JÍDLOVĚDA
Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.
Andrea Kindermann
Příspěvky
PŘIROZENÁ METODA NÁVRATU ENERGIE I POMOC K UZDRAVENÍ: UZEMĚNÍ
19. 6. 2020
Holá kůže lidského těla se při styku se zemským povrchem okamžitě vyrovnává na elektrický potenciál Země. Dochází k velmi pomalému, ale významnému prvotnímu toku elektronů do těla. Na rozdíl od elektroinstalace, která využívá pro vodivost elektřiny měď, lidské tělo přenáší elektrony i bez drátů. Lidské tělo je přirozeným vodičem proudící zemské energie.
LYMFATICKÝ SYSTÉM - ČISTÍRNA NAŠEHO TĚLA
14. 6. 2020
Lymfatický systém je systém lymfatických cév a uzlin, který shromažďuje lymfu z celého organismu a odvádí ji zpět do krevního oběhu. Zduření lymfatických uzlin bývá jeden z prvních příznaků probíhající infekce v organismu. Měl by to být pro nás signál, že je potřeba zklidnit, uvolnit svojí celkovou aktivitu, nechat organismu čas a energii na boj s infekcí. Důležité je v tento moment podpořit imunitní a s ním spojený lymfatický systém vhodnými bylinami, které působí proti bakteriálním a virovým infekcím
DOMÁCÍ GRANOLA JAKO IDEÁLNÍ SNÍDANĚ
12. 6. 2020
Recept na domácí granolu se skládá jen ze 3 hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy 1 díl vloček, 2 díly ořechů a 3 díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct. pak už si ji jen přidáváte k jogurtu a ovoci ke snídani. To prostě můžu.
KMÍNOVÝ ČAJ POMŮŽE PŘI NEJRŮZNĚJŠÍCH POTÍŽÍCH
10. 6. 2020
Semena byliny kmínu kořenného se hrdě řadí mezi tzv. superpotraviny díky vysokému obsahu důležitých látek. Mnohé z vitamínů a minerálů v kmínu fungují jako antioxidanty a pomáhají bojovat s nebezpečnými volnými radikály v našem těle. Dostatek omega 3 a 6 mastných kyselin je pak důležitý pro správné fungování naší nervové soustavy a snižování krevního tlaku. Zkrátka kmín je zdravá a chutná nálož živin.
MASCARPONE S CITRONOVÝMI ŠPAGETAMI
8. 6. 2020
Zbylo vám z pečení mascarpone? Zkuste ho použít naslano! Jeho jemná chuť perfektně propojí chutě a vytvoří delikátní omáčku na těstoviny. Stačí jen pár surovin, které máte běžně doma, bylinky, které vám rostou za oknem nebo na zahrádce, a efektní pokrm pro celou rodinu je do 20 minut hotový!
VYŠKAVŘTE SI VLASTNÍ SÁDLO I DOMÁCÍ ŠKVARKY
25. 5. 2020
Chválené i zatracované – to se dá říct o vepřovém sádle, na které někteří nedají dopustit, jiní jho odmítají jako nezdravý živočišný tuk.
V každém případě jsou tuky nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Nemusíme se jich bát, ačkoli obsahují dvakrát více kalorií než sacharidy. Tuky jsou totiž zdrojem energie pro svaly, srdce a jsou součástí buněčných membrán. Rovněž nám umožňují vstřebávat vitaminy, které jsou rozpustné v tucích jako A, D, E a K. Tuky by měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy.
DOMÁCÍ SÁDLOVÉ HOUSTIČKY
20. 5. 2020
Pokud vám už chleba i rohlíky lezou ušima a chcete změnu, vyzkoušejte tyto sádlové houstičky. Jsou hotové do 60 minut, potřebujete na ně jen pár ingrediencí a garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné. Tak moc jsou dobré. A zvládne je i začátečník.
CO DĚLAT PRO SPRÁVNĚ FUNGUJÍCÍ LYMFATICKÝ SYSTÉM?
14. 5. 2020
Přebytek tuků ve stravě, ale také sladkostí, které tuky obsahují a i potravin, které obsahují chemické látky, přetěžují lymfatický systém a způsobují chronickou únavu.Jak si s tím poradit a podpořit lymfatický systém se dozvíte v článku:
DOMÁCÍ PEMPELIŠKOVÝ SIRUP
12. 5. 2020
Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.
VYROBTE SI DOMÁCÍ COLU
27. 4. 2020
Nejeden milovník koly se již pokoušel vyrobit si doma stejně lahodné a osvěžující pití, jakým je právě Coca-Cola. Pokud i vy máte tendenci vyzkoušet si na vlastní kůži výrobu tohoto světově populárního nápoje, budete k tomu potřebovat následující ingredience:
ČAJ Z BOBKOVÝCH LISTŮ POMŮŽE PŘI MIGRÉNĚ I CUKROVCE
15. 4. 2020
Bobkový list je znám především jako koření, má však i blahodárné účinky, pro které se využívá po celá staletí. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo.
LYMFATICKÝ ČAJ OD ZDISLAVA TEA
14. 4. 2020
Směs "lymfatický čaj" napomáhá účinné, dlouhodobé detoxikaci organismu, napomáhá odtoku lymfy, čistí lymfatické cesty, odstraňuje otoky nohou, zlepšuje krevní oběh, zabraňuje vzniku křečových žil, posiluje imunitní systém.
KONZUMACE RÝŽE DALŠÍ DEN PO UVAŘENÍ JE NEBEZPEČNÁ
10. 4. 2020
Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.
A proč je konzumace rýže další den nebezpečná? Syrová rýže může obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus. Ty je velmi těžké zničit a nezabije je ani klasické vaření. Pokud rýži ale konzumujete ještě teplou, ihned po uvaření, otrava vám nehrozí.
MÁTE POCIT, ŽE PŘIBÍRÁTE I ZE VZDUCHU? DOST MOŽNÁ MÁTE PROBLÉM S MÍZOU
22. 3. 2020
Pronásleduje vás neustálá protivná únava, máte dojem, že přibíráte jen tím, že dýcháte, nebo vám dokonce otékají končetiny? Pak možná stávkuje váš lymfatický systém.
LÉČIVÁ MEDÍCÍNKA Z ALPY A HŘEBÍČKU
2. 2. 2020
Francovka neslouží jenom na mazání bolavých kolen a hřebíček není jenom voňavé koření používané k dochucení svařeného vína. Obě tyto suroviny mají výrazné léčivé účinky, které můžete vyzkoušet pokud vás bolí v krku, a to jako účinné kloktadlo.
VYROBTE SI DOMA VLASTNÍ ŠVÉDSKÉ KAPKY
3. 1. 2020
Takzvané ŠVÉDSKÉ KAPKY nejsou žádnou novinkou. Používají se už od 15. Století. Výzkumy potvrzují, že léčivé účinky švédských kapek jsou opravdu silné. Většinou mají kapky nahořklou příchuť. Právě nahořklá chuť stojí za většinou jejich léčivých účinků. Ale záleží, jaké bylinky se na jejich výrobu použijí. Originální švédské kapky obsahují jich obsahují celkem 11. Pokud máte trpělivost(na shánění všech ingrediencí) můžete si je sami vyrobit doma.
PROČ JAKO DOSPĚLÍ JÍME JÍDLA, KTERÝCH BYCHOM SE JAKO DĚTI ANI NEDOTKLY??
29. 10. 2019
Dnes se s Vámi podělím o svoji úvahu, kterou jsem musela vypracovat pro profesora kognitivní psychologie. Zadání znělo zhruba následovně: Jak by se dal vysvětlit posun chutí u dospělých k výrazným chutím. Jak je možné, že jídla, kterých by se pro svoji výraznou chuť děti pravděpodobně ani nedotkly, tak my dospělí je naopak vyhledáváme a upřednostňujeme?
A tak jsem to pojala následujícím způsobem: JSME TÍM, CO JÍME
KONOPÍ POMÁHÁ PŘI LÉČBĚ RAKOVINY
15. 10. 2019
Cannabidiol dává naději pacientům s rakovinou. Nejen, že zmírňuje bolest spojenou s onemocněním, ale také může zpomalit průběh onemocnění.
Lékařská marihuana zabraňuje šíření rakoviny v těle zabíjením rakovinných buněk. To je velmi vzrušující téma mezi vědci, zejména v poslední době.
JAK SILNOU IMUNITU BUDEME MÍT PROTI RAKOVINĚ URČUJÍ STŘEVNÍ BAKTERIE
12. 7. 2019
Skladba našich střevních bakterií – stejně jedinečná jako otisky našich prstů – hraje nesmírnou roli v udržení zdraví a prevenci onemocnění. Vaše střevní flóra přímo ovlivňuje fungování různých vnitřních orgánů, jako jsou kůže, plíce, prsa a játra.
Nedávný výzkum Národního institutu zdraví ukazuje, že střevní bakterie řídí protinádorové imunitní reakce v játrech a že antibiotika – zbavující střevo cenných bakterií – mohou pozměnit skladbu imunitních buněk ve vašich játrech a vyvolat růst nádoru.
S ČÍM VÁM V PÉČI O ZDRAVÍ MŮŽE POMOCI HŘEBÍČEK
2. 7. 2019
Víte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
VĚC, KTERÁ DO 24 HODIN ZABIJE 100% VIRŮ CHŘIPKY
14. 6. 2019
Věděli jste, že existuje mnohem lepší způsob, jak předejít chřipce, než je očkování? Kromě toho dokáže zmírňovat astma, suchý kašel, alergie či chrápání.
Také léčí suchou pokožku a omlazuje pokojové rostliny. A to vše bez jakýchkoliv rizik nebo vedlejších účinků! A co to je? Mluvíme o obyčejné vlhkosti vzduchu.
LÉČIVÉ ÚČINKY KADIDLOVÉHO OLEJE
4. 6. 2019
Kadidlo a kadidlový olej dělá společnost lidskému zdraví už tisíce let. V dávných dobách bylo ceněné zlatem a patřilo k největším pokladům arabského světa, dokonce po něm byla pojmenovaná jedna z velkých obchodních stezek. Jeho cena samozřejmě není jen proto, že „hezky voní“. Obsažené látky mají skvělé účinky na zdraví, což nám potvrzuje i ajurvéda, ve které je kadidlo užíváno tisíce let k léčbě různých neduhů.
UŽ JSTE NĚKDY VYZKOUŠELI INFRASAUNU?
28. 5. 2019
Dlouhovlnné infračervené záření proniká rovnou do tělových tkání. Dostane se až do hloubky více jak 4 cm. Vše proběhne zcela přirozeně - svaly se uvolňují a zklidňují, tělo není zatěžováno. Infrasauna má energii nastavenou tak, aby se co nejvíce vyrovnala energii vyzařované lidským tělem. Produkování potu v infrasaunách je až třikrát vyšší - při okolní teplotě již okolo 45 – 60°C.
DESET ZÁKLADNÍCH DOPORUČENÍ K PREVENCI RAKOVINY
23. 5. 2019
Rakovina si i přes mnohé lékařské úspěchy a nové vědecké objevy zachovává tu nejhorší pověst. Pro mnohé lidi se rovná jisté smrti.
Místo strachu a paniky je si však lepší připomenout, že se zhoubným nádorům dá účinně předcházet. Přečtěte si 10 základních preventivních doporučení.. je dobré si uvědomit jednu důležitou věc, rakovině se dá předcházet!
JAK VYUŽÍT SKOŘÁPKY OD VAJÍČEK PRO ZDRAVÍ A KRÁSU?
18. 5. 2019
Ještě před časem byla vajíčka zatracované kvůli obsahu cholesterolu. Aktuálně je situace jiná a patří mezi potraviny, které by měl člověk konzumovat pravidelně. Samozřejmě, v přiměřené míře. Za vhodné a zdraví prospěšné množství se považují 3-4 vajíčka týdně. Obsahují kvalitní proteiny, železo, vápník, fosfor, vitaminy A, D, E, K a další látky. Kromě toho, že vajíčka jsou pro zdraví přínosem, využitelná je i jejich skořápka. Na co všechno ji můžete použít? Mrkněte na tipy:
MÝTY A FAKTA O CUKRU
15. 5. 2019
O tom, jak moc nám cukr škodí, se ví už nějakou dobu. Ale zatímco jedni se jej snaží ze svého jídelníčku i života za každou cenu dostat pryč, druzí mají stále pocit, že jich se rizika, jež cukr představuje pro lidský organismus, netýkají. Možná za to mohou i mýty, které kolem jeho konzumace stále panují. Pojďme se tedy na to blíže podívat.
CO JÍST, ABYCHOM PŘEDCHÁZELI RAKOVINOVÉMU BUJENÍ
13. 5. 2019
V článku sdílím doporučení ohledně preventivní výživy, zdrojem je Masarykův onkologický ústav v Brně:
NÍZKOSACHARIDOVÝ JÍDELNÍČEK - PŘEHLED CO VLASTNĚ JÍST
10. 5. 2019
Při nízkosacharidové stravě je důležité používat kvalitní základní potraviny a vyřadit průmyslově zpracované výrobky, které obsahují přidané cukry, škroby, mouku, nekvalitní upravené tuky a další přidané látky.
Do nízkosacharidového jídelníčku patří zejména:
UŽ JSTE OBJEVILI SILIDYN?
7. 5. 2019
Silidyn je zdrojem lidskému organismu nezbytného křemíku ve formě, která se nejsnadněji vstřebává (kyselina orthokřemičitá). Silidyn je vyroben podle jedinečné ekologické formule, jedná se o čistě přírodní a patentovaný výrobek. Pomáhá na kosti, chrupavky, kůži, vlasy i nehty. Navíc obsažený selen podporuje imunitu. Kdo nevyzkoušel neuvěří..
KOUŘÍTE? RAKOVINA JE SOUČÁSTÍ VAŠEHO TĚLA. PŘEKVAPIVÁ FAKTA O KOUŘENÍ
3. 5. 2019
Rakovina je nemoc, ke které kouření přispívá jednoznačným vlivem. Kouření způsobuje asi 90% rakovin plic, 30% rakoviny slinivky břišní, asi 20-40% rakoviny ledvin a močového měchýře, přispívá k rozvoji rakoviny tlustého střeva a také jazyka a dásní. V podstatě kouření přispívá k rozvoji více jak 10ti typům rakoviny (mutuje buňky v oslabených tkáních a ty si pak jedou svůj vlastní, neomezený program). Je mi líto, přátelé..
V podstatě by se dalo říci, pokud jste kuřák, máte ve vašem těle někde spuštěné skryté rakovinové bujení.. Je jen otázkou času kdy a jak se u vás rakovina projeví. Vaše překvapení není na místě. Myslete na to s každou cigaretou, kterou si zapálíte.