Jdi na obsah Jdi na menu

VEJCE - SUPERPOTRAVINA, KTERÁ PŘEKVAPÍ

16. 1. 2019

Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu.  A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit. Navíc vejce díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků oprávněně řazena i k superpotravinám.

 

Ve vejcích najdeme nejen vitaminy, ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty. Kromě zmíněného vitaminu D vejce obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin.

Jedná se o bioaktivní látku, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí. Dalším benefitem vajec jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť si je sám nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, podporuje paměť a koncentraci.

 

Další plusové body mohou vejce spolehlivě posbírat i co se týče bílkovin, které hrají velmi důležitou roli při tvorbě svalstva. Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce tak můžeme získat stejné množství bílkovin jako například ze třiceti gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže,“ říká nutriční specialistka a dodává: „Kromě toho, že jsou vejce jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, je příjemným bonusem také fakt, že jsou zároveň cenově nejdostupnější a mají velký benefit v podobě snadné stravitelnosti.“

 

ZDROJ:
https://www.vitalia.cz/clanky/potvrzeno-pravidelna-konzumace-vajec-je-zdrava/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář