Jdi na obsah Jdi na menu

6. 1. 2018

Nemoci způsobené lepkem jsou tři. Vedle alergie na lepek a intolerance lepku je nejnebezpečnější variantou celiakie, při které se naše imunita obrátí proti nám a ničí naše tkáně. Každé onemocnění se projevuje trochu jiným způsobem, i když především dominují zažívací potíže.

 

Lepek je bílkovina obsažená v obilných zrnech konkrétně v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Odborníci odhadují, že až 40 % lidí s rakovinou tlustého střeva jsou neléčení celiaci, 17 % lidí s rakovinou lymfatických uzlin jsou neléčení celiaci.

 

Typické příznaky celiakie jsou chudokrevnost, průjmy, bolesti břicha, ale také neschopnost otěhotnět, či potraty. Dále předčasná osteoporóza, velká náchylnost k infekčním nemocem apod. Neléčená, tedy nerozpoznaná celiakie nezřídka končí rakovinnými nádory, nejčastěji nádorem tlustého střeva, nádorem lymfatických uzlin a dalšími.

 

 

Mezi potíže, které jsou většinou připisovány jiné příčině a přesto v mnoha případech může jít o celiakii jsou:

 

  • celkové: únava, hubnutí, apatie, neklid - nervozita
  • interní: anémie z nedostatku železa, nadýmání, nevolnost, bolesti břicha, krvácivost, otoky, svalové křeče, mravenčení
  • gynekologické: nepravidelná menstruace, neplodnost, spontánní potraty
  • kožní: atopický ekzém a další vyrážky, pigmentace
  • zubní: afty, defekty zubní skloviny
  • duševní: deprese, úzkost, u dětí může dojít k mentálnímu zaostávání

 

Pokud trpíte na některé výše uvedené příznaky a chcete mí jistotu jak na tom s lepkem jste, můžete si doma zkusit domácí test na nesnášenlivost lepku. Na trhu existuje několik variant.

 

Např:

VEROVAL Domácí test pro zjištění nesnášenlivosti lepku. Celiakie je autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které se projeví v kterémkoliv věku, ale také mnoha způsoby. Je to onemocnění vrozené a nevyléčitelné. U dětí se první příznaky nemoci objevují nejčastěji mezi 1. a 2. rokem života, u dospělých zpravidla mezi 40. a 50. rokem. Typickými příznaky u dětí je malý vzrůst, chudokrevnost, průjmy, bolesti břicha, ale také introvertní chování, přecitlivělost, plačtivost, mentální zaostávání.

 

Testem rychle a spolehlivě zjistíte, zda jsou vaše obtíže zapříčiněny nesnášenlivostí lepku, a tak je budete moci ovlivnit změnou stravovacích návyků.

Na jaké principu test funguje?

Test vyhodnotí množství protilátek proti transglutamináze (IgA protilátek), které jsou známkou nesnášenlivosti lepku. Stačí jedna kapka krve ze špičky prstu a deset minut vašeho času. Test je vhodný i pro děti. Hodnotící studie potvrzují více než 98% přesnost.



Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/udelejte-si-test-na-celiakii-sami.htm#ixzz530bdenuy

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář