Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČÍ SKRYTÉ V ENERGETICKÝCH DRINCÍCH

19. 12. 2018

Jsou lidé, kteří nedají bez energetického nápoje ani ránu a staly se součástí jejich pitného režimu. Bohužel. Našemu tělu totiž tyto drinky škodí víc, než si mnozí dokáží připustit.

 

Energetické nápoje jsou obvykle založeny na kombinaci kofeinu a cukru, která má "nakopnout" lidský organismus ke zvýšené fyzické nebo psychické výkonnosti. Velmi častou ingrediencí je i taurin. Tato látka je v kombinaci se zmiňovaným kofeinem velmi účinná a napomáhá oddalovat nástup pocitu únavy. Kromě toho se do tohoto druhu nápojů přidávají různá barviva či konzervační látky, což vždy závisí od konkrétního výrobce. 

 

Energetické nápoje obsahují velké množství látek, které mají oddálit únavu:

  • Aminokyselina taurin se účastní metabolických procesů v mozku. Jeho přítomnost v organismu zvyšuje koncentraci a navozuje pocit pohody. Rovněž napomáhá zmenšovat pocit únavy, například po cvičení.
  • Ženšen v těle snižuje stres a ovlivňuje zvýšení hladiny energie.
  • Karnitin napomáhá přeměně tuků a keratin dodává energii pro svalové kontrakce.
  • Glukuronolakton zase zlepšuje paměť, koncentraci a snižuje únavu. 

 

Energetický nápoj začíná obvykle v organismu účinkovat již po deseti minutách po vypití. Kofein zrychlí srdeční frekvenci a další ingredience zajistí čilost a soustředěnost. Nutno však dodat jednu důležitou věc. Účinky většiny látek, obsažených v energetických nápojích, jsou jen krátkodobé a přibližně po jedné hodině začnou odeznívat. 

 

Jak našemu tělu energy drinky škodí?

Platí, že všeho moc škodí. Dlouhodobá a nadměrná konzumace energetických nápojů může mít skutečně negativní vliv na zdraví člověka.

  • Tento druh nápojů zatěžuje celý oběhový a nervový systém a žaludek.
  • Neustále nárůsty a poklesy hladiny cukru v krvi mohou negativně působit na psychickou rovnováhu a způsobit bolesti hlavy.
  • Energetické nápoje při časté konzumaci ohrožují i ​​ledviny. Na jejich poškození se může podílet právě vysoký podíl fruktózy.
  • Nadměrná konzumace silně slazených nápojů zvyšuje riziko obezity i výskyt zubního kazu.
  • Mnoho studií potvrdilo i další negativní účinky těchto nápojů, jako například bolesti žaludku či podrážděnost. 

Kdo by se měl enrgetickým nápojům raději vyhýbat?

Jsou skupiny lidí, které by se konzumaci energetických nápojů měly vyhnout úplně. Jsou to určitě děti, těhotné či kojící ženy a nemocní. Znepokojivé je, že v posledních letech stoupá počet dětí, konzumujících energetické nápoje. Výzkumy ve Švýcarsku ukázaly, že vysoká konzumace kofeinu může u dětí vést ke zpomalení vývoje mozku. Tyto nápoje stejně negativně ovlivňují srdce a později i zhoršují možnost soustředit se nebo kvalitně se vyspat. Energetickým nápojům by se také měli vyhýbat pacienti s vysokým krevním tlakem. 

 

Paradox energy drinku:

Přestože energetické nápoje mají za úkol dobít tělo energií, z dlouhodobého hlediska mohou způsobit nadměrnou únavu organismu, příznaky závislosti a poruchy spánku.

 

zdroj:

https://styl.denikplus.cz/zdravi/596-jak-energeticke-napoje-ovlivnuji-nas-organismus-vic-nez-si-myslite.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář