Jdi na obsah Jdi na menu

VYŠKAVŘTE SI VLASTNÍ SÁDLO I DOMÁCÍ ŠKVARKY

25. 5. 2020

Chválené i zatracované – to se dá říct o vepřovém sádle, na které někteří nedají dopustit, jiní jho odmítají jako nezdravý živočišný tuk. 

 

V každém případě jsou tuky nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Nemusíme se jich bát, ačkoli obsahují dvakrát více kalorií než sacharidy. Tuky jsou totiž zdrojem energie pro svaly, srdce a jsou součástí buněčných membrán. Rovněž nám umožňují vstřebávat vitaminy, které jsou rozpustné v tucích jako A, D, E a K. Tuky by měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy.

 

Vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány právě v tucích. Vepřové sádlo navíc neobsahuje žádné zdraví ohrožující trans-mastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech. Rovněž v něm nenajdete žádná umělá barviva a duchocovadla, které se do margarínů přidávají, aby připomínaly máslo. Některé nové vědecké studie také přinesly údaje o tom, že konzumace nasycených tuků, jako je právě vepřové sádlo, nezpůsobuje zvýšený výskyt onemocnění srdce, ani nezvyšuje cholesterol.

fat-3400535_960_720.jpg

A nyní již k postupu výroby domácího sádla:

 

Jako první je samozřejmě potřeba koupit syrové sádlo. Jestliže nechcete riskovat jeho připálení, je lepší, aby neobsahovalo žádné zbytky masa a kůže. Zejména pokud chcete sádlo používat i na sladké pečení.

Vepř má syrové sádlo buďto pod kůží v břišní dutině nebo na hřbetě. Na škvaření se používá jedině sádlo hřbetní, které je více kvalitní a hlavně chutnější. Hřbetní sádlo jsou rovné bílé pláty tuku, které pak snadno rozkrájíte na potřebné kostičky.

Tip: Pokud máte známé, kteří pořádají zabijačku, určitě toho využijte a poproste o sádlo je. Z domácího chovu bude sádlo kvalitnější.

Před škvařením si připravte hrnec či hlubší pánev se silnějším dnem

Jak vyškvařit sádlo

1. Sádlo nechte ztuhnout v lednici a poté jednotlivé pláty nakrájejte na kostičky. Jestliže plánujete jíst škvarky samotné a nedělat z nich pouze pomazánku, nakrájejte sádlo na rovnoměrné kostičky zhruba 1,5 x 1,5 centimetru.

2. Pokrájené sádlo dejte do hlubší pánve či hrnce se silnějším dnem (tím výrazně snížíte riziko připálení), podlijte naběračkou vody a začněte škvařit.

3. Dokud se voda nezačne vařit, můžete používat na sporáku nejvyšší teplotní stupeň, poté ho ale stáhněte na mírný plamen, aby se sádlo nepřipalovalo. S ideální teplotou by mělo krásně šumět.

4. Pak už jen za stálé kontroly škvařte sádlo pod pokličkou. Jakmile začnou škvarky zlátnout, pravidelně je míchejte. Mějte trpělivost a rozhodně nezvyšujte teplotu na sporáku. Zlatavé škvarky, které už klesly na dno, by se velmi rychle připálily.

5. Poté, co přestane sádlo pěnit, škvarky mají správnou zlatavou barvu a drží se na dně, sporák vypněte. Z bezpečnostních důvodů nechce chviličku vychladnout a pak ho přes cedník slijte do vhodné nádoby.

Tip: Pokud si chcete škvarkové sádlo namazat na chleba, nepřecezujte všechno sádlo, ale nechte ho trochu se škvarky.

Hotové sádlo skladujte v lednici či v chladné spíži v dobře uzavřené nádobě. Snadno totiž absorbuje okolní pachy a mohlo by se tak znehodnotit. Ideální jsou například zavařovací sklenice či speciální keramické hrnce na sádlo.

 

VÍCE INFO O SÁDLE ZDE:

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/veprove-sadlo-a-zdravi-dat-si-ho-nebo-ne/

ZDROJ RECEPTU:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6017-jak-doma-vyskvarit-sadlo-a-pripravit-ty-nejlepsi-skvarky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář