JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Prima vaření z opravdových potravin přeje všem
Andy Kind, superimunita.cz
Příspěvky
OMEZTE KONZUMACI ČERVENÉHO MASA
21. 1. 2014
Červené maso je obviňováno z mnoha stran, že jeho konzumace má vliv na vznik karcinomů, zejména KOLOREKTÁLNÍHO (rakovina konečníku). Jedná se o nejrůznější zdroje i formy červeného masa - čerstvé, mleté, mražené, hovězí, vepřové, telecí a skopové. Obzvláště se zdůrazňuje, že riziko vzniku rakoviny se zvyšuje se zpracováním červeného masa uzením, sušením, solením, nakládáním a konzervováním, zpracováním v uzeninách a jiných masných výrobcích.
ZDRAVÉ DOMÁCÍ CUKROVÍ
19. 1. 2014
Zrovna jsme si přes vánoce na návštěvách říkali, jestli někdy jíst s dětmi sladkosti, tak raději ty domácí, než nějaké marketové šunty..my sladkosti vůbec nekupujeme (to ale neznamená, že je nejíme.). Jíme totiž už roky jen to, co si doma (s láskou) připravíme (včetně domácího čokoládového fondué -tedy z čokolády obsahující min.50% kakaa)
ZDRAVÉ VAŘENÍ
1. 1. 2014
Zdravé vaření začíná výběrem surovin, ale určitě tím nekončí, protože způsobem přípravy jídla můžeme o mnohé dobré živiny přijít a nebo je co nejvíce zachovat. Mám pro vás rady a tipy jak si uvařit šetrně a zdravě.
BYLINKOVÉ MÁSLO
1. 1. 2014
Doma vyrobené bylinkové máslo má tu výhodu, že si ho můžeme namíchat podle vlastní chuti a potřeby. Nabízí se nám spousta bylinek a koření jako vhodných přísad
CO JSOU TO BIOPOTRAVINY?
1. 12. 2013
O čem vypovídá označení bio, co vyjadřuje a jaký je rozdíl mezi biopotravinami a obyčejnými potravinami?
JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR
1. 12. 2013
Znáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, balzám pro vaše trávení.
UTAJOVÁNÍ NEBEZPEČNOSTI OČKOVACÍCH LÁTEK
13. 11. 2013
Mimořádný dokument publikovaný odvážnými lékaři a investigativními výzkumníky vynesl na denní světlo špínu 30 let utajovaných oficiálních záznamů ze schůzek úředníků britské státní komise pro vakcíny a přísedících, údajně nezávislých zdravotnických „expertů" úzce spojených s farmaceutickým průmyslem.
GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY - GMO
1. 11. 2013
Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.
KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S JÁHLY
1. 11. 2013
Květákový mozeček se dříve připravoval velmi často, ale poslední dobou z našich talířů téměř vymizel. Což je škoda, jídlo je to velmi chutné, rychle hotové a zdravé. Navíc mám zde tip jak si ho zpestřit, přidejte k němu jáhly.
CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY
23. 10. 2013
Využijte sezonu a vychutnejte si červenou řepu v nejlepší kondici a za syrova. Marinováním plátky řepy krásně zkřehnou a vsáknou další chutě. Za pár korun tak vytvoříte luxusní předkrm. My jsme si výborně pochutnali.. a navíc je to tak jednoduché!
ANGLICKÝ ROASTBEEF
1. 10. 2013
Roastbeef čili rostbíf čili přeloženo z angličtiny hovězí pečeně není nic jiného, než hovězí pečeně. Ovšem ne jen tak ledajaká hovězí pečeně. Je to hovězí pečeně pečená po anglicku.. A když se něco peče na anglický způsob, znamená to, že to má zůstat růžové uprostřed.
SOJA PRO A PROTI
1. 9. 2013
Potravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovuobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.
NADOPUJTE SE VLÁKNINOU
1. 9. 2013
Už jste asi tisíckrát slyšeli, že potřebujete vlákninu.. ale kde ji ale hledat? Tady je žebříček top potravin. Denně člověk potřebuje zhruba 25- 30 g, bohužel průměrná spotřeba v Čechách je 10g na osobu a den, a proto jsme také asi první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.
RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM
1. 9. 2013
Křen má velmi vysoký obsah vitamínu C (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník, hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík. Při strouhání a krájení se z křenu uvolňují látky s antibiotickým účinkem.Proto je výborným lékem. Zkuste si ho přidat do rajčatového salátu se slunečnicovou majonézou a budete mít talíř plný zdraví.
MRKVOVÁ ŠŤÁVA VÁS NASTARTUJE
15. 8. 2013
K nejcennějším látkám této zeleniny patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále vitaminy E, D, K, vláknina, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech mrkve se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu hlavně proti infekcím.
DOMÁCÍ OVOCNÉ NANUKY
14. 8. 2013
Lidé by opravdu neměli zapomínat na to, jak důležité je dávat dětem místo bonbónů letní ovoce jako jsou maliny, jahody, meruňky nebo borůvky, které jsou samy o sobě vysoce léčivými plody. Při chudokrevnosti je vhodné jíst hodně malin, jahod, rybízu, třešní, švestek a meruněk. Železo se totiž dobře vstřebává spolu s vitamínem C, který plody ve vysoké míře obsahují.
PŮSOBENÍ GLUTAMÁTU NA VÝVOJ MOZKU
1. 8. 2013
V období intenzivního růstu mozku, které u člověka začíná od 6. měsíce těhotenství a trvá několik roků po narození, je nezralý lidský mozek mimořádně citlivý na různé vlivy přicházející z vnějšího prostředí, které zasahují do metabolismu glutamátu. Ze strany těhotné matky to může být užívání alkoholu a drog, jako např. fencyklidinu, ketaminu, barbiturátů, benzodiazepinů nebo některých léků jako sedativ, antikonvulziv nebo anestetik, která jsou většinou anatagonisty (opačně působící) glutamátových receptorů.
UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ A RÝŽÍ
1. 8. 2013
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.
NESNÁŠENLIVOST MLÉKA
1. 8. 2013
Dáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko.
Poslední dobou často slýchám od svých známých, že jim mléko nedělá dobře na žaludek, byť s ním nemívali problém. Trpí po požití akutním průjmem, prudkým nutkáním na zvracení, případně se osypávají.
NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE
1. 8. 2013
V České republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity. A do které poloviny populace spadáte vy?
JAK POZNAT GLUTAMÁT V POTRAVINÁCH?
1. 7. 2013
To, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk.
Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rodinu. Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době vítězí trh a peníze nad vědecky zjištěnými varujícími fakty.
CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!
1. 7. 2013
Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!
BEZLEPKOVÁ DIETA
1. 7. 2013
Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.
KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH
11. 6. 2013
Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá.
MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY
1. 6. 2013
Momo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.
VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ
1. 6. 2013
U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.
POZOR NA GLUTAMÁT
1. 5. 2013
Glutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě.
JAK SI POMOCI PŘI DNĚ - NEMOCI KRÁLŮ
1. 5. 2013
Onemocnění dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10% populace České republiky. Postihuje nejčastěji muže nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc, způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové. Aby se nemoc nezhoršovala je potřeba zavést do svého života výživová opatření.
HUMMUS
1. 5. 2013
Hummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.
DIETA PŘI PRŮJMECH
1. 5. 2013
Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.