Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20200724_085625.jpg

Prima vaření z opravdových potravin přeje všem

Andy Kind, superimunita.cz

 

Příspěvky

BULGUR - dejte mu šanci

1. 3. 2016

couscous-salad-2790796_960_720.jpgČeši už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky. Zkuste dát téhle příloze šanci. Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOJA NENÍ ZDRAVÁ POTRAVINA

1. 9. 2015

soybean-2760711_960_720.jpgBěhem několika posledních let byla soja ceněna jako potravina se zázračnými účinky na zdraví. Ale opak je pravdou. Sója může způsobovat leukémii, různé formy rakoviny, diabetu 1.typu, onemocnění štítné žlázy i erektivní dysfunkce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SNIŽTE SVOU HLADINU CHOLESTEROLU

1. 9. 2015

bacon-1238243_960_720.jpgZvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice. Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit a tím si prodloužit svůj život.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEDOMOŘSKÁ KUCHYNĚ

1. 8. 2015

collage-1574067_960_720.jpgKaždý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. A výsledky jsou jasné: cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni? Umožňuje pestré a zdravé stravování. Prospívá zdraví i kráse. Neobsahuje potraviny, které by byly špatné a finančně je srovnatelná s českou kuchyní.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENINA Z MARKETU NENÍ K JÍDLU

1. 1. 2015

vegetables-landscape-2943500_960_720.jpgVětšina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje. Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA ŠPATNÉ JÍDLO DOJEDEME

1. 12. 2014

 buffet-2953875_960_720.jpgEvropské civilizaci podle prognostiků hrozí v budoucnu zánik v důsledku stárnutí a vymírání populace. Teď k tomu přibude i další důvod. Jsme jediná společnost na světě, která se dobrovolně hodlá otrávit vlastními škodlivými potravinami. Asi je to tím, že nejsme ve starém Římě a nemáme koloseum, abychom šiditele potravin a pančovatele vín předhodili lvům.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ VAŘENÍ PIVA

1. 11. 2014

beer-2695358_960_720.jpgPivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA

1. 9. 2014

thanksgiving-347306_960_720.jpgCítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÁ ZELENINA ZLEPŠUJE IMUNITU

1. 9. 2014

vegetables-752153_960_720.jpgZelená zelenina chrání tělo před patogenními bakterie. Přidání listové (tj. zelené) zeleniny do jídelníčku má rozhodující vliv na růst imunitních buněk, které udržují střeva v dobré kondici. mi – takový je závěr australských vědců z Ústavu molekulární imunologie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SYREK

1. 8. 2014

 cheese-159788_1280.png Doma vyrobený sýr, v minulosti nesměl chybět na žádném stole.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROBLEMATIKA RAFINOVANÝCH POTRAVIN

1. 8. 2014

colorful-doodle-3042582_960_720.jpgRafinované potraviny oslabují slinivku, což vede k hypoglykémii. Tento stav nastává ve chvíli, kdy slinivka není schopna udržovat ná­ležitou hladinu krevního cukru. Vysoce zpracované potraviny totiž do krevního řečiště uvolňují cukr mnohem rychleji, než se s ním tělo dokáže vypořádat. Prudké zvýšení hladiny cukru v krvi stimuluje slinivku k intenzivní tvorbě inzulinu, který hladinu krevního cuk­ru prudce srazí. Výsledkem je nedostatek energie, který člověka nutí jist další cukr, aby se hladina krevního cukru znovu zvýšila, a tím se začarovaný kruh uzavírá.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ VĚC NA SVĚTĚ? VODA!

1. 8. 2014

drinking-water-filter-singapore-1235578_960_720.jpgCo je ta první věc, kterou ráno spolknete? Pro některé je to káva nebo možná kousek toustu. Někteří lidé dokonce vůbec nejedí snídani, přesto, že bylo dokázáno, že je to nejdůležitější jídlo celého dne. Ovšem tady nebudeme rozebírat zdravé snídaně, to co je důležité, předtím, než vůbec na snídani či kávu či cokoli jiného pomyslíte, je voda. Jako první sáhněte ráno po vodě a vypijte ji hodně.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JÍDLO MĚNÍ VAŠI OSOBNOST I DNA

1. 7. 2014

dna-1903875_960_720.jpgVčelí královna i dělnice mají naprosto stejné DNA. Jak to, že je dělnice menší - vlastně "zakrnělá"? Podle DNA by měly být naprosto stejné! Je to tím, že určité soubory genů jsou u ní vypnuté. A víte, co se stane, když včelí královna zahyne? Některá dělnice se začne živit jako královna mateří kasičkou - a promění se v královnu! Co to znamená??? Že jídlo dokáže zapínat a vypínat skupiny genů v naší DNA a může úplně změnit naši osobnost!!!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ NUGETA

1. 7. 2014

bread-2651452_960_720.jpgMáte rádi všechny ty čokoládové pomazánky vonící po oříšcích? Jenže vám není jedno, že jsou plné chemie a okolo oříšku jen proletěly? Vyrobte si dokonalou pochoutku doma sami. Jde to a nic na tom není. Co si do ní dáte, to v ní bude.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CELOZRNNÝ CHLÉB SE SÝREM A MRKVÍ

1. 6. 2014

appetite-1239259_960_720.jpgTaké si doma s radostí pečete domácí pečivo? Pokud vás tedy už začala nudit obyčejná klasika, přináším zajímavý tip, jak si oživit standardní pečivo a běžný jídelníček.. co takhle celozrnný chléb se sýrem a mrkví.To asi koukáte, co všechno se dá vymyslet.. tak hurá do toho a půl je hotovo.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TERAPIE STRAVOU

1. 6. 2014

friseesalat-2957484_960_720.jpgNíže uvedená tabulka by Vám mohla pomoci s terapeutickými možnostmi v tkzv. léčbě stravou, základní léčbě k níž se v Hippokratově přísaze zavazuje každý  lékař především.(No, upřímně řečeno, kdy Vás naposledy léčili změnou Vašeho stravování, místo intenzivního předepisování farmaceutik, milí lékaři?) Před sebou máte tedy soubor nejpřirozenější a zcela neškodné terapie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ TĚSTOVINY

1. 5. 2014

pasta-3027857_960_720.jpgCelozrnné těstoviny mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík)Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Celozrnné těstoviny jsou proto výživově hodnotnější než klasické těstoviny z mouky bílé.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

EXPERIMENT,KTERÝ ODNAUČIL DĚTI JÍST BRAMBŮRKY

1. 5. 2014

crisps-1577260_960_720.jpgUkrajinští učitelé vymysleli, jak jednou provždy odnaučit děti nezdravému stravování. Společně se žáky provedli experiment, v němž krmili krysy chipsy, hranolky a kořeněnými pochoutkami, to vše pod každodenním dozorem. Jak tento pokus dopadl?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOUBOJ MÁSLA A MARGARÍNU VYHRÁLO MÁSLO

1. 4. 2014

breakfast-1242529_960_720.jpgByl to vytrvalý souboj, na jehož konci měly být obchody plné margarínů. A tradiční máslo by mělo místo už jen v knihách o minulých nezdravých dobách. Jenže taktika Unileveru se nepovedla a nyní soupeření končí přesně naopak.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ MANDLOVÉ MLÉKO

1. 4. 2014

glass-1587258_960_720.jpgMandlové mléko je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural neloupané a nepražené mandle, vodu a mixér. To zní dobře, nemyslíte?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FITNESS DORTÍK

1. 4. 2014

 christmas-cookies-266433_960_720.jpgMám pro vás recept na VÝBORNÝ VEGANSKÝ FITNESS DORTÍK.. DOPORUČUJI.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ROBI NA SMETANĚ SE ZELENINOU

1. 3. 2014

soybean-1483811_960_720.jpgRostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty! 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OBČAS SI UDĚLEJTE PŮST

1. 3. 2014

juice-94945_960_720.jpgSlovo půst znamená německy fasten. Je odvozeno od gótského slova fastan - zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JÍST, KDYŽ JSTE NASTYDLÍ?

8. 2. 2014

young-woman-2239269_960_720.jpgCítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné ZDRAVÝCH TUKŮ, BÍLKOVIN A VITAMÍNŮ S MINERÁLY. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NAUČTE SE JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2014

food-1050813_960_720.jpg Někdy se až moc soustředíme na to, co jíme, a zapomínáme, co bychom jíst mohli. Podstata zdravé výživy je hlavně pestrost a vyváženost, která organismu dodá potřebné výživné látky. Nebojte se proto experimentovat a minimálně jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku nějakou novinku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TERAPIE OBEZITY

1. 2. 2014

Obezita je chronické onemocnění charakterizované zmnožením (hypertrofií a hyperplazií) tukové tkáně v důsledku pozitivní energetické bilance.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SLUNEČNICOVÝ NEBO ŘEPKOVÝ OLEJ?

1. 2. 2014

olive-oil-507129_960_720.jpgCelá léta jste utráceli za drahé slunečnicové a olivové oleje a utěšovali se, že to děláte pro své zdraví? Byla to chyba! Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější - řepkový olej!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 8

RECEPT NA DOMÁCÍ LOUPÁČKY

26. 1. 2014

lopak.jpg Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! Dnes je celkem problém dobrý loupák sehnat, většina kupovaných jsou vyhnané zřejmě kypřícím práškem, místo pořádného nezdravého sádla používají pekaři rostlinný tuk a prostě to celkově není ono. Tyhle domácí jsou opravdu dobré a poctivé!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAPEČENÁ RAJČÁTKA V LISTOVÉM TĚSTĚ

25. 1. 2014

rajcata-se-syrem-v-testicku.jpg

 Kupuji si 2 listová těsta, na jedno rozložím pokrájená rajčátka, jemně osolím je, případně lze i okořenit čím máte ráda -bazalka, česnek atd.,následně posypu strouhaným sýrem, může být eidam a nebo je výborná i Niva. Celé to překryji druhým plátem listového těsta a pak už si to jen vykrajuji sklenicím aby vznikly něco jako malé "koblížky".Lze potřít povrch vajíčkem. Dám do trouby na pečící papír a nechám na zhruba 20 min. zapéct (závisí na typu trouby) při zhruba 180 stupních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MÝTY KOLEM CHOLESTEROLU

21. 1. 2014

bread-2796393_960_720.jpgV historicky krátkém čase se medicínské propagandě podařilo vyvolat strach z cholesterolu a vytvořit éru posedlosti měřením hladiny cholesterolu. Lidé se dostávají do stresu, protože lékaři jim nařizují dodržovat dietu na snižování cholesterolu. Léky na snižování hladiny cholesterolu, statiny, se staly nejprodávanější skupinou léků, které užívají miliony lidí po celém světě. Dlouhodobá pozorování však prokazují jejich nežádoucí účinky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0