Jdi na obsah Jdi na menu

MED JE VÝBORNÝ LÉK

3. 8. 2010

 

Včelí med není pouhé sladidlo, ale je možné ho využít i při léčbě různých zdravotních potíží. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek, je to však jen zlomek jeho léčivých schopností.

 

"Včelí med obsahuje řadu látek s antiseptickým účinkem. Naši předkové ho mazali do ran a ty se pak dobře hojily," řekl ČTK autor knihy o přírodní léčbě včelími produkty Josef A. Zentrich.

Zná také případy, kdy si včelaři užíváním medu  místo medikamentů vyléčili žaludeční vředy.

Kromě medu se dají k léčení využít i ostatní včelí produkty. Zentrich uvedl, že k léčbě žen používá mateří kašičku. "Dá se jí regulovat menstruace a její užívání zvyšuje schopnost organismu vstřebávat vápník. Navíc výborně tlumí klimakterické obtíže," uvedl příklady.

Propolis je podle Zentricha prvotřídní antibiotikum a je možné ho kombinovat i s chemickými léky. Tlumí dokonce citlivost a bolestivost, povzbuzuje činnost obranného systému organismu, zastavuje růst plísní a ničí je a podporuje hojení ran. Na některé obtíže příznivě působí i pyl. Obsahuje látky podobné mužským hormonům a lze ho používat při léčbě zbytnění prostaty u starších mužů, podotkl Zentrich. Upozornil však na to, že někteří lidé mohou být na včelí produkty alergičtí.

Co se týká medu jako sladidla, říká o něm, že je podstatně lepší než cukr. Pokud někdo špatně usíná, může si udělat nápoj z teplého mléka oslazeného medem a přidat do něj jednu až dvě kávové lžičky kozlíkových kapek. Zentrich však doporučuje, aby jej lidé neužívali déle než šest týdnů. Na kocovinu je dobré sníst během půl hodiny dvakrát 60 gramů medu a několik tablet vitaminu B, nejlépe B komplexu.

 

 

Vedle česneku je med pravděpodobně jedním z nejsilnějších přírodních antibakteriálních prostředků. Včelí dělnice shánějí nektar z květů a skladují jej ve včelích váčcích. V úlu vyvrhují nektar do šestihranných buněk. Poté se práce ujmou další dělnice po dobu zhruba dvaceti minut nektar znovu polykají a vyvrhují. Nektar se takto zahušťováním cukru a vypařováním vody mění v med. K výrobě asi půl kilogramu medu musí včely uletět vzdálenost rovnající se pětinásobku obvodu zeměkoule, přičemž nasbírají 75 000 dávek nektaru.

 

Před několika lety vědec W. G. Sackett testoval maximální dobu přežití bakterií v medu, přitom použil skupinu bakterií tyfózních. S úlevou zjistil, že všechny bakterie byly usmrceny během několika hodin či dní.

V roce 1985 byla zveřejněna v časopise South African Medical Journal studie podle níž při laboratorních testech přestávali růst v medu mikroorganismy jako Staphylococus aureus, Proteus mirabilis, Esterichia coli a Candida albicans. Navíc podle tohoto zdroje med urychloval hojení infikovaných ran po operaci a proleženin.

Med je antibakteriální z mnoha důvodů. Nejvíc zřejmý je prostý efekt zahušťování: med vytahuje vodu z bakteriálních buněk, způsobuje jejich postupné sesychání, které vede až k usmrcení.

Basil J. S. Grogono publikoval v lékařském časopise Journal of the Royal Society of Medicine výsledky týkající se zkoušek antibakteriálních výsledků medu. Hájil používání medu při peptických vředech vyvolaných bakterií Helicobakter pylori místo silných, uměle vyrobených antibiotik, která sebou mohou nést i nepříjemné vedlejší účinky. Použil jeden druh medu dovezeného z Nového Zélandu od včel, které opylovaly rostlinu jménem manuka. Všichni jeho pacienti se uzdravily z peptických vředů, když užívali tento zvláštní druh medu.

Medu se už odpradávna používalo k ošetření celé řady popálenin. Populární francouzský časopis o zdraví La Presse Medicale citoval studii, podle níž někteří lékaři z Paříže aplikovali med na popáleniny a různé druhy povrchových zranění a poté rány zakryli suchým sterilním obvazem. Obvazy byly každých 24 hodin obměňovány. Výsledek ukázal, že je med dosud nedoceněným, vysoce účinným prostředkem k vyčištění a zahojení pokožky. Dokázal zničit bakterie již v zárodku a zároveň stimuloval růst nové tkáně.

Při popáleninách je jako první pomoc nutno aplikovat studenou vodu, poté je možno nanést med a postižené místo zakrýt obvazem.

Zpracováno podle knihy Dr. J. Heinermana 7 báječných přírodních léků




 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář