Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ GRANOLA JAKO IDEÁLNÍ SNÍDANĚ

12. 6. 2020

Recept na domácí granolu se skládá jen ze 3 hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy 1 díl vloček, 2 díly ořechů a 3 díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct. 

 

granola-3440204_960_720.jpg

1. Ořechy

Na domácí granolu můžete použít jakékoliv oblíbené ořechy. Vyzkoušejte kombinaci para ořechů, pekanových očechů a dýňových semínek. Jejich chuť znásobíte, pokud je 24 hodin předem namočíte ve vodě. 

2. Vločky

Dále budete potřebovat vločky, což ale neznamená, že musíte automaticky sáhnout po těch ovesných. Skvělé budou také vločky pohankovéjáhlové nebo amarantové. Použít můžete jak vločky celé, tak drcené

3. Kokosové plátky

Poslední a nejdůležitější ingrediencí jsou kokosové plátky. Jedná se o chuťově stejný produkt jako klasický mletý kokos, ovšem s jednou výjimkou. Tento kokos není mletý, ale je ponechaný ve větších kouscích. Právě tyto lupínky se do granoly perfektně hodí pro svou křupavou chuť po upečení100 gramů koupíte zhruba za 20 Kč

 

Domácí granola – recept

Co potřebujete:

  • 1,5 hrnku kokosových plátků
  • 1 hrnek libovolných ořechů
  • 0,5 hrnku libovolných vloček 
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • med podle chuti
  • 1–2 lžičky mleté skořice

Postup:

Veškeré ingredience smíchejte v míse a rovnoměrně rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 120 stupňů zhruba 20 minut, dokud nebude mít kokos zlatavou barvu. V polovině pečení promíchejte. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné nádobě. 

Slazení granoly

V receptu na granolu uvádíme, že podle chuti můžete přidat med. Jeho nevýhodou ale je, že při pečení ztrácí vitamíny. Řešením proto je med do granoly nedávat a sladit ji až poté.

 

zdroj receptu:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6962-zdrava-snidane-domaci-kokosovo-orechova-granola-nejlepe-chutna-s-jogurtem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář