Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

 

Příspěvky

VITAMIN B8 -INOSITOL

1. 2. 2011

Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ÉČKA V POTRAVINÁCH -úvodník

1. 2. 2011

Éčka neboli konzervanty, barviva, stabilizátory a jiné látky, nás na obalech potravin tak trochu děsí. Vyskytují se zprávy o alergických reakcích, hyperaktivních dětech a jiných zdravotních problémech, které souvisejí s obsahem éček.Pojďme se jim tedy podívat trošičku na kloub..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOUSTŘEDĚNÍ NA PŘÍTOMNOST LÉČÍ

1. 2. 2011

Pacienti, kteří se zázračně uzdravují, jsou obvykle soustředěni na přítomný okamžik. Nežijí ani v minulosti, ani v budoucnosti. Žijeme-li v přítomném okamžiku, stres a obavy se zmírňují. Obavy se týkají budoucnosti; hořkost a nenávist pochází z minulosti. Emoce prožívané v přítomnosti se omezují na primární pocity.. to jsou emoce, které je nejsnazší vyjádřit.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B7(H) - BIOTIN

1. 1. 2011

Vitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B7) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VZNIK NEMOCÍ OVLIVŇUJÍ MYŠLENKY I JEDNÁNÍ

1. 1. 2011

Pro určité podmínky a působení jsou zákonité určité výsledky. Sůl se ve vodě rychle rozpustí, dřevo v ohni shoří, teplem se voda postupně odpařuje. Je pevný řád a jistá zákonitost také ve zdravotních potížích, které lidi potkávají? URČITĚ ANO!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÉ KAMENY

3. 12. 2010

V kamenech se koncentruje energie Matky Země  Kameny jsou svědkové dávné minulosti a uchovaly si svou energii a krásu. Světlo je zářící energie.Veškerý život na Zemi pramení ze slunečního světla , které obsahuje celé spektrum barev. Lidé, zvířata, rostliny a také kameny kmitají v souladu se svou individualitou a ovlivňují tak i vibrace svého okolí.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

VITAMIN B6 - PYRIDOXIN

1. 12. 2010

Vitamín B6 je společné označení pro tři pyridinové deriváty, pyridoxol (pyridoxin –v rostl. –nově obj.-významn.ůloha při membr.b.transportu AK –ovl vstřebávání AK ve střevě, pomáhá odbourávat glykogen a ovl norm.fci CNS  akůže), pyridoxal a pyridoxamin (v živočiš. –větší ztráty při úpravě než ten rostl.). Všechny tyto látky, společně se svými fosfáty, jsou účinné jako vitamíny, jejich deriváty se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Vitamín B6 je rozpustný ve vodě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

AUROTERAPIE

1. 12. 2010

Aura je vyzařování energie nejen člověka, ale i dalších živých organizmů i nerostů.  U každého člověka je specifická, protože formou barev zobrazuje nejen jeho stav ducha a těla, ale i jeho charakter, vlastnosti, pocity...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÝ ZELENÝ ČAJ

3. 11. 2010

Zelený čaj je tradičním čajem v Číně i Japonsku. Při výrobě zeleného čaje nedochází k fermentaci, protože enzymy, které ji působí, se hned na začátku zničí teplem – sušením, napařováním. Obyčejně se zelený čaj zpracuje několik dnů po sběru. Obsah kofeinu v zeleném čaji je nižší než v černém, a tudíž jej mohou pít i lidé se zdravotními problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B5 - KYS. PANTOTHENOVÁ

1. 11. 2010

Kyselina pantothenová v potravě Název pro kyselinu pantothenovou pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“; vitamín B5 se skutečně nachází v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrném pečivu a luštěninách. Ve formě pantothenanu vápenatého je přidávána do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy. Částečně ji synt.střevní mikroflora. Prekurzor –dexpantenol –se užívá k léčbě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŮSOBENÍ DRAHOKAMŮ

1. 11. 2010

U drahých kamenů můžeme sledovat jejich působení v hned několika rovinách, jenž bychom mohli zhruba rozdělit na tři oblasti: fyzická, duševní a duchovní.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÝ ČERNÝ BEZ

3. 10. 2010

Mnoho lidí neví, že plno dobrých a zdravých léčivých prostředků nám roste přímo před očima. Ne nadarmo jsem vystudovala farmacii (tajemství bylin mi tak bylo dosti poodhaleno). Jsem zastánce nejen domácích produktů a hledání odpovědí v tom největším prameni zdraví, v přírodě, ale také denně zkouším a experimentuji s tím, co mi příroda s láskou dá. Dnes to bude tedy o bezinkách.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B4 - ADENIN

1. 10. 2010

Adenin je základní biochemická látka, proto se v řadě pramenů dozvíme o jeho biochemickém působení, ale málokterý zdroj nám řekne něco konkrétního o adeninu jako vitamínu. Adenin bývá označován za vitamín dobré nálady. Pozitivně snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Dále působí proti šedivění vlasů a udržuje zdravou pleť. Snižuje hladinu homocysteinu. V neposlední řadě pomáhá také při hyperaktivitě dětí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FYZIOGNOMIKA - ČTENÍ Z TVÁŘE

1. 10. 2010

Lidé byli vždy fascinováni tvářemi a jejich měnící se náladou a výrazem. Nepřekvapuje nás proto, že vznikla fyziognomie, starodávné umění výkladu charakteru člověka z jeho vnějšího vzhledu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MED PRO ZDRAVÍ I KRÁSU

3. 9. 2010

Med je jednou z nejsilnějších přírodních hydratačních látek. Obsahuje inhibiny, které působí proti růstu bakterií a činí z medu významné antiseptikum. Med aplikovaný na drobné popáleniny, říznutí či odřeniny pomáhá odlučovat odumřelou tkáň. V medu dále nalezneme minerály, vitamíny skupiny B,C,D,E a flavonoidy, které pomáhají chránit pleť před účinkem škodlivých volných radikálů.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B3 - NIACIN (E375)

1. 9. 2010

Niacin (vitamín B3, kyselina nikotinová –rostlinná produkce) je ve vodě rozpustný vitamín, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Další formou vitamínu B3 je nikotinamid (z živočišné produkce).Jeho nedostatek v těle způsobuje nemoc zvanou pellagra. Část se vstřebává již v žaludku,část ve střevě, dle ci –aktivním či pasivním transportem, účastní se syntézy glykogenu, anaerobní glykolýzy a oxidačně-redukční děje v mitochondriích

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SEDMÁ ČAKRA - KORUNNÍ

1. 9. 2010

Toto je poslední čakra, která bude vzbuzena, a proto je kladena na stejnou úroveň s nejvyšší formou spirituální dokonalosti. Je-li plně aktivována, může změnit jemné energie z vyšších dimensí v energie vnitřní, ale může také fungovat opačně a může, slunci podobná, svítit do okolního světa. Velký význam tohoto energetického centra je v tom, že přijímá nejmocnější spirituální energii. Je-li tento jev dokonalý, je dosaženo milosti sjednocení s božským principem v samotném člověku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

MED JE VÝBORNÝ LÉK

3. 8. 2010

Včelí med není pouhé sladidlo, ale je možné ho využít i při léčbě různých zdravotních potíží. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek, je to však jen zlomek jeho léčivých schopností.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B2 - RIBOFLAVIN (E101)

1. 8. 2010

Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.Důležitý pro aktivitu enzymů,odbourávání glykogenu, metabolismus AK, pro nervosaval.syst, podílí se na antioxidativ.syst.čl., v těle se váže na protein plazmy,část v plicích a játrech, vylučuje se močí a potem-je lákadlo pro komáry

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠESTÁ ČAKRA - ČELNÍ "TŘETÍ" OKO

1. 8. 2010

Tato čakra leží mezi obočím. Její funkcí je ovládání celé bytosti. Leží na úrovni mozku, kde probíhá myšlení a kde před naším duchovním okem stále proudí myšlenkové obrazy a abstraktní ideje. Této čakře je přidělena indigová barva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

AGROTURISTIKA

3. 7. 2010

Agroturistika je skvělý tip na rodinnou dovolenou, umožňující strávit volný čas ve zdravém prostředí českého venkova. Vybrat si lze z nabídek selských statků, rančů, malebných chaloupek na samotě u lesa či vesnických stavení vyzdobených muškáty s předzahrádkou slézových růží a záhonků léčivých bylinek.Já sama jsem se na takovém jednom krásném statku narodila a vyrostla, a i dnes zde trávím krásný čas. Andy
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B1 - THIAMIN

1. 7. 2010

Thiamin neboli vitamín B1 je bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina Je to ve vodě rozpustný vitamín.Chemicky se thiamin skládá ze substituovaných jader thiazolu a pyrimidinu, které jsou spojené methylenovým můstkem. Je to silně hydrofilní sloučenina.Je esenciální pro většinu živočichů (kromě přežvýkavců), snadno se ničí varem v alkal.prostředí.Dobře se vstřebává v tenkém střevě (aktivním i pasiv.transportem –zlepšuje Alicin -S v česneku), zásoba v těle 25-30mg (z toho asi 50% ve svalech,v srdci, v játrech a mozku) v plazmě je vázaný především na albumín,

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PÁTÁ ČAKRA - KRČNÍ

1. 7. 2010

Je centrem lidské vyjadřovací schopnosti, kterou je tvořena kreativní komunikace s okolním světem. Zprostředkovává tím úmysl ducha a duše. Na této úrovni zakoušíme léčivý element obětavost, idealismus, respekt, důvěru a pravou víru. Toto energetické centrum je tu pro inspiraci a pro spojení s vyššími moudrostmi, pro poznání a nezávislost.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MAGIE ROSTLIN

1. 7. 2010

Druidové byli kněžskou třídou keltské společnosti, mágy, spisovateli básníky a královskými rádci. Přisuzuje se jim moc, které dosahovali i s pomocí magických rostlin - komunikace s bájnými bytostmi a vynikající věštecké schopnosti  S kouskem jejich magie se zde s vámi podělím..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘIJÍMÁNÍ ENERGIE ZE STROMŮ

3. 6. 2010

Rostliny a stromy nám mohou pomoci v oslabení, nemoci, při dlouhotrvajícím stresu.... Mohou nám doplnit energii, či získat zpět harmonii a jsou nepostradatelnými pomocníky v léčení. Jejich energie lze přirovnat k vibracím z barev, anebo síle, kterou předává člověku léčitel.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

VITAMINY SKUPINY B- OBECNĚ

1. 6. 2010

Vitamíny skupiny B patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Tělo si je nedokáže samo vytvořit a proto musí být pravidelně dodávány potravou.Vitaminy skupiny B jsou velice důležité pro správnou funkci organizmu, protože se účastní přeměny bílkovin, tuků a sacharidů na energii.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČTVRTÁ ČAKRA - SRDEČNÍ

1. 6. 2010

Leží nad srdcem, má svítící, zlaté záření a je pramenem lásky a světla. V srdeční úrovni zakoušíme vlastnosti lehkosti, přátelství a flexibility. Tato úroveň vyjadřuje sympatie a radost z kontaktu. K této čakře je přidělena zelená, ale také růžová a zlatá barva, element vzduch a smyslové funkce hmat. Tato čakra je vitální, sílu dávající element kreativity, chuti k životu a radosti a je zde harmonie a vyrovnanost, srdečnost a velkorysost.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN K

1. 5. 2010

Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení "K" je odvozeno z německého slova "Koagulation“-procesu srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TŘETÍ ČAKRA - SOLAR PLEXUS

1. 5. 2010

Tato čakra se nachází v oblasti solarplexu. Její hlavní význam spočívá v tom, že se skrze ni cítíme spojeni s fyzickým i s éterickým světem. Tato čakra je východ, kterým mohou proudit naše emoce. Je to sídlo podvědomí, osobnosti. Když je plně aktivní, točí se v zelené a červené barvě. Je jí přidělena žlutá barva, element oheň a smyslová funkce vid. Tato čakra je v úzkém vztahu s city a pocity všeho druhu. Má vztah k solárplexu a ztělesňuje harmonizující, spojující element rozumu a intelektu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 2

VITAMIN E

1. 4. 2010

Tokoferoly, souhrnně označované jako vitamín E, jsou přírodní chemické látky, deriváty 6-hydroxychromanu nebo tokolu Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály, syntetizován pouze rostl.(S úměrný S kys.linolové),

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0