JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Prima vaření z opravdových potravin přeje všem
Andy Kind, superimunita.cz
Příspěvky
GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
20. 3. 2018
Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok, Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.
FLEXITARIÁNSKÉ STRAVOVÁNÍ
15. 3. 2018
Rádi jíte zdravě, máte rádi ovoce, zeleninu, ale vegetariánství je pro vás nepřijatelné? Máte rádi maso, i když víte, že vysoká konzumace červeného masa je spojena s celou řadou civilizačních nemocí, a proto přemýšlíte o snížení příjmu masa a masných výrobků. Pak jste právě ti praví pro to, stát se flexitariány.
Seitan - bílkovinná náhražka masa
12. 3. 2018
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením.
Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny.
ČERNÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
8. 3. 2018
Černá sůl je vulkanická, nerafinovaná, s charakteristickou výraznou chutí a vůní po vajíčkách, s vysokým obsahem síry a dalších minerálů. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení.
PŘERUŠOVANÝ PŮST
3. 3. 2018
Pro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte.
JAK SE ZBAVIT ZÁVISLOSTI NA CUKRU
2. 3. 2018
Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku? Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma "na roztrhání", zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu. Možná jste už dokomce závislí na cukru. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?
VÝŽIVOVÝ OMYL ZDRAVÉ STRAVY - AGAVE SIRUP
28. 2. 2018
Agave sirup -přírodní sladidlo a alternativa bílého cukru. Stal se módní trendem zdravé výživy. Ale jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům. Kromě nebezpečné inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin. Navíc lidem může způsobit chronické zdravotní problémy a onemocnění metabolismu sacharidů- cukrovku.
NEJVĚTŠÍ ZLO VE VÝŽIVĚ? SLAZENÉ NÁPOJE!
27. 2. 2018
Nadměrná konzumace cukru je dobře známa příčina, která stojí za vznikem srdečních chorob a vážných poškození zdraví. Vědci nám potvrdili, že pití limonád (klasických i dietních) vede k: poškození kostí, k cukrovce, demenci (zcvrkávání mozku), depresi, poškození ledvin, poškození mozku, urychlují stárnutí, vzbuzují chutě na sladké, vyvolávají agresivitu dětí, způsobují nadýmání, rozvíjí artritidu, zvyšují riziko rakoviny prsu, spouští obezitu a také ničí zuby.
JAK VAŘIT ZDRAVĚ?
23. 2. 2018
Co pro vás znamená zdravé vaření a jak je možné ho realizovat? Sdílím zde pro Vás několik zajímavých myšlenek a tipů, které jsem k tomuto tématu pro vás na netu našla.
CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY
22. 2. 2018
Antibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.
QUINOA - POKLAD INKŮ
21. 2. 2018
Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.
CUKR - TICHÝ ZABIJÁK
11. 2. 2018
Ačkoli si to neuvědomujeme, v našem těle dochází k velkému kolísání hladin cukru v krvi a také hormonálním výkyvům – produkce inzulinu. Následkem toho se v organizmu uvolňují látky, které v těle podporují záněty a ukládání tuků v těle, pod kůží, mezi orgány a uvnitř cév.Důsledkem je obezita, onemocnění srdce či oběhové soustavy.
BANÁNOVÁ BÁBOVKA Z DÝŇOVÉ MOUKY
8. 2. 2018
Dýňovou mouku jsem si oblíbila nejen pro výborné pečící vlastnosti, ale především pro její úžasné výživové vlastnosti. Je bohatá na bílkoviny, vitamín E a je přirozeně bezlepková. Těstu dodá krásně zelenou barvu, příjemnou vůni i chuť.
DOMÁCÍ SUŠENÉ MASO
4. 2. 2018
Kdo by na akci neocenil masovou pochoutku, která chutná a dodá energii? Komerční 25g pytlík za 60,-Kč moc nezasytí a navíc obsahuje změkčovadla a konzervanty. Nezbývá tedy než se pustit do domácí výroby…
Úprava masa sušením a nasolováním je populární na celé planetě a je stará jako lidstvo samo. Nejpopulárnější je díky severoamerickým indiánům, odkud pochází označení jerky (ch'arki - sušené solené maso).
STŘEVNÍ MIKROFLORA
26. 1. 2018
V lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.
VLIV STŘEV NA ZDRAVÍ A DOBROU NÁLADU
13. 1. 2018
Naše střevo je báječné stvoření. Je senzibilní, zodpovědné a hlavně obrovsky výkonné. A když s ním dobře zacházíme, odvděčí se nám. Naše střeva jsou výcvikovým táborem pro 80% naší imunity. Produkují více jak 20 vlastních hormonů.. Z chleba nebo těstovin dokáží dodat našemu tělu energii k životu.
Po mozku mají střeva největší nervovou soustavu. S naším břichem je úzce spojená naše energie, naše hmotnost a rovněž i naše nálada.
ZÁZRAČNÉ SMOOTHIE Z ČERVENÉ ŘEPY
9. 1. 2018
Konzumací červené řepy do těla dostaneme spousty vitamínů a minerálů. Červená řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek. Díky vysokému obsahu vitamínů C a E je pro tělo její častá konzumace výborná pro celkový imunitní systém. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
PŘÍPRAVA DOMÁCÍHO MÁSLA
3. 1. 2018
Domácí máslo se vzhledem k cenám másla v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí. My si doma máslo připravujeme, a co vy?
I SÁDLO MŮŽE BÝT ZDRAVÉ
1. 1. 2018
Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy? Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.
LÉČIVÉ KURKUMA LATTE
29. 12. 2017
Slyšeli jste už o tomto zázraku? Jedná se o lahodný nápoj z kurkumy a mléka, který bývá označován díky svým účinkům a zlatavé barvě jako „zlaté mléko“. Osobně si ho nejvíce užívám ve večerních hodinách, kdy už mám vše hotovo a chystám se pomalu spát. Nápoj se doporučuje konzumovat právě v této době, jelikož večer má údajně největší efekt na lidský organismus.
JÍST JAKO V DOBĚ KAMENNÉ
21. 12. 2017

PROČ PÍT KEFÍR
1. 12. 2017
KEFÍR PIJEME DENNĚ.. beru ho sebou také jako osvěžení na procházky či výlety. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání a hlavně vaše střevní mikroflóra. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus, produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. A to je přesně to, co naše bříško potřebuje.
DÝŃOVÁ POLÉVKA
1. 10. 2017
Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2.
ZPESTŘETE SI JÍDELNÍČEK S TOFU
21. 7. 2017
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh. Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.
NAKUPUJTE JÍDLO S ROZMYSLEM
10. 4. 2017
Možná jste v situaci, kdy nemáte peněz nazbyt, což se odráží i na kvalitě nakupovaných potravin. Osobně si myslím, že je to spíše otázkou správně nastavených priorit.
RECEPT NA VÝBORNÉ BAZALKOVÉ PESTO
14. 4. 2016
Jak na VÝTEČNÉ BAZALKOVÉ PESTO, které zůstane stále zelené a nebude ho nikdy dost, se dozvíte právě zde:
POZOR NA BABY KAROTKU
8. 4. 2016
Věděli jste, že Baby karotka je sice perfektně tvarovaná, oloupaná a bez tvrdého konce. Jde však o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví. Mrkev, která je upravena do známých tvarů, je pak ponořena do chlórové lázně, aby se očistila a získala zářivě oranžovou barvu. Chcete vědět více? Tak čtěte:
RAW PRO ZAČÁTEČNÍKY
1. 4. 2016
Živá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková. Živá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková.
MÝTY OKOLO ŘEPKOVÉHO OLEJE
26. 3. 2016
Nejpěstovanější olejnina u nás - řepka olejná - v době svého kvetení nepřehlédnutelná dominanta naší krajiny. U našich západních sousedů nejoblíbenější olej. V českých kuchyních spíše výjimka. O olejích a tucích obecně přetrvává v našem povědomí celá řada mýtů. Pojďme se zaměřit na ty, které nám možná brání ocenit toto naše tekuté zlato.
ŽIVÁ STRAVA UZDRAVUJE
25. 3. 2016
Náš přístup ke zdraví prochází v současné době revolučními změnami. Vděčíme za to mimo jiné prvním odvážlivcům, kteří do svého jídelníčku zařadili syrové potraviny rostlinného původu, které vždy přispějí ke zlepšení kvality života.