Jdi na obsah Jdi na menu

NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY

15. 3. 2019

Říkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?  

Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!

 

Nutrigenetika je věda, která se zabývá geneticky podmíněnými odlišnostmi v reakci na dietu. To znamená, jak naše tělo bude reagovat na určitou potravinu, kterou sníme. 

 

Nutrigenomika zkoumá  jakým způsobem výživa ovlivňuje expresi genů a jejich přepis do proteinů. V praxi to znamená, že vlivemvhodné stravy můžeme ovlivnit charakter metabolismu našeho těla.

 

 

Za tisíce let evoluce vznikla u lidí v různých částech světa zcela odlišná potřeba živin v závislosti na podnebí a zeměpisné poloze. Jinak se stravují lidé v rovníkových oblastech a zcela jinak například Eskymáci, kteří zkonzumují  až několik kilogramů masa a velká množství tuku denně.

 

Tisíce let, generace po generaci jsme se stravovali tím, co bylo dostupné v našich zeměpisných podmínkách, ale za posledních sto let se složení stravy výrazně změnilo. Otázkou je, zda je na to naše tělo připraveno. 

 

Je to trošku jako s rostlinami. Pokud rostlinu vytrhnete z jejího prostředí, změníte klimatické podmínky, vlhkost vzduchu, intenzitu slunečního záření a složení půdy, květina s největší pravděpodobností dříve či později uhyne.

 

 

Empiricky je dobře známo, že jak množství, tak složení stravy významně ovlivňuje nástup, průběh i léčbu prakticky všech onemocnění, a to i toho jak aktuálně vypadá například naše pokožka či pleť.. 

více se o tématu dočtete např. v knize NAVŽDY MLADÁ, 

https://www.knizniklub.cz/knihy/118061-navzdy-mlada-nutrigenomika-pro-hebkou-kuzi-bez-vrasek-a-vynikajici-zdravi.html