Jdi na obsah Jdi na menu

POTLAČOVANÉ EMOCE SE PROJEVÍ PROBLÉMEM SE ŠTÍTNOU ŽLÁZOU

22. 12. 2018

 

V psychosomatice chápeme tělo a duši jako jeden celek, který je neoddělitelný. Odborníci zastávají názor, že většina zdravotních potíží je psychického původu. Žijeme-li život plný spěchu a stresu, duše volá prostřednictvím fyzických potíží o pomoc. Potíže spojené s naší psychikou jsou psychosomatické potíže a v jejich pozadí vždy stojí stres, strach, emoce, vztek, bolest, úmrtí někoho blízkého, problémy ve vztahu, úzkost, obavy z budoucnosti nebo nezpracované problémy.

 

 

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA - v dnešní době je to spolu se střevy nejvíce přetěžovaný orgán.

Jelikož každý člověk má emoce a nepřetržitě se na nás odevšad valí spousta negativních až katastrofických informací, má štítná žláza, co dělat. Tento důležitý orgán totiž dostává nejvíce zabrat, když lidé své emoce potlačují. ženy jsou v tom to směru daleko citlivější. 

 

Štítná žláza nám tedy ukazuje, jak jsme na tom s emocemi a když ujedeme na zákazech a přísné sebekontrole, tak se ozve a zlobí. Stejně tak se ozve, když jdeme opačnou cestou a emoce stavíme nad všechno ostatní. Takový člověk se stává přecitlivělý a potřebuje  získat energii od jiných lidí. Jsou to takoví ti lidé, kteří podléhají svým negativním emocím, litují se a sají energii z druhých. Pozor bychom si měli dát i na přespřílišné pozitivní emoce - euforické stavy taky nejsou vyváženým stavem.

 

Problémy se štítnou žlázou signalizují pocit, že se nedostaneme k tomu, co chceme dělat. Stále se opakuje otázka „Kdy už na mě přijde řada?“ Štítná žláza je pro nás určitým štítem, který zachycuje emoční napětí. Většinou se to projevuje u senzitivních žen. Projevují se zde citové, emotivní, vztahové, sebevztahové a partnerské problémy. To vše oslabuje funkci štítné žlázy. Souvislosti můžeme najít i u rodičů, kteří přenášejí své emoční napětí na své děti a ty mají potíže se štítnou žlázou. Štítná žláza také znamená dlouhodobé mlčení, především nevyjádření své důležitosti.

 

Jaké symboly nám odkrývají potíže se štítnou žlázou?

Můžete svobodně vyjadřovat své názory? Myslíte pozitivně? Nejste pod tlakem někoho blízkého? Máte volnost vyjadřování ve své práci, rodině a u svých přátel? Obáváte se něčeho? Umíte vyjádřit své názory?

Pokud trpíme zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreózou), můžeme mít například tyto příznaky:

časté pocení, řídnutí vlasů, zvýšená lámavost nehtů, zvýšená únava, úbytek svalové hmoty, úbytek hmotnosti, průjmy, jemný třes prstů, nespavost, nervozita, podrážděnost, nervová vypjatost, úzkostné stavy dále zvýšená srdeční činnost, vytlačení očních bulbů (pocit, že máte vykulené oči).

 

Při hypotyreóze, což je snížená funkce štítné žlázy, můžeme pozorovat tyto příznaky:
únava, spavost, snížená energie, zimomřivost, deprese, zapomínání, zpomalení reflexí, bolest svalů a kloubů, suchá kůže, otoky nohou, nadváha i zácpa, problémy se srdcem, snížená funkce vede u žen ke sterilitě, problémům s menstruací a u mužů k impotenci.

 

Předpokladem dobrého fungování štítné žlázy je zbavení se zbytečných požadavků. Lpění a silné chtění po něčem, co nemáme, také škodí naší štítné žláze. Zvětšení strumy nás upozorňuje na skutečnost, že jsme se v minulosti neuměli zastavit. Žili jsme v jednom kole plném shonu a stresu.

U snížené funkce štítné žlázy je zapotřebí přestat spěchat, nedávat si hodně vysoké cíle, za kterými jsme nuceni se šplhat, a zapomínáme tak na normální život. Uvědomit si, co vše už životě máme, a projevit vděčnost a spokojenost. Následně by se měla činnost štítné žlázy stabilizovat.  Onemocní s ní nejvíce neúspěšní podnikatelé, sebe ničící matky a lidi, kteří pouze pracují a neumějí odpočívat.

 

U zvýšené funkce štítné žlázy se snažíme pracovat za druhé, jsme v psychickém tlaku, protože trpíme úzkostí pro své blízké a strachem, že se jim něco stane. Tento problém postihuje šestkrát více ženy, protože jejich odpoutání se od dítěte je podstatně složitější. Nádory na štítné žláze ukazují, že není možné žít za druhé, ale jejich chování, které komplikuje život vám i ostatním, lze pouze přijmout.


Uvolněte se, oprostěte se od všeho negativního, všeho, co vás tíží. Tak, abyste brali ohled na druhé a také neškodili sami sobě. Važte si druhých i sami sebe. Netlačte řeku proti proudu, protože ona teče sama. Nadměrné touhy totiž přinášejí velká zklamání. Zásobujte tělo dostatkem jódu, cvičte, choďte na procházky, zbavte se stresu, snažte se dodržovat zdravou životosprávu, prozpěvujte si.

 

Afirmace pro léčbu: „Postupuji dopředu přes svá stará omezení. Svobodně a tvořivě se vyjadřuji.“

 

 

zdroj:

Šárka Vávrová
https://zeny.iprima.cz/zdravi/rec-tela-co-nam-odkryvaji-potize-se-stitnou-zlazou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář