JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Andrea Kindermann
Příspěvky
POMELIT
1. 7. 2013
Konzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví. Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.
TERAPIE DOTEKEM
1. 7. 2013
KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH
11. 6. 2013
Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá.
MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY
1. 6. 2013
Momo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.
VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ
1. 6. 2013
U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.
ZELENÝ JEČMEN
1. 6. 2013
Mladý (ZELENÝ) ječmen je díky svým pozitivním vlastnostem a účinkům na lidský organizmus hojně využíván jak při prevenci, tak při nemoci. Pozitivně ovlivňuje civilizační choroby i celkovou činnosti lidského těla.
CHROM -CHROMIUM (Cr)
1. 6. 2013
Chrom je nezbytný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů.Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.
MUZIKOTERAPIE
1. 6. 2013
Hudba je zřejmě nejstarší, nejsložitější a po všech stránkách nejfantastičtější evoluční dědictví, které máme.. Ano, hudba léčí. Problém je v tom, že jen některá..
POZOR NA GLUTAMÁT
1. 5. 2013
Glutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě.
DIETA PŘI PRŮJMECH
1. 5. 2013
Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.
ZELENÁ KÁVA
1. 5. 2013
Zelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organizmus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na váš krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6% této kyseliny, zatímco zelená káva 39%.
MANGAN - MANGANUM (Mn)
1. 5. 2013
Mangan je nezbytnou součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Zasahuje do přeměny cukrů, cholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Při jeho nedostatku můžeme pocítit problémy právě na těchto úrovních.
AJURVÉDA
1. 5. 2013
UPILA SE K SMRTI COCA COLOU
1. 4. 2013
Vyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu.
BOLEST HLAVY
1. 4. 2013
Bolest hlavy je velmi častým příznakem mnohých často i systémových (celotělových) onemocnění. Svou přítomností nejen obtěžují pacienta, ale způsobují také změny psychického stavu (deprese, apatie, agresivita, atd.).
POLENTA - ITALSKÁ TRADICE
1. 4. 2013
Polenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.
VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU
1. 4. 2013
Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat
MĚĎ - CUPRUM (Cu)
1. 4. 2013
Měď (podobně jako zinek) patří mezi prvky s významným vlivem na živý organizmus, vyskytuje se v řadě enzymaických cyklů nezbytných pro správnou funkci životních pochodů a její přítomnost v potravě ovlivňuje zdravotní stav organizmu. Tyto enzymy například ovlivňujímeaolismu sacharidů v organizmu, ovlivňují vytváření kosní hmoty a krvetvorbu, ovlivňují i fungování nervového sysému. Na nižší organismy však působí jako silný jed.
LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ
1. 4. 2013
Lichořeřišnice působí především antibioticky. Likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách, dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.
STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA
1. 3. 2013
Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.
JOD - IODUM (I)
1. 3. 2013
Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.
KOTVIČNÍK ZEMNÍ
1. 3. 2013
V poslední době vyvolal velikou vlnu zájmu o Kotvičník zemní fakt, že mezi jeho hlavní účinky patří schopnost zvýšit u mužů hladinu testosteronu až o 30%, u žen naopak podstatně zvyšuje hladinu estrogenů.Kotvičník zemní také patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodný při mužské neplodnosti, hypertrofii prostaty a léčbě zvýšeného obsahu cholesterolu.
DOMÁCÍ SÝR
1. 3. 2013
Sýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.
NA CO NEZAPOMENOUT V DĚTSKÉM JÍDELNÍČKU?
1. 3. 2013
Nepátrejte po jídelníčcích psaných dětem na míru. Nic takového vám žádný rozumný lékař nedoporučí - cílem totiž je, aby se děti naučily jíst pravidelně a přiměřeně, nikoli aby si počítaly každý kilojoul. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi zajímavá a chutná jídla.
SELEN - SELENIUM (Se)
1. 2. 2013
Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).
MOTLITBA NEMOCNÉHO
1. 2. 2013
Jste-li nemocní, uklidněte se a po své modlitbě přemýšlejte, nemáte-li s někým nevyřízené nějaké nepříjemné záležitosti. Uvědomte si, že na nikoho se nehněváte, proti nikomu nemáte v srdci svém žádné nenávisti, že žijete se všemi v harmonii a lásce. Uvědomte si upřímně, že všechno tvorstvo na zemi opravdově milujete. Jste-li toho schopni, pak soustřeďte se, v úplném klidu a odevzdání vyslovte tuto modlitbu:
KOBYLÍ MLÉKO
1. 2. 2013
Kobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu.
Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.
ALZHEIMEROVA CHOROBA SOUVISÍ SE STRAVOU
1. 2. 2013
To, co jíme(a nejen to), může zabíjet náš mozek. Podle nejnovějších studií nebezpečná Alzheimerova nemoc, devastující postupně lidský mozek, je fakticky metabolickou chorobou, způsobenou nezdravým stylem stravování.
DOMÁCÍ HOUSTIČKY
1. 2. 2013
Domácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.
NADVÁHA JAKO DŮVOD K ROZCHODU
1. 2. 2013
Nadváha může skutečně vést až k rozpadu vztahu. A to hned z několika důvodů.Předně kilogramy navíc jednoho z partnerů mohou zcela změnit jeho estetickou přitažlivost. Partneři však mohou negativně vnímat i další doprovodné projevy kilogramů navíc. Například zvýšené pocení, změna vůně, ale i vnímání obézního člověka společností.