Jdi na obsah Jdi na menu

SYROVÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ

25. 1. 2019

Chcete-li mít krásnou zářící pleť a dostatečně silný imunitní systém, pak do svého jídelníčku určitě zařaďte zelí. Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu, která je notoricky známá pro svůj vysoký obsah prospěšných živin. Pokud se tedy snažíte vylepšit svůj jídelníček, pak by měla být brukvovitá zelenina na samém vrcholu vašeho seznamu potravin.

 

 

Hlávkové zelí provází člověka již od pravěku. Je doloženo jeho využití již v době bronzové, kdy tato rostlina rostla také divoce. Člověk je začal využívat nejen pro jeho chuťové vlastnosti, ale také proto, že si všiml, že má velmi pozitivní účinky na lidské zdraví.

 

Rozhodně bychom neměli vyhazovat košťál, je totiž skvělým zdrojem vitamínu C a jde ho chroupat jen tak, nebo také nastrouhat na jemno a udělat z něj nějaký salátek.

Stejně tak bychom neměli odstraňovat příliš mnoho vrchních listů, likvidujme jen ty, které jsou nahnilé či příliš silně poškozené (pokud jde jen o mechanické poškození, můžeme je okrájet). Nezbavujme se i dalších vitamínů, které díky kontaktu se sluníčkem zelí získalo.

Také po nakrájení či nastrouhání je dobré je rychle zalít trochou oleje nebo majonézy, aby se vitamín C neuvolňoval. 

 

Pro zdraví bychom měli mít zelí v jídelníčku – a to nejlépe v syrové podobě, například jako nějaký salát – alespoň jednou týdně. Pomůžeme tím dobrému trávení, doplníme vitamíny a jak ukazují různé průzkumy, může to působit jako velmi dobrá prevence proti vzniku rakoviny žaludku, dvanácterníku nebo tlustého střeva.

 

A mezi klasické babské rady, kterým se věda rozhodně nevysmívá, patří využití listů této zeleniny na obklady při potížích, které naši předkové obecně nazývali „nějaké reuma či loupání v kostech.“  

 

Na obklad ze zelí můžeme povařit několik listů v malém množství vody s dvěma cibulemi a hrstí otrub. Po přibližně dvaceti minutách, kdy se voda odpaří, rozvařenou hmotu rozložíme na čisté plátno (no dobrá, dneska to může být třeba i gáza) na bolavé místo. Na obklady ze zelí se dá samozřejmě použít i syrové listy.

Ty tradičně pomáhaly také na hemeroidy, výrony, omrzliny, křečové žíly a nebo také na takovou banalitu, jakou může být natlučené koleno. Tu se na noc zavinulo do čerstvého listu něčím upevnila (někdo ji v dnešní době navíc zavine do potravinářské fólie) a ráno většinou už bolest přecházela.

(http://www.prostezdravi.cz/hlavkove-zeli-spousta-cecka-hodne-zdravi/)

 


LÉČIVÉ ÚČINKY ZELÍ NA ZDRAVÍ 
1. Zelí je ideální pro hubnutí 

Šálek vařeného zelí má pouhých 33 kalorií. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Pokud se snažíte zhubnout, pak je zelí potravinou, kterou musíte do svého jídelníčku rozhodně zahrnout. Mimo to zelí podporuje vylučování a detoxikaci, což hubnutí jen urychlí. 

 

2. Obsahuje vitamín C 
Vitamín C obsažený v zelí podporuje zdraví kůže, cév, kostí a zubů. Jako antioxidant dokáže eliminovat volné radikály, které poškozují buněčné tkáně a DNA. Pokud budete jíst potraviny bohaté na vitamín C, jako je například zelí, může snížit riziko hypertenze, srdečních onemocnění, rakoviny a osteoartrózy. Vitamín C se rychle kazí, pokud je vystaven působení vody, světla, tepla a vzduchu. Ideální tedy je uložit zelí na chladném a tmavém místě a spotřebovat jej během tří až čtyř dnů od data nákupu. Nejlepší variantou je jíst zelí syrové, lehce dušené nebo dušené. 

 

3. Zelí obsahuje vlákninu 
Půl šálku vařeného zelí obsahuje 2 gramy vlákniny, což je 8 % denní doporučené dávky. Zelí obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě, čímž vzniká viskózní substance, která zpomaluje pohyb potravy v trávicí soustavě. Tělo tedy může v klidu absorbovat nezbytné výživné látky. Současně brzdí absorpci sacharidů z tenkého střeva do krve, čímž brání kolísání hodnoty krevního cukru. Tento typ vlákniny na sebe také nabaluje ve střevech žlučové kyseliny a cholesterol, a tím snižuje kyselost žaludku. Nerozpustná vláknina vodu dobře absorbuje, ale nerozpouští se v ní. Změkčuje stolici, a tím udržuje obsah střev v pohybu. Následkem pak je ideální pravidelné vyprazdňování. Nerozpustná vláknina rovněž vyplavuje z těla obávané karcinogeny, žlučové kyseliny a nebezpečný cholesterol. Zelí je podle odborníků jedním z nejlepších zdrojů vlákniny. Strava, která obsahuje dostatek vlákniny, může pomoci předejít rakovině, obezitě, srdečním chorobám, hemeroidům, zácpě a divertikulóze. 

 

 

4. Zelí obsahuje vitamín K 
Půl šálku syrového nebo vařeného zelí obsahuje 68 % denní doporučené dávky vitamínu K u mužů a 90 % doporučené denní dávky vitamínu K u žen. Vitamín K hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí. Pokud vaše strava postrádá vitamín K, může u vás s největší pravděpodobností vzniknout osteoporóza nebo nadměrné krvácení, pokud se zraníte. Vitamín K je rozpustný v tucích a střeva jej nemohou absorbovat bez zdroje tuku. Zkuste tedy zelí konzumovat s grilovaným kuřetem nebo steakem. Pokud zelí konzumujete syrové, přidejte k němu olivový olej a koření na bázi oleje. 

 

 

5. Glukosinoláty 
Zelí, stejně jako ostatní členové ze skupiny brukvovité zeleniny, obsahuje vysokou koncentraci sloučenin glukosinolátů. Když zelí žvýkáte, rozštěpí se glukosinoláty na indolové isithiokyanátové sloučeniny. Podle Nation Cancer Institute mohou tyto dvě sloučeniny působit účinně jako antioxidanty, které by mohly pomoci při prevenci rakoviny tím, že inhibují růst a migraci nádorových buněk a zabíjí potenciální rakovinné buňky. NCI však varuje, že většina studií zatím byla provedena jen u zvířat a u lidí je účinek třeba teprve potvrdit. 

 

 

6. Ochrana před chemoterapií 
Sloučenina s názvem 3,3´diindolylmetan (DIM), která se nachází v zelí, dokáže ochraňovat před účinky chemoterapie. Ve studii provedené na univerzitě v Georgetownu, dostaly krysy smrtelnou dávku radiačního záření. Některé byly ponechány bez ošetření a jiné dostávaly denně injekcí DIM po dobu dvou týdnů. Všechny neléčené krysy zemřely. Více než 50 % krysích pacientů užívajících DIM zůstalo naživu v následujících 30 dnech. Stejný pokus s podobným výsledkem vědci provedli na myších. Vědci zjistili, že myši léčené DIM mají vyšší počet červených nebo bílých krvinek a krevních destiček, které chemoterapie často ničí. Je dobře známo, že DIM má ochranné účinky proti rakovině a vědci doufají, že používání této látky bude v průběhu léčby rakoviny v budoucnosti sloužit jako ochranný štít pro zdravé tkáně. 

 

 

7. Prevence rakoviny 
Další sloučeninou v zelí, která dokáže bojovat s rakovinou, je sulforafan. Výzkum, který proběhl v posledních 30 letech ukazuje, že konzumace brukvovité zeleniny, je spojena s nižším rizikem rakoviny. V poslední době vědci zjistili, že tyto sloučeniny obsahují síru (sulforaphane), díky které má tato zelenina určitou hořkost, ale zároveň může působit proti rakovinnému bujení. Další studie testovala schopnost sulforafanu oddálit rakovinu nebo ji zabránit. Vědci vypozorovali slibné výsledky u mnoha typů rakoviny, včetně melanomu, rakoviny jícnu, prostaty a slinivky břišní. Sulforafan má podle vědců sílu zničit enzymy škodlivé histondeacetylasy (HDAC), která jak je známo, se podílí na růstu nádorových buněk. Dále bylo zjištěno, že složka jménem epigenin, která se nachází v zelí, petrželi, celeru a jiných rostlinách, dokáže snížit velikost nádoru v agresivní formě rakoviny prsu. Vědci tvrdí, že jejich zjištění ukazují na to, že apigenin má potenciál stát se netoxickou formou léčby rakoviny v budoucnosti. Červené zelí obsahuje také silný antioxidant anthokyan, jenž dodává červeně a fialově zbarvenému ovoci jeho barvu. Anthokyany zpomalují proliferaci rakovinných buněk a zabíjejí již vytvořené rakovinné buňky, čímž zabraňují tvorbě nových nádorových porostů. 

 

 

8. Zelí působí proti kardiovaskulárním chorobám
 Sloučenina anthokyan potlačuje zánět, který může vést ke kardiovaskulárním chorobám. Nedávná zpráva v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že příjem potravin bohatých na flavonoidy snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby. Prospěšné může být dokonce i malé množství flavonoidů. Vysoký obsah polyfenolů v zelí může snížit riziko kardiovaskulárních chorob tím, že brání hromadění krevních destiček a snížení krevního tlaku.

 

 

9. Imunita a trávení 
Populárním způsobem přípravy zelí je jeho fermentace. Oblíbenou formou fermentovaného zelí je kysané zelí nebo kimchi. Fermentované potraviny jsou plné probiotik, které jsou jednou z nejlepších složek, které můžeme konzumovat pro náš imunitní a trávicí systém. Obsah vlákniny a vody v zelí také pomáhá předcházet zácpě a udržovat zdravý trávicí trakt. Konzumace vhodné vlákniny podporuje pravidelnost, což má zásadní význam pro každodenní vylučování toxinů prostřednictvím žluči a stolice. Nedávné studie ukázaly, že vláknina může dokonce hrát roli v regulaci imunitního systému a zánětu, v důsledku čehož se snižuje riziko souvisejících zánětů, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes, rakovina a obezita. 

 

 

10. Zelí pro krásu 
Vysoký obsah síry zkrášluje naší pleť. Zelí pomáhá odbourávat mastnou pleť a akné. Vnitřní užití síry je nezbytné pro tvorbu keratinu - proteinových látek, které jsou potřebné pro zdravé vlasy, nehty a kůži. Díky tomu, že zelí čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

 

 Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/zeli-bozsky-lek-na-krasnou-plet-i-silny-imunitni-system

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář