Jdi na obsah Jdi na menu

KYSANÉ ZELÍ - PŘÍRODNÍ LÉK PRO STŘEVO

16. 1. 2018

Kyselé zelí – přírodní lék pro střevo

Určitě ho všichni známe, možná i rádi konzumujeme. Přitom si možná ani neuvědomujeme jeho léčivé účinky. Zelí obsahuje: celou řadu vitamínů: betakarotén – (provitamín A) a vitamíny C, B, E a K, vysoký podíl minerálních látek: draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, stopové prvky, z kterých je nejdůležitější síra.

 

Kyselé zelí je bohaté také na fytochemikálie s antibiotickými a protirakovinnými účinky. Bohatě jsou zastoupené životodárné enzymy, aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej. Kyselé zelí je tudíž také zdravá strava pro střevo.

 

Týká se to však především jen netermizovaného, nesterilovaného a ani jinak tepelně neupravovaného kyselého zelí. Protože pouze v tomto stavu se v něm kromě ostatních živin zachovají i všechny termolabilní živiny – vitamín C, užitečné bakterie – probiotika, enzymy.

 

Tyto živé enzymy působí stejně jako enzymy pankreatu, které pomáhají při trávení. Proto denní konzumace kyselého zelí je velmi účinnou pomocí u lidí, kteří mají sníženou činnost pankreatu, např. při udržování hladiny cukru u diabetiků.

 

Kyselina mléčná je nejcennější složkou kyselého zelí. Při součinnosti vitamínů skupiny B obnovuje poškozenou střevní sliznici. Pomáhá též přímo při trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Šťáva z kyselého zelí:

 

  • obsahuje probiotické bakterie, které brání patogenním a hnilobným bakteriím rozmnožovat se ve střevech a příznivě ovlivňují činnost žlučníku – snižují tím hladinu cholesterolu v krvi
  • aktivuje činnost střev a vylučování toxických látek
  • podporuje látkovou výměnu
  •  odvodňující účinek, čímž umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla
  • pomáhá i při chronické zácpě a divertikulóze.

 

1 dcl čerstvé šťávy se užívá 3-4x/den jako doplněk při léčbě různých problémů trávicího traktu, např: podrážděné nebo zanícené střevo, nežádoucí bakteriální kvašení, či při jiné nerovnováze v celém trávicím traktu.

 

 

Kyselé zelí přispívá k uzdravení střeva i díky nezanedbatelně vysokému obsahu celulózy, která:

  • zlepšuje průchodnost střev,
  • podporuje pravidelné vyprazdňování, a tak zabraňuje zácpě.

Nezapomínejme na kyselé zelí, je to zdravá strava pro střevo a výborný pomocník zejména tehdy, když nám naše střevo způsobuje zdravotní problémy.

 

zdroj info: http://www.detoxikace-organismu.info/zdrava-strava-pro-strevo/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář