Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20200724_085625.jpg

Prima vaření z opravdových potravin přeje všem

Andy Kind, superimunita.cz

 

Příspěvky

UPILA SE K SMRTI COCA COLOU

1. 4. 2013

coca-cola-2099000_960_720.jpgVyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLENTA - ITALSKÁ TRADICE

1. 4. 2013

main-course-1866133_960_720.jpgPolenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÝR

1. 3. 2013

cheese-2829034_960_720.jpgSýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA CO NEZAPOMENOUT V DĚTSKÉM JÍDELNÍČKU?

1. 3. 2013

Nepátrejte po jídelníčcích psaných dětem na míru. Nic takového vám žádný rozumný lékař nedoporučí - cílem totiž je, aby se děti naučily jíst pravidelně a přiměřeně, nikoli aby si počítaly každý kilojoul. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi zajímavá a chutná jídla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ALZHEIMEROVA CHOROBA SOUVISÍ SE STRAVOU

1. 2. 2013

To, co jíme(a nejen to), může zabíjet náš mozek. Podle nejnovějších studií nebezpečná Alzheimerova nemoc, devastující postupně lidský mozek, je fakticky metabolickou chorobou, způsobenou nezdravým stylem stravování.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

sandwich-451403_960_720.jpgDomácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA DIABETIKŮ

1. 1. 2013

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMERANČOVÉ ŘEZY

1. 11. 2012

dessert-398966_960_720.jpgVýborný dezert, který chutná vážně božsky. Vždy, když ho udělám, tak celý pekáč zmizí během jednoho odpoledne. Tenhle úžasný recept mne inspiroval na jedom ženském serveru a od té doby ho moc ráda peču.Postup na jeho přípravu naleznete níže, jde skutečně o famozní záležitost. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŮSTEM KE ZDRAVÍ

1. 11. 2012

mineral-water-1532300_960_720.jpgKdo se vědomě postí a jídlo nechá na nějakou chvíli být, dovolí své duši, aby se trochu uvolnila ze sevření těla a byla volnější, více si vědoma sama sebe. Člověk pak pochopí, že méně je více.. osobně si párkrát do roka 1-2 očistné dny s radostí naordinuji. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

ZELNÁ PLACKA

1. 10. 2012

potato-pancakes-544701_960_720.jpgZELNÁ PLACKA je pokrm připravovaný z kysaného zelí mouky, tuku a dalších surovin. Je charakteristický zelnou chutí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PÁRKY = KATASTROFA OBSAHUJÍCÍ IZOLAČNÍ PĚNY

1. 10. 2012

sausage-2127682_960_720.jpgI přes neustálé varování odborníků na výživu, že „uzeniny po česku" patří k nejhorším potravinám vůbec,  se lidé v ČR svých zvyků nevzdávají a patří k jejich největším konzumentům na světě. Je to nejspíš i  důvod smutného rekordu ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Další výzkumy prokázaly také spojitost uzenin a nádorů močového měchýře a dokonce i plic.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠPENÁT PĚTKRÁT JINAK

1. 9. 2012

spinach-1665396_960_720.jpgZ dětství si jej určitě pamatujete jako oblíbenou zeleninu Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla zdecimovat jeho nepřátele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu. Zároveň je víc než jakákoliv jiná zelenina plný vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí. Tělu dodá i vitaminy A a C, kyselinu listovou a hořčík.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

MASOVÁ SMĚS V LILKU

1. 8. 2012

eggplant-1707629_960_720.jpgLilek neboli baklažán si fantasticky rozumí s česnekem a bylinkami, jako je oregano, petržel a koriandr. Podlouhlé plody v barvě černofialové, bílé nebo sytě fialové mají neutrální chuť a konzistenci jako houba. A stejně dobře do sebe nasávají jiné chutě, takže je můžete proměnit v lahůdku přesně podle svého vkusu. Inspirujte se mým receptem:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SYROVÁ STRAVA - VITARIÁNSTVÍ

1. 8. 2012

breakfast-21707_960_720.jpgVitariánství je výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených, živých potravin rostlinného původu, mezi než patří zeleninaovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Za vitariány se mnohdy mylně označují i tací, kdož pijí syrové mléko a mléčné výrobky převážně z kozího nebo ovčího mléka. Často se vitariánsky stravují v teplém ročním období i nevitariáni.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

ZAPEČENÝ LILEK

1. 7. 2012

vegetables-2726800_960_720.jpgLilek čili baklažán je zelenina, z níž lze v kuchyni vykouzlit opravdu lahodné pokrmy. A zároveň i zdravé – je totiž cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

reportáž: TEST MEDŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

15. 6. 2012

honey-1958464_960_720.jpgKupujte med pouze a přímo od včelařů, jedině tak budete mít jistotu kvality a záruku léčivého produktu nikoli jen předraženého sirupu.Je to totiž skandální odhalení. V českých obchodech se prodávají falšované a chemicky dobarvované medy a dokonce i bio medy obsahující pesticidy. To vše odhalily nejnovější testy časopisu dTest.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OŘÍŠKOVO-OVOCNÝ DORT (nepečený)

1. 6. 2012

quark-tart-2549438_960_720.jpgPostup oříškový korpus:
ořechy nasekáme nebo rozdrtíme v mixéru spolu s datlemi. Tuto směs ořechů a datlí musíme dostatečně homogenizovat (pomůže i med). Vytvořenou směsí uděláme na talíři korpus.
Ovocný krém vytvoříme: vybrané ovoce, avokádo, pomerančovou šťávu s kapkami citrónu rozmixujeme v mixéru a následně rozetřeme na již hotový základ. Ozdobíme dalším ovocem a necháme vychladit.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TĚSTOVINY S BROKOLICÍ A KUŘECÍMI PRSÍČKY

1. 5. 2012

pasta-932172_960_720.jpgJak jste na tom s brokolicí? Patří do vašeho jídelníčku? Z této zeleniny můžete připravit chutnou krémovou polévku, výborná je v těstovinách, ale také jako ingredience v různých jednohubkách. Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C tak patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLÉVKA KVĚTÁKOVÁ S KUSKUSEM

1. 4. 2012

cauliflower-3841_960_720.jpg

Květák je oblíben nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné? To vám prozradí následující text:

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČERVENÁ ČOČKA PO BULHARSKU

1. 3. 2012

lenses-1331727_960_720.jpgČervená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K dostání je většinou loupaná, což přináší hned několik výhod - tento fakt snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost, nemusí se dopředu namáčet a velice rychle je hotová (během vaření mění barvu na žlutou).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FARMÁŘSKÉ PRODEJNY - ČESKÝ GRUNT

15. 2. 2012

Český grunt je síť malých prodejen potravin (kamenná alternativa farmářským trhům), kde se zaměřují na striktní výběr kvalitních potravin od středních a malých výrobců a farmářů. Můžete si zde zakoupit výhradně české produkty z ekologických farem a alternativních zemědělců.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S CIZRNOU A ZELENINOU

1. 2. 2012

Postup: Na oleji osmažíme cibulku, ochutíme česnekem, zalijeme vodou, přidáme bujon i těstoviny, vaříme do změknutí těstovin, přidáme mraženou zeleninu, přidáme již uvařenou cizrnu a necháme projít varem. Vkládáme do dobře promaštěného pekáče, pokapeme sojovou omáčkou a na závěr zalijeme směsí smetany a vajíček. Zapékáme 15-20min.Podáváme se zeleninovým salátem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KUSKUSOVÉ KOLÁČKY S ROZINKAMI

1. 1. 2012

Postup: Do vroucí směsy vody a mléka přidáme všechny suroviny (část nasekaných ořechů si ponecháme na posyp) a vaříme zhruba 12min. na hustou kaši. Po odstavení a částečném vychladnutí klademe kopečky na vymaštěný plech, trošku je pomačkáme  a posypeme zbylou směsí nasekaných ořechů.Pečeme vy vyhřáté troubě zhruba 15min.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MARGARÍN NEBO MÁSLO?

1. 1. 2012

butter-1920670_960_720.pngUrčitě mockrát jste slyšeli, že margarín je zdravější a méně kalorický než máslo. Obojí je nesprávné. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A provedené studie neprokázaly, že margarín významně ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají riziko srdečního infarktu nižší, naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BÍLÉ NEBO TMAVÉ PEČIVO?

1. 12. 2011

bread-399286_1920.jpgNezaměňujte cereální (obilné) celozrnné tmavé pečivo s běžnými pekařskými výrobky tmavé barvy - ve skutečnosti se jedná o bílé pečivo dobarvené karamelem. Celozrnné produkty mají také ve srovnání s bílým pečivem mnohem nižší glykemický index (nezpůsobují výkyvy hladiny krevního cukru a déle se tráví). Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná. Výživová hodnota je ale vyšší u pečiva celozrnného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TEST KEČUPŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

1. 11. 2011

kecup-tomatoes-1448361_960_720.jpgČasopis dTest provedl test 22 kečupů nabízených v tuzemských obchodech a výsledek skončil žalostně. Ve všech testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁLUDNÝ GLUTAMÁT

1. 6. 2011

china-1877397_960_720.jpgGlutamát je oblíbeným dochucovacím prostředkem nejen asijské kuchyně. Avšak podle posledních výzkumů může jeho nadměrná konzumace způsobovat zdravotní problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0