JÍDLOVĚDA
MILUJI JÍDLO, OPRAVDOVÉ JÍDLO
ANDY
Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník
Příspěvky
ZAŘIĎTE SI DOSTATEK JODU VE STRAVĚ
11. 8. 2018
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj těla. Přibližně 60 % jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví hraje velmi důležitou roli pro zachování správné funkce štítné žlázy, která vylučuje důležité hormony, které řídí základní metabolické funkce těla. Máte ho dostatek?
DOMÁCÍ VÝROBA MOZZARELLY
9. 8. 2018
A co si takhle v těchto letních dnech udělat domácí mozzarellu, která k lehkému rajčatovému salátu dodá ještě vytříbenější chuť?
OPIČÍ MÁSLO BUDETE MILOVAT
2. 8. 2018
Opičí máslo? Že jste o ničem takovém neslyšeli? Pak nevíte, o jakou dobrotu jste přicházeli. A vůbec se nemusíte bát, že by se snad vyrábělo z opiček. jedná se o sladkou pomazánku z banánu, ananasu a kokosu.. takže trošku něco jako piňa koláda na lžičku :-)
Opičí máslo je ideální doplněk třeba zmrzlin, palačinek či vaflí. Ale většině lidí chutná natolik, že ho prostě ujídají lžící ze sklenice a nestačí ho na nic namazat. Tak dobré totiž je.
CUKETA VÁM POMŮŽE S HUBNUTÍM, POSÍLÍ IMUNITU A CHRÁNÍ VAŠE SRDCE
14. 7. 2018
Cukety obsahují vysoký podíl vitaminů C, jsou plné bílkovin a vlákniny. Obsahují také významné množství draslíku, folátů a vitaminu A. A to zdaleka není ještě všechno. Co všechno vám může tato zelenina nabídnout se dočtete v celém článku.
NEPOTŘEBUJETE JÍDELNÍČEK ANI VÝŽIVOVÉHO PORADCE
2. 7. 2018
Pro zdravou stravu nikdo nepotřebuje encyklopedie výživy, výživové poradce, zavádějící značky potravinářů, ani nejnovější studie. Úplně si vystačíme s jedinou větou: JEZTE KVALITNÍ ZÁKLADNÍ POTRAVINY A JÍDLA Z NICH.
A pro ty, kteří chtějí podrobnější radu: nepijte soft drinks a nejezte junk food, kam patří všechna vysoce průmyslově zpracovaná jídla. Dobrou chuť ke kvalitnímu obědu přeje Amazonka
PLACKY Z JABLEČNÉHO PYRÉ
22. 3. 2018
Pokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.
GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
20. 3. 2018
Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok, Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.
FLEXITARIÁNSKÉ STRAVOVÁNÍ
15. 3. 2018
Rádi jíte zdravě, máte rádi ovoce, zeleninu, ale vegetariánství je pro vás nepřijatelné? Máte rádi maso, i když víte, že vysoká konzumace červeného masa je spojena s celou řadou civilizačních nemocí, a proto přemýšlíte o snížení příjmu masa a masných výrobků. Pak jste právě ti praví pro to, stát se flexitariány.
Seitan - bílkovinná náhražka masa
12. 3. 2018
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením.
Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny.
ČERNÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
8. 3. 2018
Černá sůl je vulkanická, nerafinovaná, s charakteristickou výraznou chutí a vůní po vajíčkách, s vysokým obsahem síry a dalších minerálů. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení.
VÝŽIVOVÝ OMYL ZDRAVÉ STRAVY - AGAVE SIRUP
28. 2. 2018
Agave sirup -přírodní sladidlo a alternativa bílého cukru. Stal se módní trendem zdravé výživy. Ale jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům. Kromě nebezpečné inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin. Navíc lidem může způsobit chronické zdravotní problémy a onemocnění metabolismu sacharidů- cukrovku.
NEJVĚTŠÍ ZLO VE VÝŽIVĚ? SLAZENÉ NÁPOJE!
27. 2. 2018
Nadměrná konzumace cukru je dobře známa příčina, která stojí za vznikem srdečních chorob a vážných poškození zdraví. Vědci nám potvrdili, že pití limonád (klasických i dietních) vede k: poškození kostí, k cukrovce, demenci (zcvrkávání mozku), depresi, poškození ledvin, poškození mozku, urychlují stárnutí, vzbuzují chutě na sladké, vyvolávají agresivitu dětí, způsobují nadýmání, rozvíjí artritidu, zvyšují riziko rakoviny prsu, spouští obezitu a také ničí zuby.
JAK VAŘIT ZDRAVĚ?
23. 2. 2018
Co pro vás znamená zdravé vaření a jak je možné ho realizovat? Sdílím zde pro Vás několik zajímavých myšlenek a tipů, které jsem k tomuto tématu pro vás na netu našla.
QUINOA - POKLAD INKŮ
21. 2. 2018
Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.
BANÁNOVÁ BÁBOVKA Z DÝŇOVÉ MOUKY
8. 2. 2018
Dýňovou mouku jsem si oblíbila nejen pro výborné pečící vlastnosti, ale především pro její úžasné výživové vlastnosti. Je bohatá na bílkoviny, vitamín E a je přirozeně bezlepková. Těstu dodá krásně zelenou barvu, příjemnou vůni i chuť.
DOMÁCÍ SUŠENÉ MASO
4. 2. 2018
Kdo by na akci neocenil masovou pochoutku, která chutná a dodá energii? Komerční 25g pytlík za 60,-Kč moc nezasytí a navíc obsahuje změkčovadla a konzervanty. Nezbývá tedy než se pustit do domácí výroby…
Úprava masa sušením a nasolováním je populární na celé planetě a je stará jako lidstvo samo. Nejpopulárnější je díky severoamerickým indiánům, odkud pochází označení jerky (ch'arki - sušené solené maso).
ZÁZRAČNÉ SMOOTHIE Z ČERVENÉ ŘEPY
9. 1. 2018
Konzumací červené řepy do těla dostaneme spousty vitamínů a minerálů. Červená řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek. Díky vysokému obsahu vitamínů C a E je pro tělo její častá konzumace výborná pro celkový imunitní systém. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
PŘÍPRAVA DOMÁCÍHO MÁSLA
3. 1. 2018
Domácí máslo se vzhledem k cenám másla v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí. My si doma máslo připravujeme, a co vy?
JÍST JAKO V DOBĚ KAMENNÉ
21. 12. 2017

DÝŃOVÁ POLÉVKA
1. 10. 2017
Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2.
RECEPT NA VÝBORNÉ BAZALKOVÉ PESTO
14. 4. 2016
Jak na VÝTEČNÉ BAZALKOVÉ PESTO, které zůstane stále zelené a nebude ho nikdy dost, se dozvíte právě zde:
POZOR NA BABY KAROTKU
8. 4. 2016
Věděli jste, že Baby karotka je sice perfektně tvarovaná, oloupaná a bez tvrdého konce. Jde však o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví. Mrkev, která je upravena do známých tvarů, je pak ponořena do chlórové lázně, aby se očistila a získala zářivě oranžovou barvu. Chcete vědět více? Tak čtěte:
RAW PRO ZAČÁTEČNÍKY
1. 4. 2016
Živá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková. Živá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková.
BULGUR - dejte mu šanci
1. 3. 2016
Češi už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky. Zkuste dát téhle příloze šanci. Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle.
SOJA NENÍ ZDRAVÁ POTRAVINA
1. 9. 2015
Během několika posledních let byla soja ceněna jako potravina se zázračnými účinky na zdraví. Ale opak je pravdou. Sója může způsobovat leukémii, různé formy rakoviny, diabetu 1.typu, onemocnění štítné žlázy i erektivní dysfunkce.
STŘEDOMOŘSKÁ KUCHYNĚ
1. 8. 2015
Každý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. A výsledky jsou jasné: cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni? Umožňuje pestré a zdravé stravování. Prospívá zdraví i kráse. Neobsahuje potraviny, které by byly špatné a finančně je srovnatelná s českou kuchyní.
DOMÁCÍ CELOZRNNÉ TĚSTOVINY
1. 5. 2014
Celozrnné těstoviny mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík). Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Celozrnné těstoviny jsou proto výživově hodnotnější než klasické těstoviny z mouky bílé.
SOUBOJ MÁSLA A MARGARÍNU VYHRÁLO MÁSLO
1. 4. 2014
Byl to vytrvalý souboj, na jehož konci měly být obchody plné margarínů. A tradiční máslo by mělo místo už jen v knihách o minulých nezdravých dobách. Jenže taktika Unileveru se nepovedla a nyní soupeření končí přesně naopak.
DOMÁCÍ MANDLOVÉ MLÉKO
1. 4. 2014
Mandlové mléko je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural neloupané a nepražené mandle, vodu a mixér. To zní dobře, nemyslíte?
FITNESS DORTÍK
1. 4. 2014
Mám pro vás recept na VÝBORNÝ VEGANSKÝ FITNESS DORTÍK.. DOPORUČUJI.