Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jídlověda

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20200724_085625.jpg

Prima čtení vám přeje

ANDY

Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník

 

 

Příspěvky

ZAPEČENÁ RAJČÁTKA V LISTOVÉM TĚSTĚ

25. 1. 2014

rajcata-se-syrem-v-testicku.jpg

 Kupuji si 2 listová těsta, na jedno rozložím pokrájená rajčátka, jemně osolím je, případně lze i okořenit čím máte ráda -bazalka, česnek atd.,následně posypu strouhaným sýrem, může být eidam a nebo je výborná i Niva. Celé to překryji druhým plátem listového těsta a pak už si to jen vykrajuji sklenicím aby vznikly něco jako malé "koblížky".Lze potřít povrch vajíčkem. Dám do trouby na pečící papír a nechám na zhruba 20 min. zapéct (závisí na typu trouby) při zhruba 180 stupních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OMEZTE KONZUMACI ČERVENÉHO MASA

21. 1. 2014

wood-3048066_960_720.jpgČervené maso je obviňováno z mnoha stran, že jeho konzumace má vliv na vznik karcinomů, zejména KOLOREKTÁLNÍHO (rakovina konečníku). Jedná se o nejrůznější zdroje i formy červeného masa - čerstvé, mleté, mražené, hovězí, vepřové, telecí a skopové. Obzvláště se zdůrazňuje, že riziko vzniku rakoviny se zvyšuje se zpracováním červeného masa uzením, sušením, solením, nakládáním a konzervováním, zpracováním v uzeninách a jiných masných výrobcích.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÉ DOMÁCÍ CUKROVÍ

19. 1. 2014

christmas-cookies-2975570_960_720.jpgZrovna jsme si přes vánoce na návštěvách říkali, jestli někdy jíst s dětmi sladkosti, tak raději ty domácí, než nějaké marketové šunty..my sladkosti vůbec nekupujeme (to ale neznamená, že je nejíme.). Jíme totiž už roky jen to, co si doma (s láskou) připravíme (včetně domácího čokoládového fondué -tedy z čokolády obsahující min.50% kakaa) 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÉ VAŘENÍ

1. 1. 2014

soup-1006694_960_720.jpgZdravé vaření začíná výběrem surovin, ale určitě tím nekončí, protože způsobem přípravy jídla můžeme o mnohé dobré živiny přijít a nebo je co nejvíce zachovat. Mám pro vás rady a tipy jak si uvařit šetrně a zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BYLINKOVÉ MÁSLO

1. 1. 2014

butter-1957621_960_720.jpgDoma vyrobené bylinkové máslo má tu výhodu, že si ho můžeme namíchat podle vlastní chuti a potřeby. Nabízí se nám spousta bylinek a koření jako vhodných přísad

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JSOU TO BIOPOTRAVINY?

1. 12. 2013

bio_produkt_eko_zemedelstvi_barevne-580x313.jpgO čem vypovídá označení bio, co vyjadřuje a jaký je rozdíl mezi biopotravinami a obyčejnými potravinami? 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR

1. 12. 2013

milk-bottle-2740848_960_720.jpgZnáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, balzám pro vaše trávení.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UTAJOVÁNÍ NEBEZPEČNOSTI OČKOVACÍCH LÁTEK

13. 11. 2013

Mimořádný dokument publikovaný odvážnými lékaři a investigativními výzkumníky vynesl na denní světlo špínu 30 let utajovaných oficiálních záznamů ze schůzek úředníků britské státní komise pro vakcíny a přísedících, údajně nezávislých zdravotnických „expertů" úzce spojených s farmaceutickým průmyslem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY - GMO

1. 11. 2013

modified-1744952_960_720.jpgGeneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S JÁHLY

1. 11. 2013

cauliflower-2383332_960_720.jpgKvětákový mozeček se dříve připravoval velmi často, ale poslední dobou z našich talířů téměř vymizel. Což je škoda, jídlo je to velmi chutné, rychle hotové a zdravé. Navíc mám zde tip jak si ho zpestřit, přidejte k němu jáhly.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

23. 10. 2013

repovy-karpaco.jpg

Využijte sezonu a vychutnejte si červenou řepu v nejlepší kondici a za syrova. Marinováním plátky řepy krásně zkřehnou a vsáknou další chutě. Za pár korun tak vytvoříte luxusní předkrm. My jsme si výborně pochutnali.. a navíc je to tak jednoduché!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ANGLICKÝ ROASTBEEF

1. 10. 2013

abstract-1239434_960_720.jpgRoastbeef čili rostbíf čili přeloženo z angličtiny hovězí pečeně není nic jiného, než hovězí pečeně. Ovšem ne jen tak ledajaká hovězí pečeně. Je to hovězí pečeně pečená po anglicku.. A když se něco peče na anglický způsob, znamená to, že to má zůstat růžové uprostřed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOJA PRO A PROTI

1. 9. 2013

soy-milk-2263942_960_720.jpgPotravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovuobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NADOPUJTE SE VLÁKNINOU

1. 9. 2013

muesli-668519_960_720.jpgUž jste asi tisíckrát slyšeli, že potřebujete vlákninu.. ale kde ji ale hledat? Tady je žebříček top potravin. Denně člověk potřebuje zhruba 25- 30 g, bohužel průměrná spotřeba v Čechách je 10g na osobu a den, a proto jsme také asi první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM

1. 9. 2013

tomato-435867_960_720.jpgKřen má velmi vysoký obsah vitamínu C (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník,  hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík. Při strouhání a krájení se z křenu uvolňují látky s antibiotickým účinkem.Proto je výborným lékem. Zkuste si ho přidat do rajčatového salátu se slunečnicovou majonézou a budete mít talíř plný zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ OVOCNÉ NANUKY

14. 8. 2013

fourth-of-july-2458715_960_720.jpgLidé by opravdu neměli zapomínat na to, jak důležité je dávat dětem místo bonbónů letní ovoce jako jsou maliny, jahody, meruňky nebo borůvky, které jsou samy o sobě vysoce léčivými plody. Při chudokrevnosti je vhodné jíst hodně malin, jahod, rybízu, třešní, švestek a meruněk. Železo se totiž dobře vstřebává spolu s vitamínem C, který plody ve vysoké míře obsahují.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ A RÝŽÍ

1. 8. 2013

tofu-1478700_960_720.jpgVelmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NESNÁŠENLIVOST MLÉKA

1. 8. 2013

milk-splash-2064088_960_720.jpgDáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko.

Poslední dobou často slýchám od svých známých, že jim mléko nedělá dobře na žaludek, byť s ním nemívali problém. Trpí po požití akutním průjmem, prudkým nutkáním na zvracení, případně se osypávají. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK POZNAT GLUTAMÁT V POTRAVINÁCH?

1. 7. 2013

mgkrenqb.jpgTo, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk. 

Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rodinu. Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době vítězí trh a peníze nad vědecky zjištěnými varujícími fakty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!

1. 7. 2013

pumpkins-2204643_960_720.jpgŠálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BEZLEPKOVÁ DIETA

1. 7. 2013

no-gluten-bread-1905736_960_720.jpgBezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH

11. 6. 2013

yogurt-1786329_960_720.jpgNejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

dumplings-2392893_960_720.jpgMomo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZOR NA GLUTAMÁT

1. 5. 2013

french-fries-923687_960_720.jpgGlutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HUMMUS

1. 5. 2013

hummus-1058000_960_720.jpgHummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.  Hummus má velký obsah železavitamínu Ckyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UPILA SE K SMRTI COCA COLOU

1. 4. 2013

coca-cola-2099000_960_720.jpgVyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLENTA - ITALSKÁ TRADICE

1. 4. 2013

main-course-1866133_960_720.jpgPolenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÝR

1. 3. 2013

cheese-2829034_960_720.jpgSýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

sandwich-451403_960_720.jpgDomácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMERANČOVÉ ŘEZY

1. 11. 2012

dessert-398966_960_720.jpgVýborný dezert, který chutná vážně božsky. Vždy, když ho udělám, tak celý pekáč zmizí během jednoho odpoledne. Tenhle úžasný recept mne inspiroval na jedom ženském serveru a od té doby ho moc ráda peču.Postup na jeho přípravu naleznete níže, jde skutečně o famozní záležitost. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0