Jdi na obsah Jdi na menu

KONZUMACE RÝŽE DALŠÍ DEN PO UVAŘENÍ JE NEBEZPEČNÁ

10. 4. 2020

Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.

A proč je konzumace rýže další den nebezpečná? Syrová rýže může obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus. Ty je velmi těžké zničit a nezabije je ani klasické vaření. Pokud rýži ale konzumujete ještě teplou, ihned po uvaření, otrava vám nehrozí.

Neznamená to, že by k otravě rýží došlo snadno, zejména je-li před podáním udržována dostatečně horká. Proto by měla být rýže servírována vždy ihned po její přípravě. Neměli byste si tedy rýži ani předem předvařovat a nechávat ji na teplém místě, například dokud není hotov zbytek pokrmu.

 

To neznamená, že pokud máte nějaké zbytky rýže, musíte ji vyhodit. Jen se ujistěte, že není skladována při pokojové teplotě příliš dlouho. V ideálním případě by měla být rýže ochlazena rychle, například přelitím studenou vodou. Po zchlazení je již možné rýži skladovat v lednici. Vše by se samozřejmě mělo stát bezprostředně po jídle.

V lednici je nejlepší rýži udržovat ve vzduchotěsném plastovém obalu, a to klidně i čtyři dny (maximálně). Při opakovaném použití nechte rýži přejít varem, a to buď v troubě nebo mikrovlnné troubě, nebo ji usmažte na rozpáleném oleji.

 

Symptomy otravy rýží

Pokud se vám stane, že sníte rýži obsahující bakterie Bacillus cereus, projeví se to již asi po hodině a půl, průjmem nebo zvracením. Příznaky jsou relativně mírné a obvykle netrvají déle než 24 hodin.

 

zdroj info:

https://www.vitalia.cz/clanky/ohrivana-ryze-muze-zpusobit-otravu/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář