Jdi na obsah Jdi na menu

CO DĚLAT PRO SPRÁVNĚ FUNGUJÍCÍ LYMFATICKÝ SYSTÉM?

14. 5. 2020

Lymfatický systém prochází střevní sliznicí v oblasti tzv. střevních klků. Zde hraje důležitou roli mimo jiné v absorpci tuků z potravy. Zatímco produkty trávení cukrů a bílkovin mohou procházet do krve přímo, tuky se musí dostat nejprve do lymfatických cév. Je zajímavé, že lymfa v těchto cévách je díky tomu tak hustá, že připomíná mléko. Přebytek tuků ve stravě, ale také sladkostí, které tuky obsahují a i potravin, které obsahují chemické látky, přetěžují lymfatický systém a způsobují chronickou únavu. 

 

Co dělat pro správně fungující lymfatický systém?

Správně dýchejte – hluboké břišní dýchání dokáže masírovat vnitřní orgány a rozproudit lymfatický systém. Tento typ dýchání se můžete naučit na kurzu jógy nebo pilates

Pravidelně se hýbejte – pohybem svalů rozhýbete tok lymfy v mízních cévách a tím zlepšíte její funkci jak v oblasti imunitní, tak v oblasti odvodu toxických látek.

Choďte pravidelně na masáže – správné, ruční lymfatické masáže dokážou přímo zázraky zejména při otocích, celulitidě a celkovém zadržování tekutin v těle.

Upravte si jídelníček – snižte příjem potravin, které zatěžují lymfatický systém. Jsou jimi zejména: sůl, tavící a konzervační soli obsažené v tavených sýrech a uzeninách, dále alkohol, bílý rafinovaný cukr, nezdravé tuky, bílé pečivo a přemíra mléčných výrobků. 

 Pozor na léky - zejména léky hormonálního charakteru, ale i léky na psychiku nebo některé typy léků na tlak mohou způsobovat zadržování vody v těle a otoky!

 Pijte  - dostatečné množství čisté vody dokáže zázraky

 Používejte pravidelně byliny - správné byliny napomáhají zlepšení toku lymfy v mízních cévách.

 

zdroj:

https://www.serafinbyliny.cz/magazin/lymfa-zaklad-zdravi-stihlosti-a-vitality-detail-1347

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář