Jdi na obsah Jdi na menu

KOMONICE LÉKAŘSKÁ - POMÁHÁ PŘI OTOCÍCH A ŘEDÍ KREV

7. 1. 2019


Komonice posiluje žilní stěnu, působí protizánětlivě. Je to prostředek na ředění krve, má antikolagulační účinky, proto se užívá při nebezpečí vzniku trombózy a následné embolie. Pomáhá při zánětu žil, průdušek. Zklidňuje CNS, uklidňuje, pomáhá při nespavosti, hysterii a klimakterických potížích. Zlepšuje cirkulaci krve, působí proti otokům.

 

V léčitelství se využívá nať komonice. Sbírá se v době květu. Suší se pomalu, ve stínu.  Hlavní účinné látky představují zejména kumarin (1%) a melilotin, z rostliny se však uvolňují až po usušení. Kumarin rostlině dává nejenom léčivé vlastnosti, ale i mírnou jedovatost. Nese také medovou vůni, pro kterou se komonice přidávala do tabáku, také likérů nebo piva.
 

 

Léčivé účinky komonice
- tlumí křeče hladkého svalstva
- snižuje srážlivost krve
- podporuje žilní oběh
- mírně snižuje krevní tlak
- má jemné diuretické účinky
- je prospěšná při bronchitidě
- ulevuje při střevních kolikách nebo křečích v malé pánvi
- působí proti nespavosti
- má protizánětlivé vlastnosti
- zevně hojí rány, otoky a vředy
- jako obklad ulevuje při revmatismu

 


Vnitřní užití
Komonice se v léčitelství nejčastěji podává jako macerát (čajová lžička drogy na šálek vody, maceruje se 8 hod.). Připravuje se i jako nálev (čajová lžička drogy na šálek vody, luhuje se 15 min.). Čaj z komonice se popíjí po doušcích, 1 – 2x denně.
Maximální denní dávka drogy jsou 3 g. Kvůli obsahu kumarinu hrozí komonice při předávkování bolestmi hlavy, nadměrnou spavostí, závratěmi, celkovou slabostí až ochrnutím. Ojediněle může vyvolat i spontánní krvácení.

 

POZOR!!!

Drogu rozhodně nesmějí užívat lidé trpící poruchami srážlivosti krve. Komonice není vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani děti do 12 let. 
Droga se pro silné působení neužívá v bylinných směsích.

 

Vnější použití
Komonice zevně pomáhá proti otokům, proleženinám, krevním podlitinám, bércovým vředům nebo křečovým žilám. Jako obklad nebo mast je prospěšná také na revmatické klouby. Odvar poslouží k omývání ran nebo k protizánětlivému výplachu očí.


ZDROJ:
https://zena.aktualne.cz/wiki/zdravi/komonice-lekarska/r~i:wiki:4606/?redirected=1549804980

 


Tentokrát jsme se vydali na ranní výšlap skrz Bezručovo údolí k nádrži Kamenička. Vodní nádrž slouží k zásobování pitnou vodou, která se dále upravuje v úpravně vody III. mlýn. Přehrada je technickou památkou, přístup přímo na hráz bohužel není povolen.
A proč ji tady v horách vůbec postavili? Na konci 19. století měl Chomutov pouze nekvalitní vodu čerpanou ze studní. Městská rada proto rozhodla o výstavbě přehrady. Stavby se účastnilo 700-1000 dělníků, a to především z Chorvatska a z Itálie, stavba probíhala v letech 1900-1904.
V údolí Kameničky se asi 1,5 km nad nádrží nachází přírodní rezervace Buky nad Kameničkou s porostem 200 let starého bukového lesa.
Součástí projektu přehrady je také Dieterova štola, která při tání sněhu nebo velkých deštích odvádí nekvalitní vodu z horských rašelinišť do Chomutovky v Bezručově údolí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář