Jdi na obsah Jdi na menu

PROBLÉMY SE ZAŽÍVÁNÍM ZHORŠUJÍ PSYCHIKU

28. 3. 2019

Nadýmaní? Zácpa? Plynatost? Něco z toho se skoro určitě týká i vás. Podle průzkumů odborníků 80 % všech lidí trpí zažívacími obtížemi. Dvakrát častěji na tyto problémy trpí právě ženy.


Zažívací soustava ovlivňuje naše psychické rozpoložení víc, než by se zdálo. Podle  zjištění Světové gastroenterologické organizace (WGO) 86 % lidí s problematickým zažíváním přiznává, že je potíže ovlivňují fyzicky i psychicky. Necítí se dobře, mají pocit, že je škrtí oblečení, cítí se tlustí a neforemní a v mnoha případech mají také pocit zhoršeného společenského uplatnění.

 

Nemusí jít jen o subjektivní prožívání - roztažením břicha v průběhu dne se může zvětšit objem pasu až o 12 cm. U tří čtvrtin lidí se obtíže s trávením zhoršují večer.


Střeva lze totiž považovat za smyslový orgán. V zažívacím traktu je kolem 100 milionů  neuronů, které vysílají signály do našeho mozku. Jejich počet je tak větší než v míše nebo v periferním nervovém systému.


Střevům se proto také někdy říká "druhý mozek". Z lidí, kteří trpí zažívacími obtížemi, 72 % udává, že tento fakt působí na jejich emoce. Téměř třetina má proto zhoršenou náladu a 15 % si připadá neatraktivní. Není divu, protože 95 % serotoninu - hormonu dobré nálady a štěstí - se tvoří právě ve střevech.

 

A tak hýčkejte své bříško a myslete na své fyzické ale i duševní zdraví.

zdroj info:
https://zena.aktualne.cz/zdravi/vase-stesti-sidli-v-brise-zalezi-na-jidle/r~i:article:778823/?redirected=1551614556