Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

DOMÁCÍ SUŠENÉ MASO

4. 2. 2018

jause-363835_960_720.jpgKdo by na akci neocenil masovou pochoutku, která chutná a dodá energii? Komerční 25g pytlík za 60,-Kč moc nezasytí a navíc obsahuje změkčovadla a konzervanty.  Nezbývá tedy než se pustit do domácí výroby…

Úprava masa sušením a nasolováním je populární na celé planetě a je stará jako lidstvo samo. Nejpopulárnější je díky severoamerickým indiánům, odkud pochází označení jerky (ch'arki - sušené solené maso). 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SI DOMA PORADIT SE ZÁNĚTEM PRŮDUŠEK?

3. 2. 2018

flu-1679104_960_720.jpgZánět průdušek, odborně nazývaný bronchitida, představuje otok a infekci průduškových trubic nacházejících se mezi nosem a plícemi. Obvykle je tento zánět způsobován viry, bakteriemi či dokonce částicemi ve vzduchu, které dráždí sliznice průdušek. Jak si s tímto zánětem poradit?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZRAČNÁ EPSOMSKÁ SŮL

2. 2. 2018

epsomska-sul-1000g.jpgEpsomská sůl je sloučenina hořčíku a síranu. Hořčík je pro organismus velmi důležitý, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat hormon zodpovědný za pocit štěstí - serotonin. Sírany jsou také velmi podstatné, zlepšují vstřebávání živin do těla a naopak pomáhají vyplavovat toxiny a také zmírňují migrény. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEVNÍ MIKROFLORA

26. 1. 2018

bacteria-1832824_960_720.pngV lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KRÁLOVSKÝ ELIXÍR - MATEŘÍ KAŠIČKA

25. 1. 2018

food-3054911_960_720.jpgVšechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za největší dar lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel. Blahodárný účinek Mateří kašičky je však jistě způsoben celkovou synergií všech jejích složek dohromady, které rozumí jen příroda sama. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HIMALÁJSKÁ SŮL

20. 1. 2018

himalayan-salt-2199823_960_720.jpgHimálajská sůl vznikla krystalizací mořské vody po celé miliony let v oblasti Himálaje. Sbírá se z úpatí Himálajských hor, ve velkém solném dole v Pákistánu, v druhém největším dole na světě. Himálajská sůl obsahuje až 84 prvků, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné, včetně hořčíku, vápníku, chloru, fosforu či železa. Její růžové zabarvení způsobuje železo. V Himálajské soli se nacházejí i důležité stopové prvky jako selen, jód nebo měď. A co je podstatné neobsahuje žádné přidané chemické látky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KYSANÉ ZELÍ - PŘÍRODNÍ LÉK PRO STŘEVO

16. 1. 2018

broccoli-1078163_960_720.jpgUrčitě ho všichni známe, možná i rádi konzumujeme. Přitom si možná ani neuvědomujeme jeho léčivé účinky. Zelí obsahuje: celou řadu vitamínů: betakarotén – (provitamín A) a vitamíny C, B, E a K, vysoký podíl minerálních látek: draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, stopové prvky, z kterých je nejdůležitější síra.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STÉVIE NENÍ SCHVÁLENA PRO DĚTI

14. 1. 2018

stevia-1024647_960_720.jpgStévie má na první pohled všechna možná pozitiva, která si jen lze představit. A to včetně toho, že jde o sladidlo izolované z přírodního zdroje, tedy z rostliny stévie sladké .Další výbornou vlastností stévie je skutečnost, že nepřispívá k tvorbě zubního kazu (proto se přidává do žvýkaček a nápojů), nezvyšuje hladinu krevního cukru, takže je vhodná pro diabetiky, a ještě k tomu všemu má nízkou energetickou hodnotu. Nic ale není černé nebo bílé. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VLIV STŘEV NA ZDRAVÍ A DOBROU NÁLADU

13. 1. 2018

childhood-1884281_960_720--1-.jpgNaše střevo je báječné stvoření. Je senzibilní, zodpovědné a hlavně obrovsky výkonné. A když s ním dobře zacházíme, odvděčí se nám. Naše střeva jsou výcvikovým táborem pro 80% naší imunity. Produkují více jak 20 vlastních hormonů.. Z chleba nebo těstovin dokáží dodat našemu tělu energii k životu.

Po mozku mají střeva největší nervovou soustavu. S naším břichem je úzce spojená naše energie, naše hmotnost a rovněž i naše nálada.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEMOC JE ZPŮSOB JAK ZMĚNIT SVŮJ ŽIVOT A CESTU KE ZDRAVÍ

12. 1. 2018

allergy-18656_960_720.jpgNemoc nepřichází zčistajasna. Nemoc vzniká, když se náš organismus dostane do nerovnováhy. A pokud tento organismus má dost životních sil, pak vytvoří nemoc, jejímž účelem je ztracenou rovnováhu obnovit. Nemoc je tedy pokus organismu o uzdravení, o zlepšení vlastního fungování, které bylo z nejrůznějších důvodů narušeno.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MORINGA JAKO SUPERPOTRAVINA

10. 1. 2018

moringa-1506193_960_720.jpgMoringa byla známá svými léčivými účinky již před tisíci lety. Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít. Díky tomu v listech stromu moringa nalézáme obsah látek skutečně mimořádné nutriční hodnoty. Čaj z moringy je nejen vynikající svojí vůní a chutí, ale také velmi prospěšný pro váš organismus.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZRAČNÉ SMOOTHIE Z ČERVENÉ ŘEPY

9. 1. 2018

fruit-925202_960_720.jpgKonzumací červené řepy do těla dostaneme spousty vitamínů a minerálů. Červená řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek. Díky vysokému obsahu vitamínů C a E je pro tělo její častá konzumace výborná pro celkový imunitní systém. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAMARÁDÍ MOJE TĚLO S LEPKEM?

7. 1. 2018

gluten-wheat-995055_960_720.pngVíce jak  55 nemocí je nějakým způsobem spojeno s příjmem lepku ( odborně označovaný jako  GLUTEN – NESTRAVITELNÝ GLYKOPROTEIN- obsahuje ho většina rodu trávovitých – pšenice, ječmen, žito, oves.. ).

Přitom 99% lidí , kteří mají citlivost na lepek, zůstává nediagnostikováno. Pokud máte podezření, že byste do této skupiny lidí, kteří špatně tráví lepek, mohli patřit, pak čtěte dál.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ TEST NA NESNÁŠENLIVOST LEPKU

6. 1. 2018

test-lepek.jpgNemoci způsobené lepkem jsou tři. Vedle alergie na lepek a intolerance lepku je nejnebezpečnější variantou celiakie, při které se naše imunita obrátí proti nám a ničí naše tkáně. Odborníci odhadují, že až 40 % lidí s rakovinou tlustého střeva jsou neléčení celiaci.

Typické příznaky celiakie jsou chudokrevnost, průjmy, bolesti břicha, ale také neschopnost otěhotnět, či potraty. Dále předčasná osteoporóza, velká náchylnost k infekčním nemocem apod. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÁ STOLICE NESMRDÍ

4. 1. 2018

offal-1463369_960_720.pngStřevo jako jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla je v našem společenství velmi zanedbáváno, a to patrně i z těchto několika důvodů. Není vidět, nevypadá pěkně ani na obrázku a je považováno za nečistý orgán neboť jeho produktem není nic voňavého, krásného a inspirujícího. Jak vidno soudit podle vzhledu se opět nevyplácí..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘÍPRAVA DOMÁCÍHO MÁSLA

3. 1. 2018

butter-1277088_960_720.jpgDomácí máslo se vzhledem k cenám másla v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí. My si doma máslo připravujeme, a co vy?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

ČASTÉ PÁLENÍ ŽÁHY ZNAČÍ PROBLÉM

2. 1. 2018

zaha.jpgVrací se vám často žaludeční obsah zpátky do jícnu? Pálí vás žáha, špatně se vám polyká nebo máte pocit, jako byste v krku měli knedlík? Trpíte-li alespoň některými z těchto příznaků, může být příčinou vašich potíží refluxní choroba jícnu. Řešte své potíže včas, abyste se vyhnuli možným budoucím komplikací.

Pokud se totiž žaludeční šťávy do jícnu dostávají příliš často, mohou porušit jeho citlivou sliznici a vyvolat zánět čili "refluxní ezofagitidu", kterou mohou dále zkomplikovat vředy na jícnu. A podle všeho, může gastroezofageální reflux rovněž přispět k rozvoji rakoviny jícnu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

I SÁDLO MŮŽE BÝT ZDRAVÉ

1. 1. 2018

sadlo-lard-bread-1263786_960_720.jpgNení to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy? Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÉ KURKUMA LATTE

29. 12. 2017

kurkuma-latte.jpgSlyšeli jste už o tomto zázraku? Jedná se o lahodný nápoj z kurkumy a mléka, který bývá označován díky svým účinkům a zlatavé barvě jako „zlaté mléko“. Osobně si ho nejvíce užívám ve večerních hodinách, kdy už mám vše hotovo a chystám se pomalu spát. Nápoj se doporučuje konzumovat právě v této době, jelikož večer má údajně největší efekt na lidský organismus. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MASÁŽ HLAVY PROTI STRESU A MIGRÉNĚ

27. 12. 2017

masaz-hlavy.jpgIndická masáž hlavy zmírňuje napětí, zlepšuje výkonnost oběhového a lymfatického systému a vrací tělu ztracenou pružnost, pevnost a chuť do života. Pomáhá také odstraňovat psychickou únavu, podrážděnost, emocionální stres, je vhodná jako doplňková terapie deprese a úzkosti. Podporuje činnost nervového systému, odstraňuje nespavost a poruchy spánky, zlepšuje koncentraci, povzbuzuje krevní oběh a zlepšuje cirkulaci krve v ztuhlých svalech, uvolňuje napětí ve svalech.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ALFA LIPOOVÁ KYSELINA

22. 12. 2017

medications-257346_960_720.jpgTato kyselina je také označována jako thiooktová. Působí v organismu společně s enzymy při procesech povzbuzujících energii. Tato kyselina patří mezi významné antioxidanty neutralizujícím přirozeně se vyskytující vysoce reaktivní molekuly nazývané volné radikály, které mohou poškozovat tkáňové buňky. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JÍST JAKO V DOBĚ KAMENNÉ

21. 12. 2017

breakfast-1058726_960_720.jpgPaleolitická strava je jedna z nejzajímavějších diet posledních let. Ačkoliv je to nový druh stravování, je založena na stravovacích návycích našich nejstarších předků, "lovců-sběračů" z období paleolitu, což bylo vůbec nejdelší období v lidských dějinách. Paleolitičtí lidé se živili lovem divokých zvířat (ryby, ptáci, koně, jeleni, lesní sloni, bizoni a jiní tuři) a sběrem jedlých rostlin (zrna různých druhů, kořínky, plody, ale také vejce, hmyz a malí plazi).
 
Filozofie paleo diety je v podstatě velmi jednoduchá: konzumovat potraviny, pro které bylo lidské tělo vyvinuto.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROČ PÍT KEFÍR

1. 12. 2017

milk-can-1990088_960_720.jpgKEFÍR PIJEME DENNĚ.. beru ho sebou také jako osvěžení na procházky či výlety. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání a hlavně vaše střevní mikroflóra. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus, produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky.  A to je přesně to, co naše bříško potřebuje.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DÝŃOVÁ POLÉVKA

1. 10. 2017

pumpkin-soup-2886322_960_720.jpgPodzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘÍRODNÍ KOSMETIKA V BIOOO.CZ

29. 7. 2017

biooo-.jpgPři svých toulkách Prahou jsem objevila v centru, v nákupním domě Kotva, vzadu v přízemí,  velikou prodejnu bio-kosmetiky a ekodrogérii BIOOO.CZ

Na jediném místě u nich naleznete vše, co souvisí se zdravým životním stylem. Bio a přírodní kosmetika pro každodenní krásu, ekologická drogerie pro čistou a útulnou domácnost, biopotraviny a potravinové doplňky pro zdraví, svíčky, čaje, vonné tyčinky, kosmetické doplňky, lůžkoviny z ovčí vlny, knihy, Bachovy esence, potřeby pro domácí mazlíčky…

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZPESTŘETE SI JÍDELNÍČEK S TOFU

21. 7. 2017

tofu-597229_960_720.jpgVelmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh. Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NAKUPUJTE JÍDLO S ROZMYSLEM

10. 4. 2017

crust-roast-3041399_960_720.jpgMožná jste v situaci, kdy nemáte peněz nazbyt, což se odráží i na kvalitě nakupovaných potravin. Osobně si myslím, že je to spíše otázkou správně nastavených priorit. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEMOC JAKO CESTA

7. 4. 2017

care-3031259_960_720.jpgKlasická medicína namlouvá pacientům, že jejich příznak nemoci je vlastně jen náhodnou událostí, jehož příčinu je potřeba hledat ve funkčních procesech. Její hlavním problémem je fakt, že klade rovnítko mezi příznakem a  nemocí. Je to stejné, jako kdybychom tvrdili, že rozsvícená červená kontrolka v autě ukazující stav benzínu je probléme špatného elektrického obvodu, nikoli indikátorem prázdné nádrže.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HLUBŠÍ SMYSL NEMOCI

4. 4. 2017

woman-2696408_960_720.jpgPřemýšleli jste někdy nad tím, jestli má vaše nemoc nějaký vyšší smysl? Určitě má. Hlubším smyslem nemoci je totiž si znovu uvědomit, k čemu nás nemoc v určité situaci nutí. Naše nemoc požaduje, abychom vyslechli vnitřní hlas naší duše a změnili se dříve, než bude příliš pozdě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SKOŘICOVÝ OLEJ

2. 4. 2017

cinnamon-stick-514243_960_720.jpgSkořice je neuvěřitelně populární koření. Mnozí si však neuvědomují, že ve formě oleje má neuvěřitelné zdravotní výhody. Skořicový olej vlastní velmi dobré antiseptické, antibiotické, analgetické a afrodiziakální vlastnosti. Tento éterický olej má čistící účinky na krev a také pomáhá v prevenci a léčbě akné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0