Jdi na obsah Jdi na menu

ZPESTŘETE SI JÍDELNÍČEK S TOFU

21. 7. 2017

Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh. Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 

Příchutí tofu už dnes seženeme nespočet: natural – přírodní, neochucené, uzené, speciální technologií vyuzené tofu natural, česnekové, marinované, smažené, kořeněné, bylinkové...
Prodávají se i různé salámy, karbanátky, pomazánky nebo párečky.

 

VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Vynikající vlastností tofu, jíž si všichni cení, je jeho úžasná schopnost přejímat chutě v pokrmech a především jeho vysoký obsah bílkovin. Tím je velmi vhodný i pro dietní plán KetoDiet. Tyto sojové bílkoviny, na rozdíl od ostatních luštěnin, jsou velmi dobře stravitelné. Proto se často o tofu mluví jako o náhradě masa.

 

Co je ale nutno zmínit, je, že ačkoliv sójová bílkovina obsahuje velké množství bílkovin, které mají vhodné aminokyselinové složení s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, je chudá na sirné aminokyseliny (které jsou například ve vejci).

 

Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso živočišné. A tak je pro zdraví mnohem vhodnější. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.

 

Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílí na snížení rizika – např. rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen, či slouží jako prevence před osteoporózou. Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

 

  • Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
    - Bílkoviny: 15,5 g
    - Tuky: 2,4 g
    - Sacharidy: 6,9 g

 

Příprava tofu je nenáročná a rychlá, což jistě každý kuchař ocení. Měkké tofu (které u nás stále není příliš běžné) se hodí pro výrobu zálivek, omáček, zmrzlin a koláčů.

 

Pevné tofu můžeme nakládat, opékat na tuku, grilovat, udit, péct. Uzené tofu je určené i k přímé konzumaci, ostatní stačí pouze napařit. Přírodní tofu například marinujeme v nejrůznějších nálevech (např. 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 rozetřené stroužky česneku, 1 lžíce oleje a hořčice) po dobu 15 minut nakrájené na plátky nebo kostičky a nebo povaříme ve vývaru ze zeleniny, dochuceném sójovou omáčkou.

Pokud použijeme ochucené tofu, nemusíme jej již marinovat, ani vařit.

 

ZDROJ:https://www.ketodiet.cz/clanky/blog/vite-co-je-tofu/

Zdroj: cs.wikipedia.org a http://vegetarian.blog.cz

 

POZNÁMKA POD ČAROU:

V poslední době se ale objevují připomínky, že by pro naše tělo nemusela být až tak zdravá. A proto i v tomto případě platí pravidlo přiměřené obezřetnosti a střídmosti.

  •  
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář