Jdi na obsah Jdi na menu

HŘEBÍČEK VÁM POMŮŽE OD BOLESTI ZUBŮ ČI PŘI PARADENTÓZE

30. 7. 2018

Hřebíček obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou např. třísloviny, flavonoidy či silice. Využíván je přitom ve formě prášku, oleje nebo tinktury. Hřebíček má antibakteriální účinky a zároveň posiluje imunitu. Jedná se také o velmi účinné anestetikum a analgetikum, neboť dokáže pomoci k úlevě od bolesti. Toho je často využíváno v zubním lékařství. Pozitivně totiž působí při paradentóze (zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů), ale také v případě akutní bolesti dásní a chrupu.

 

Tip: pokud vás začne bolet zub a nemůžete okamžitě navštívit lékaře, vypláchněte si ústa hřebíčkovou tinkturou, potřete postiženou oblast olejem, případně rozžvýkejte jeden až dva hřebíčky. Přítomná silice totiž poměrně efektivně snižuje bolest zubního nervu.

 

Hřebíček je často používán i pro své dezinfekční účinky. Kromě toho umí pomoci při zažívacích problémech a působí močopudně. Navíc je možné inhalovat hřebíčkové výpary, a to při zánětech horních cest dýchacích či v průběhu potíží s dutinami a plícemi. Tento postup ostatně můžete vyzkoušet i při rýmě. Dle některých informací hřebíček dokonce povzbuzuje činnost srdce a občas bývá rovněž označován za afrodiziakum. Zevně jej pak lze použít při bolestech kloubů.

 

Příprava hřebíčkové tinktury: 
zhruba 10 gramů hřebíčku a polovinu větší skořice naložíte do půl litru lihu (ethanolum min. 60 %). Poté již pouze necháte obsah dva týdny luhovat na teplejším místě.

 

zdroj info:
https://www.bylinkovo.cz/hrebicek-ucinny-nejen-proti-bolesti/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář