Jdi na obsah Jdi na menu

PREVENCE RAKOVINY JE ÚČINNĚJŠÍ NEŽ LÉČBA

3. 4. 2019

Všichni víme nebo alespoň tušíme, že je lepší neblahým událostem předcházet, než je poté řešit a nést jejich důsledky. To platí pro úrazy, požáry i pády jak fyzické tak psychické. 

Všichni to víme, ale nikdo na to nedbáme. Nechráníme se, protože je to obtěžující a nepohodlné. Z pouhé lenosti jsme neochotni ke změně. 

A pak přijde diagnóza. Rakovina. Až tehdy se mnozí z nás probouzejí  z iluze netečnosti.. někdy je ještě čas, nezřídka je však už pozdě.

 

U rakoviny je nejdůležitější prevence. Pochopení a přijetí poznatků či argumentů je důležité, nejdůležitější je však skutečný čin. Preventivní akce, které jsou součástí našeho každodenního života. A tady bývá často problém. Chybí nám soudnost, motivace i vůle..

 

70 000 nových případů rakoviny ročně v ČR je toho důkazem. Nové léky i technologie jsou jen hasícími přístroji. Někdy nás zachrání, někdy je bohužel na záchranu už pozdě.

 

Je v zájmu každého člověka, aby se vyhýbal rizikovým faktorům a situacím. Jenže často ničemu nevěříme. Ani signálům z venčí ani sami sobě. Je potřeba mít schopnost kriticky se zamyslet, nad reklamami, nad okolím, nad svou vlastní existencí.

Ke svobodě a výhře vede jediná cesta.. odpovědní jednání.

 

Šťastnější budoucnost nespočívá v řešení problémů, ale především v jejich předcházení. A to je to, čemu se každý soudný, rozumný a svobodný jedinec musí celý život učit. Ať se vám v tom na vaší cestě opravdu daří.

 

Krásné jaro 2019 přeje všem Amazonka,

na Facebooku mne najdete zde:https://www.facebook.com/kindermann.andrea

 

 

Zdroj info:

Předmluva kniha Jak předcházet rakovině od  MUDr. Jana Žaloudíka,CSc., ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář