Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B8 -INOSITOL

1. 2. 2011

Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy. 

 

Je zařazován do skupiny vitamínů B, i když patří mezi méně známé vitamíny z této skupiny. Patří mezi vlákniny. Inositol je též známý pod názvem vitamin B8 (či B9, v tomto údaji se různé zdroje rozcházejí). Za samostatný vitamin však byl uznán až v roce 1940. Po chemické stránce se jedná o šestisytný cyklický alkohol.

Je obsažen v řadě potravin - soje, grapefruitech, hroznech, celozrnných potravinách, zelí, mase (játra, mozeček, srdce) a mléce.

Vyskytuje se v buněčných membránách, obvykle spojen s lipidy.Právě v tomto spojení je důležitou součástí stěny jaterních buněk a tudíž hraje důležitou pozitivní roli při udržení jejich celistvosti. V řadě studií byla během účinků na vědeckých modelů objevena možnost, že může působit antikancerogenně, ať už samostatně, tak v kombinaci s další látkou inositolhexafosfátem, který je od něj odvozen. Nejvýraznějších účinků bylo dosaženo při kombinaci obou látek. Inositolhexafosfát  je také známý pod názvem kyselina fytinová či pod zkratkou IP6. Po chemické stránce je to látka ze skupiny fosfolipidů, je to ester kyseliny fosforečné a, jak už bylo řečeno, alkoholu inositolu.

Nachází se v rostlinných buňkách (např. luštěniny či soja), ale i v buňkách savců. Přidání IP6 a inositolu vedlo ke snížení nežádoucích účinků chemoterapie a zlepšení kvality života pacientů. Dále může pomoci zabraňovat tvorbě ledvinových kamenů, snižovat hladinu cholesterolu a zabraňovat srážení krevních destiček (a tím napomáhat ochraně kardiovaskulárního systému).

Celkově se tedy dá shrnout účinek takto: má použití jako doplněk celkové terapie v průběhu onkologické léčby (chemoterapie nebo ozařování); přípravek pomáhá odstraňovat některé vedlejší nežádoucí účinky léčby. Mezi jednotlivými fázemi chemoterapie podávání přípravku pomáhá organismu zvládnout zvýšenou zátěž působenou chemoterapií (ochranná role inositolu pro jaterní buňku). Podání přípravku je vhodné u osob oslabených častými stresovými situacemi (po prodělaném dlouhodobém onemocnění, operaci apod.). Je uvedeno, že je možné podpůrné působení u diabetiků 2. typu. U osob s dráždivým trávícím ústrojím a celiakií je uváděno, že inositol má také pozitivní antioxidativní účinek, tj. chrání organismus před účinkem volných radikálů. Dále podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání a pomáhá při některých kožních problémech. Účinky inositolu samotného  proto také oceňují mnohé kosmetické společnosti, které ho přidávají do krémů, šamponů a dalších přípravků.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář