Jdi na obsah Jdi na menu

JAK SE POMOCÍ STRAVY ZBAVIT KŘEČÍ V NOHÁCH

6. 7. 2018

Možná to také znáte,  křeče do nohou. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.


Pokud už si tedy nevíte s křečí rady, zkuste prostě změnit jídelníček. Křeče jsou totiž obvykle známkou nedostatku vitamínů a některých minerálů.

 

Proč se křeče objevují
Svalová křeč obvykle postihuje lýtka a chodidla, někdy i stehenní svaly. Bolest může trvat několik málo vteřin, ale i několik minut. Pokud trápí křeče i vás, zkuste zvýšit příjem draslíku, hořčíku, vápníku a vitaminu B2, křeče by měly odeznít. A nebo jste prostě a jednoduše dehydratovaní.
Nedostatečný pitný režim může kromě srdečních chorob, osteoporózy, kloubních a ledvinových onemocnění přispět i k přivolání křečí. Takže pijte, pijte a znovu pijte. Ideální je čistá, neslazená voda bez bublin.

Co si proti křečím dopřát za jídla?
 

1. FAZOLE
Zařaďte do svého jídelníčku více luštěnin, zejména fazole. Ty totiž obsahují vyvážený poměr hořčíku, draslíku i vápníku, a navíc vám ještě dodají velké množství bílkovin. Pokud se luštěninám vyhýbáte kvůli nadýmání, zařazujte je do své stravy postupně. Začněte s malými dávkami, aby si váš trávící trakt na ně zvykal. Luštěniny je také dobré několik hodin předem namočit, a ještě před vařením jim vyměnit vodu za čistou a přidat do ní pár mořských řas. Stejně tak je dobré během varu sesbírat pěnu.

 

2. HOŘKÁ ČOKOLÁDA
Doslova nabitá hořčíkem je čokoláda. Ale jenom ta hořká, navíc ta, která obsahuje největší procento kakaa. 

 

3. BANÁNY
Právě banány obsahují hodně potřebného hořčíku, který je skvělým bojovníkem proti křečím.

 

4. SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA
Hořčík, fosfor, měď, selen, mangan, vápník, železo a vitaminy B1, B5 a E. Přesně tyto cenné látky v sobě ukrývají i slunečnicová semínka. Kromě toho, že jejich konzumace podporuje krevní oběh, produkci červených krvinek, jsou také výborným pomocníkem proti křečím. 

 

5. MANDLE
Pokud potřebujete rychle doplnit hořčík, pak vsaďte na mandle. Jsou bohaté nejen na hořčík, ale i draslík, železo, zinek, měď a mangan. Z vitaminů do sebe dostanete především E, B1 a B6. Pravidelné pojídání mandlí přispívá k udržování síly ve svalech a snižování nervového napětí. Navíc jsou také skvělým pomocníkem v případě, že vás trápí pálení žáhy. 

 

více se o tom, jak na první pomoc při svalové křeči, dočtete zde:
https://www.ulekare.cz/prvni-pomoc/svalove-krece-53

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář