Jdi na obsah Jdi na menu

JAKÝCH CHYB SE VYVAROVAT PŘI VAŘENÍ TĚSTOVIN

20. 7. 2020

Těstoviny do hrnce, chvilku počkat, scedit a hotovo. Zdálo by se, že je příprava těstovin zcela primitivní záležitostí. Přesto ale na talířích často přistanou spíše převařené nudle, které mají hodně daleko k italským ideálům této dobroty. Právě v Itálii je vaření těstovin jistým druhem umění. A zdejší kuchaři velmi dobře vědí, jak naplno vyzdvihnout plný potenciál těchto potravin. Čeho bychom se tedy podle expertů měli v kuchyni určitě vyvarovat?

spaghetti-569067_960_720.jpg

 

 

1. chyba: Vynechávání soli

Voda na těstoviny by měla být slaná skoro jako moře. Ano, z mnoha míst slyšíme, že bychom měli sůl omezit, ale v případě vody na těstoviny se nemusíte bát o svoje zdraví. Dvě až tři polévkové lžíce se do nich příliš nevsáknou. Naopak, sůl navíc zamezí vzniknu typické „oslizlé“ konzistence. Rozhodně s ní tedy nešetřete a přidávejte ji do vařící vody předtím, než do hrnce putují těstoviny.

2. chyba - příliš malý hrnec

Lepivé těstoviny nemá rád nikdo. Přesto ale mnoho lidí bere na jejich vaření velmi malé hrnce, ve kterých se jednotlivé kousky těstovin nemají kam hnout. Když přidáte příliš mnoho těstovin do malého množství vody, snížíte tím rychle její teplotu a voda se vrátí k varu později. Těstoviny na dně tak budou rozvařené a nalepí se jedna na druhou. Snažte se je raději vařit tak, aby mohly volně plavat – na jeden litr vody připadá ideálně sto gramů těstovin.

3. chyba - příliš mnoho tuku

Třebaže kulinářské celebrity toto pravidlo porušují, olivový olej do vody na těstoviny nepatří. Těstoviny by kvůli němu byly velmi klouzavé, neudržela by se na nich omáčka a zůstaly by z půlky neochucené. Příliš mnoho tuku navíc může přebít jejich přirozenou chuť. Tuk k těstovinám přidávejte spíše na konci po dovaření, třeba v podobě opravdu dobře vychladlého másla, ze kterého při míchání vznikne emulze.

A nezapomeňte při vaření těstoviny pravidelné míchat a ochutnávat jejich pevnost. Dobrou chuť.

 

 

ZDROJ INFO: 

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/8852-nejvetsi-chyby-ktere-delame-pri-vareni-testovin-a-italove-by-je-nikdy-neskousli

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář