JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Prima vaření z opravdových potravin přeje všem
Andy Kind, superimunita.cz
Příspěvky
VYŠKAVŘTE SI VLASTNÍ SÁDLO I DOMÁCÍ ŠKVARKY
25. 5. 2020
Chválené i zatracované – to se dá říct o vepřovém sádle, na které někteří nedají dopustit, jiní jho odmítají jako nezdravý živočišný tuk.
V každém případě jsou tuky nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Nemusíme se jich bát, ačkoli obsahují dvakrát více kalorií než sacharidy. Tuky jsou totiž zdrojem energie pro svaly, srdce a jsou součástí buněčných membrán. Rovněž nám umožňují vstřebávat vitaminy, které jsou rozpustné v tucích jako A, D, E a K. Tuky by měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy.
DOMÁCÍ SÁDLOVÉ HOUSTIČKY
20. 5. 2020
Pokud vám už chleba i rohlíky lezou ušima a chcete změnu, vyzkoušejte tyto sádlové houstičky. Jsou hotové do 60 minut, potřebujete na ně jen pár ingrediencí a garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné. Tak moc jsou dobré. A zvládne je i začátečník.
VYROBTE SI DOMÁCÍ COLU
27. 4. 2020
Nejeden milovník koly se již pokoušel vyrobit si doma stejně lahodné a osvěžující pití, jakým je právě Coca-Cola. Pokud i vy máte tendenci vyzkoušet si na vlastní kůži výrobu tohoto světově populárního nápoje, budete k tomu potřebovat následující ingredience:
KONZUMACE RÝŽE DALŠÍ DEN PO UVAŘENÍ JE NEBEZPEČNÁ
10. 4. 2020
Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.
A proč je konzumace rýže další den nebezpečná? Syrová rýže může obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus. Ty je velmi těžké zničit a nezabije je ani klasické vaření. Pokud rýži ale konzumujete ještě teplou, ihned po uvaření, otrava vám nehrozí.
PROČ JAKO DOSPĚLÍ JÍME JÍDLA, KTERÝCH BYCHOM SE JAKO DĚTI ANI NEDOTKLY??
29. 10. 2019
Dnes se s Vámi podělím o svoji úvahu, kterou jsem musela vypracovat pro profesora kognitivní psychologie. Zadání znělo zhruba následovně: Jak by se dal vysvětlit posun chutí u dospělých k výrazným chutím. Jak je možné, že jídla, kterých by se pro svoji výraznou chuť děti pravděpodobně ani nedotkly, tak my dospělí je naopak vyhledáváme a upřednostňujeme?
A tak jsem to pojala následujícím způsobem: JSME TÍM, CO JÍME
MÝTY A FAKTA O CUKRU
15. 5. 2019
O tom, jak moc nám cukr škodí, se ví už nějakou dobu. Ale zatímco jedni se jej snaží ze svého jídelníčku i života za každou cenu dostat pryč, druzí mají stále pocit, že jich se rizika, jež cukr představuje pro lidský organismus, netýkají. Možná za to mohou i mýty, které kolem jeho konzumace stále panují. Pojďme se tedy na to blíže podívat.
CO JÍST, ABYCHOM PŘEDCHÁZELI RAKOVINOVÉMU BUJENÍ
13. 5. 2019
V článku sdílím doporučení ohledně preventivní výživy, zdrojem je Masarykův onkologický ústav v Brně:
NÍZKOSACHARIDOVÝ JÍDELNÍČEK - PŘEHLED CO VLASTNĚ JÍST
10. 5. 2019
Při nízkosacharidové stravě je důležité používat kvalitní základní potraviny a vyřadit průmyslově zpracované výrobky, které obsahují přidané cukry, škroby, mouku, nekvalitní upravené tuky a další přidané látky.
Do nízkosacharidového jídelníčku patří zejména:
ZÁKLADEM JE JÍST SKUTEČNÉ POTRAVINY
16. 4. 2019
Nejzdravější stravou jsou skutečné potraviny – tedy opravdové maso (ne uzeniny), ryby z moře i českého rybníka (ne rybí saláty a předsmažené rybí prsty plné éček), čerstvá zelenina a ovoce (ne džusy a výrobky s ovocnou příchutí), poctivé mléko a mléčné výrobky (ne odtučněné a nízkotučné varianty zahuštěné škrobem), skutečná vejce (ne sójové a jiné náhražky), kvalitní kváskový chléb (ne bílé rohlíky nebo dobarvené housky s látkami zlepšujícími mouku), luštěniny a celá zrna (ne „polystyrenové” křehké plátky a jiné pufované výrobky), kvalitní průmyslově neupravené tuky a oleje (ne rafinované oleje, ztužené rostlinné tuky a margaríny).
NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY
15. 3. 2019
Říkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?
Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!
VÁŠ MOZEK SI ZÁSOBY NEUDĚLÁ, DOSTANE JEN TO, CO ZROVNA SNÍTE
6. 3. 2019
Mozek je řídícím centrem našeho těla. Díky němu můžeme myslet, vidět, mluvit, slyšet a vnímat věci kolem nás. Také nám pomáhá cítit, ochutnávat a také vychutnávat.
Jestli chceme, aby nám mozek byl za to, co mu posíláme, vděčný, musíme si zvolit jídlo bohaté na vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály.
KAŽDÝ KOUSEK JÍDLA, KTERÝ SNÍTE, OVLIVŇUJE VAŠE TĚLO I MYSL
21. 2. 2019
Jídlo, které jíme, ovlivňuje každou část našeho těla. Zdravá pokožka a lesk vlasů jsou nejviditelnějšími signály, že tělo dostává správné živiny.
Ale to, co jíme působí daleko rafinovaněji a mnohem více do hloubky. Všechno co polkneme, má vliv na úroveň naší energie, na schopnost odolávat infekcím, na bdělost, sílu a odolnost proti únavě.
SYROVÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ
25. 1. 2019
Chcete-li mít krásnou zářící pleť a dostatečně silný imunitní systém, pak do svého jídelníčku určitě zařaďte zelí. Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu, která je notoricky známá pro svůj vysoký obsah prospěšných živin. Pokud se tedy snažíte vylepšit svůj jídelníček, pak by měla být brukvovitá zelenina na samém vrcholu vašeho seznamu potravin.
VEJCE - SUPERPOTRAVINA, KTERÁ PŘEKVAPÍ
16. 1. 2019
Ve vejcích najdeme nejen vitaminy, ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty. Kromě zmíněného vitaminu D vejce obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin.
KAVIÁR CHUDÝCH Z OPEČENÉHO LILKU
14. 1. 2019
Z plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker vyzy nebo jesetera. Nejčastěji se s ním setkáte na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi pravého kaviáru v Rusku
NEBEZPEČÍ SKRYTÉ V ENERGETICKÝCH DRINCÍCH
19. 12. 2018
Jsou lidé, kteří nedají bez energetického nápoje ani ránu a staly se součástí jejich pitného režimu. Bohužel. Našemu tělu totiž tyto drinky škodí víc, než si mnozí dokáží připustit.
MELTA - VZPOMÍNKA NA DĚTSTVÍ I ALTERNATIVNÍ VARIANTA KÁVY
20. 11. 2018
Melta je dnes synonymem zdravého životního stylu. Jelikož neobsahuje kofein, meltovou kávu si kromě dospělých mohou dopřávat také těhotné ženy a děti. Melta ovšem bohužel není bezlepková. Proto by meltovou kávu neměli pít lidé s alergií na lepek.
JEDLÉ KAŠTANY
14. 11. 2018
Jedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.
ZDRAVÉ SVAČINY PRO DĚTI DO ŠKOLY
3. 9. 2018
Tak dnes se zase roztáčí ten známý kolotoč. Děti jdou do školy. A na rodiče připadne kreativní úkol, aby na ně každé ráno čekala zdravá, kvalitní a hlavně zajímavá svačinka.
První věc, kterou je potřeba zdůraznit je, že téměř jakákoliv svačina, kterou dítěti doma připravíte, je zdravější než ta, kterou si koupí, když mu dáte peníze, ať si něco koupí cestou do školy. Většina dětí totiž skončí u sladkého pečiva typu koblihy, šátečky nebo třeba u komerčních baget, sladkých limonád apod. Co má tedy obsahovat správná svačina do školy na každý den?
JEDNODUCHÝ TRIK JAK SI DOMA OBOHATIT DROŽDÍ O NEZBYTNÝ VITAMIN D
22. 8. 2018
Droždí může být zdrojem vitamínu D. Ale ne bez záření. Droždí je výrobek z kvasnic, tedy hub, a samo o sobě vitamín D neobsahuje. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitamínů skupiny B, ale také vitamínu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Aneb proč dát během domácího vaření droždí na sluníčko.
ZAŘIĎTE SI DOSTATEK JODU VE STRAVĚ
11. 8. 2018
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj těla. Přibližně 60 % jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví hraje velmi důležitou roli pro zachování správné funkce štítné žlázy, která vylučuje důležité hormony, které řídí základní metabolické funkce těla. Máte ho dostatek?
DOMÁCÍ VÝROBA MOZZARELLY
9. 8. 2018
A co si takhle v těchto letních dnech udělat domácí mozzarellu, která k lehkému rajčatovému salátu dodá ještě vytříbenější chuť?
OPIČÍ MÁSLO BUDETE MILOVAT
2. 8. 2018
Opičí máslo? Že jste o ničem takovém neslyšeli? Pak nevíte, o jakou dobrotu jste přicházeli. A vůbec se nemusíte bát, že by se snad vyrábělo z opiček. jedná se o sladkou pomazánku z banánu, ananasu a kokosu.. takže trošku něco jako piňa koláda na lžičku :-)
Opičí máslo je ideální doplněk třeba zmrzlin, palačinek či vaflí. Ale většině lidí chutná natolik, že ho prostě ujídají lžící ze sklenice a nestačí ho na nic namazat. Tak dobré totiž je.
POTRAVINY, KTERÉ CHRÁNÍ VAŠE CÉVY
28. 7. 2018
Zanesené tepny jsou jednou z nejčastějších příčin mrtvice a srdečních záchvatů. Existuje samozřejmě mnoho faktorů, které mohou zvýšit riziko problémů s cévami, jako je nezdravá strava, stres a nedostatek pohybu. Vy se však můžete preventivně chránit tím, že provedete několik jednoduchých změn ve své každodenní stravě a snížíte tak riziko onemocnění vaše srdce.
CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ PSYCHICKÝ STAV? VYHNĚTE SE SLANINĚ, PÁRKŮM I SALÁMŮM.
16. 7. 2018
Máte rádi párky, slaninu či salámy? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít hodně špatný vliv. Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku úplně vynechat. Podle nové studie totiž mohou výrazně ovlivnit naše duševní zdraví.
CUKETA VÁM POMŮŽE S HUBNUTÍM, POSÍLÍ IMUNITU A CHRÁNÍ VAŠE SRDCE
14. 7. 2018
Cukety obsahují vysoký podíl vitaminů C, jsou plné bílkovin a vlákniny. Obsahují také významné množství draslíku, folátů a vitaminu A. A to zdaleka není ještě všechno. Co všechno vám může tato zelenina nabídnout se dočtete v celém článku.
JAK SPRÁVNĚ MÝT PRKÉNKO OD SYROVÉHO MASA?
11. 7. 2018
Pořádně vyčistit prkénko je na vaření a následném úklidu snad ta nejtěžší část práce. Vezmeme mycí přípravek, horkou vodu, houbičku a pořádně drhneme. Popřípadě jej opláchneme a dáme do myčky. Myslíte si, že to stačí? Pak jste podle vědců na omylu. nebezpečných bakterií jste se nezbavili.
JAK SE POMOCÍ STRAVY ZBAVIT KŘEČÍ V NOHÁCH
6. 7. 2018
Možná to také znáte, křeče do nohou. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.
NEPOTŘEBUJETE JÍDELNÍČEK ANI VÝŽIVOVÉHO PORADCE
2. 7. 2018
Pro zdravou stravu nikdo nepotřebuje encyklopedie výživy, výživové poradce, zavádějící značky potravinářů, ani nejnovější studie. Úplně si vystačíme s jedinou větou: JEZTE KVALITNÍ ZÁKLADNÍ POTRAVINY A JÍDLA Z NICH.
A pro ty, kteří chtějí podrobnější radu: nepijte soft drinks a nejezte junk food, kam patří všechna vysoce průmyslově zpracovaná jídla. Dobrou chuť ke kvalitnímu obědu přeje Amazonka
PLACKY Z JABLEČNÉHO PYRÉ
22. 3. 2018
Pokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.