) nemůže vzniknout nebo působit bez účasti jater. Jinými slovy, bez funkce jater nemůže existovat funkce organismu, neboli funkce organismu je obrazem funkce jater!
KEFÍROVÁ TIBETSKÁ HOUBA - JAK NA TO?
28. 1. 2021

CO JÍST PŘI ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
22. 1. 2021
Štítná žláza je vedle jater naše největší endokrinní žláza. Je to žláza regulující temperament člověka, který odpovídá jeho zděděným vlastnostem, jeho povaze, jeho charakteru; jeho náladě, jeho osobnosti a jeho negativnímu zaměření.
Štítná žláza patří k nejdůležitějším orgánům v těle, podílí se na různých funkcích organismu. Jejím úkolem je shromažďovat jód z krve, aby mohla produkovat hormony regulující spotřebu energie ve všech buňkách a orgánech.
ROZDÍL MEZI CELOZRNNÝM A VÍCEZRNNÝM PEČIVEM
17. 1. 2021
Asi už to také znáte. V supermarketu nám nabízejí nejrůznější pečivo. Často nás lákají na to, že je to speciální cereální produkt (co to vlastně znamená se dozvíte na konci článku), také nám nabízejí vícezrnné pečivo a pokud chceme někde koupit celozrnnou housku, tak to abychom si na to vzali lupu, než ji někde najdeme, co? A tak sdílím detailnější info týkající se právě nabídky pečiva.
NEBEZPEČÍ ČÍHAJÍCÍ V SYROVÉM MASU
16. 1. 2021
Jestli to máte stejně jako já, tak máte rádi syrové maso. Takový domácí tatarák je pro mne opravdová lahůdky. Bohužel při každé konzumaci takového masa se vystavujeme obrovskému nebezpečí velmi bolestivého onemocnění. No, kdo by chtěl mít v těle zapouzdřeného svalovce?
MYSLEME NA NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ V NAŠEM BŘÍŠKU
10. 1. 2021
Jeden z největších zdravotních omylů pochází z nedostatku uvědomění si souvislostí o tom, kdo vlastně jsme.. Naše tělo se skládá z našich buněk a asi bilionu (ano opravdu tolik) mikrobů. Takže 90% buněk našeho fyzického "JÁ", s kterým si běháme po světě, ve skutečnosti nejsou buňky lidské.
VYZNÁTE SE V OZNAČOVÁNÍ VAJEC?
17. 12. 2020
Jak se orientovat ve značení vajec? Důležité je vědět, že hlavní jsou údaje na skořápce (mohou se totiž lišit od údajů na balení). Najdeme zde informace o způsobu chovu nosnic, zemi původu vajíček ale také konkrétního chovatele. Detaily jsem pro vás připravila v článku níže:
UDĚLEJTE SI ČAJ ZE SLUPKY OD BANÁNU
4. 11. 2020
Banán je skvělé ovoce, ideálním zdrojem draslíku. Když jej konzumujete, odstraníte slupku a tu poté vyhodíte. Víte však, že slupka má spoustu přínosů pro lidské tělo? Také ona obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které můžete ještě dále využívat. Můžete si udělat z banánové slupky čaj!
PŘERUŠOVANÝ PŮST JE CESTA K LEPŠÍMU ZDRAVÍ
11. 10. 2020
Přerušovaný půst je způsob jak si užívat jídlo a přesto hubnout. Osobně mám tuhle metodu ozkoušenou na vlastní kůži a můžu jen souhlasit.
V podstatě v mém jídelníčku najdete v přiměřené míře úplně vše (tak 80% zdravé jídlo) a pokud dodržuji určité fáze jídla/půstu opravdu důsledně (u mne v poměru 9hodin/15hodin) opravdu se mi daří vždycky trochu zhubnout. A jaké máte zkušenosti s přerušovaným půstem vy?
LÉČIVÉ ÚČINKY SLANINY
4. 10. 2020
Dnes trošku rozboříme mýty o „nezdravých“ tucích a zastavíme se přímo u zdroje vepřového sádla – slaniny. Věřte, že tato živočišná surovina si to právem zaslouží. Popíšeme si její léčivé účinky, o kterých zřejmě ani nevíte.
Na úvod pár čísel. Slanina je jediný masový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek. Všechny samozřejmě nejsou zdraví prospěšné a tak se doporučuje konzumovat ji jen v malém množství.
POTĚŠTE SVÉ DĚTI VÝROBOU DOMÁCÍ LÉKOŘICE. BEZ CHEMIE A KONZERVANTŮ
3. 9. 2020
Lékořice není ve světě léčitelství a gastronomie žádnou novinkou, ba právě naopak. V dnešní době narazíte na lékořici nejčastěji v podobě černých pendreků. Za léčivými účinky lékořice stojí řada účinných látek. Kořen obsahuje velké množství sladkého glycyrrhizinu, vitamíny B, lecitin, biotin, zinek nebo jód. Zmíněný glycyrrhizin pomáhá při léčbě jater, stimuluje hormonální rovnováhu a působí protizánětlivě. A tuhle pochoutku si z kořene lékořice můžete vyrobit i sami doma.
UŽ JSTE OCHUTNALI CHLEBOVNÍK? DOKÁŽE NAHRADIT MASO
27. 8. 2020
Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.
MARMELÁDA Z MÁTY POMÁHÁ PŘI LÉČBĚ NACHLAZENÍ NEBO S NADÝMÁNÍM
15. 8. 2020
Už jste slyšeli o mátovém džemu? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutná, navíc je to i oku lahodící dobrota, která udělá z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátová marmeláda navíc dokáže pomoci při bolestech břicha, při nadýmání nebo s obyčejným nachlazením.
DOMÁCÍ LEDOVÁ KÁVA
3. 8. 2020
Recept na domácí ledovou kávu - udělejte si svou oblíbenou kávu za studena snadno a rychle.
Do sklenice od přesnídávky dáme 2-3 lžičky instantní kávy, 1-2 lžičky cukru. Kávu zalijeme do půlky přesnídávkové sklenice studenou vodou. Sklenici uzavřeme a protřepeme, dokud se neobjeví pěna. Do sklenice, ve které podáváme ledovou kávu, dáme kostky ledu a přilijeme kávovou pěnu. Led můžeme nahradit vanilkovou zmrzlinou. Dobrou chuť.
MANGOLD - ZELENÉ LISTY PLNÉ LUTHEINU PRO NAŠE OČI
27. 7. 2020
Špenát v kuchyni používá téměř každý, ale na mangold se tak trochu zapomíná. A to je škoda. Obsahuje totiž zraku prospěšný lutein a jedlé jsou jak jeho řapíky, tak listy.
Lutein je prospěšný pro náš zrak, proto by ho měli do své stravy pravidelně zařazovat všichni ti, kdo pracují u počítače, dlouho řídí nebo jinak namáhají oči. Lutein se vyskytuje v zelených rostlinách a žlutých květech.
JAKÝCH CHYB SE VYVAROVAT PŘI VAŘENÍ TĚSTOVIN
20. 7. 2020
Těstoviny do hrnce, chvilku počkat, scedit a hotovo. Zdálo by se, že je příprava těstovin zcela primitivní záležitostí. Přesto ale na talířích často přistanou spíše převařené nudle, které mají hodně daleko k italským ideálům této dobroty. Právě v Itálii je vaření těstovin jistým druhem umění. A zdejší kuchaři velmi dobře vědí, jak naplno vyzdvihnout plný potenciál těchto potravin. Čeho bychom se tedy podle expertů měli v kuchyni určitě vyvarovat?
GRILOVANÉ OVOCE: JABLKA, BROSKVE, ANANAS I BANÁN - TO POTĚŠÍ
8. 7. 2020
Grilovací sezóna je tady. Přichází čas blýsknout se před návštěvou a také si u grilu dobře pochutnat. Každou zahradní párty jistě ozvláštní čerstvě grilované ovoce, které skvěle chutná. Dezert z grilovaného ovoce. Výborné chuti dosáhnete přidáním kvalitního řeckého jogurtu a zakysané smetany. Milovníci zmrzliny zase jistě podlehnou ovoci s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
DOMÁCÍ GRANOLA JAKO IDEÁLNÍ SNÍDANĚ
12. 6. 2020
Recept na domácí granolu se skládá jen ze 3 hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy 1 díl vloček, 2 díly ořechů a 3 díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct. pak už si ji jen přidáváte k jogurtu a ovoci ke snídani. To prostě můžu.
MASCARPONE S CITRONOVÝMI ŠPAGETAMI
8. 6. 2020
Zbylo vám z pečení mascarpone? Zkuste ho použít naslano! Jeho jemná chuť perfektně propojí chutě a vytvoří delikátní omáčku na těstoviny. Stačí jen pár surovin, které máte běžně doma, bylinky, které vám rostou za oknem nebo na zahrádce, a efektní pokrm pro celou rodinu je do 20 minut hotový!