Jdi na obsah Jdi na menu

Seitan - bílkovinná náhražka masa

12. 3. 2018

 

Seitan je vlastně čistý pšeničný lepek. Pokud vám nyní trochu zatrnulo a mysl přišla slova jako bezlepková dietaceliakie atd., vězte, že skutečnost je trochu složitější. Ano lepek a jeho intolerance může být opravdu příčinou mnoha nemocí od kožních problémů, přes únavový syndrom, až po cukrovku či chudokrevnost.

 

Lepek je však škodlivý v těch potravinách, které bohužel jíme nečastěji – v pečivu a dalších výrobcích z bílého těsta. V kombinaci se škrobem totiž v trávicím traktu putuje hluboko do střev, kde je nežádoucí.

 

Naopak trávení čistého lepku probíhá v žaludku a konzumace seitanu je proto zdravotně bezproblémová. Samozřejmě pokud již intoleranci na lepek, máte, je pro vás seitan tabu. Zdraví lidé jej však mohou jíst bez obav. Seitan je dobrý a  velmi dobře stravitelný.

 

Ve východní Asii, ale i čím dál častěji v západní hemisféře je seitan alternativou k sójovým náhradám masa (tofu či sojové maso). Dobře připravený seitan se masu podobá víc než sojové produkty, čemuž vděčí za svou konzistenci.

 

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením.

Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny.

Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan - natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář