Jdi na obsah Jdi na menu

NA LOUCE ČI V LESE POHODA SE SNESE

7. 3. 2019

Většina z nás - obyvatelé města - si nedokáže představit život bez rytmu, zvuků, světla a vybavení. Ale často si nevšimneme, co musíme za to vše zaplatit.

Tým psychologů z University of Michigan (USA) zjistil: pouhých pět minut strávených na rušné ulici - a náš mozek začne uchovávat fakta horší v paměti a naše vlastní sebeovládání je sníženo. V důsledku toho se stáváme impulsivním a agresivním.

Ve velkých nákupních centrech je tento účinek ještě výraznější: dav a hluk nás vedou do vzrušeného stavu a jakmile jsme doma a podíváme se na nákupní tašky, přemýšlíme, jestli opravdu potřebujeme všechny tyto věci?

 

Všichni velcí vědci - antropologové, etologové, evoluční psychologové - dospějí k závěru, že nejsme dostatečně přizpůsobení k tomu, abychom existovali v městském prostředí se svými omezenými prostory, živou dopravou a vysokou hustotou obyvatelstva.

 

V posledních letech se psychologové stále více věnuje přírodním metodám řešení stresu. Mezi ně patří ekoterapie, technika založená na přímém styku člověka s přírodou.

Před několika lety výzkumníci z University of Exeter (Spojené království) zjistili, že ze skupiny lidí, kteří trpí depresí, 90% cítil nárůst sebeúcty po procházce v parku a téměř tři čtvrtiny zaznamenaly zmírnění symptomů deprese.

Další studie provedená stejným týmem psychologů ukázala, že 94% lidí s duševním onemocněním se domnívá, že v přírodě se zlepšuje jejich nálada. Údaje z Exeter University také ukazují, že ti, kteří žijí v zelených oblastech, jsou méně postiženi duševní chorobou, méně stresujícími a více spokojeni se životem než jiní.

Není překvapující, že příroda má takový terapeutický účinek, vzhledem k tomu, jak jsme - jako naši vzdálenější předkové - spojeni s tím. Snažíme se o přírodu stejným způsobem, jakým se dítě snaží o matku, a my se také uklidní, když se s ním setkáme.

 

"Tisíce lidí vyčerpaných, nervózních, rozdrcených civilizací začínají pochopit, že návrat do hor je návrat domů," napsal slavný americký ekolog John Muir. "Divoká, nedotčená příroda je to, co naléhavě potřebujeme."

Ale co je nejdůležitější, proč nám příroda může přeměnit, je to uklidňující účinek, který má na mysli. "Uprostřed přírody má naše mysl mnohem méně informací než obvykle," říká Alan Logan, přírodopisný autor knihy "Váš mozek v přírodě". 

ZDROJ INFO:

http://cs.psychology2019.com/wellbeing/609686

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář