Jdi na obsah Jdi na menu

STŘEVNÍ MIKROFLORA

26. 1. 2018

V lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.

Každý z nás má spojence, přesněji 50 trilionů spojenců. Obrovské množství bakterií obývá střeva zdravého člověka. Jejich počet mnohonásobně překračuje množství vlastních buněk člověka. Tento komplex bakterií se nazývá střevní mikroflóra a mnozí vědci ji dokonce považují za samostatný lidský orgán.

 

Přátelské bakterie střevní mikroflóry plní několik důležitých funkcí, jako:

  • Trávení: podílí se na trávení potravy
  • Peristaltika: regulují pohyb trávené potravy ve střevech
  • Metabolismus: regulují látkovou výměnu
  • Imunita: mikroflóra brání rozvoji mnohých patogenních bakterií a plísní. Kromě toho stimuluje mikroflóra produkci vlastního interferonu a zvyšuje jeho efektivitu v boji s viry.
  • Hormony: mikroflóra reguluje produkci hormonů, včetně hormonu dobré nálady – serotoninu.

 

Bohužel je velmi snadné narušit jemnou rovnováhu. Nepravidelná strava, škodlivé návyky, stres a užívání antibiotik škodí střevní mikroflóře. Namísto přátelských bakterií se ve střevech začínají rozvíjet patogenní mikrobi. Takový stav se nazývá „disbakterióza“ nebo „syndrom nadměrného bakteriálního růstu“. To se může projevovat nepříjemnými symptomy jako:

 

  • Nadýmání 
  • Zácpa
  • Střevní poruchy  
  • Střevní infekce  
  • Oslabení imunity
  • Narušení látkové výměny
  • Alergické reakce
  • Lámavost vlasů a nehtů
  • Zvýšená únava a podrážděnost

 

Jak obnovit rovnováhu.

Nejpřirozenějším způsobem obnovy střevní mikroflóry vyznačujícím se vysokou efektivitou je konzumace kysaných mléčných produktů. Ale ne všechna kysaná mléčná produkce je prospěšná stejně. Kupované mléčné produkty se liší od těch domácích, a to zásadně, domácí produkty jsou na tom mnohem lépe. Kupovaná výroba prohrává jak s ohledem na kvalitu, tak s ohledem na chuť i cenu.

 

V kupovaných kysaných mléčných produktech je prospěšných bakterií mnohem méně (10-100krát), protože obsahují konzervační látky, stabilizátory, zahušťovadla, která se přidávají kvůli prodloužení trvanlivosti, a to na úkor živých bakterií. Všechny kupované jogurty obsahují navíc i cukr, který je škodlivý pro řadu konzumentů (například nemocných cukrovkou).

 

Domácí kysané mléčné produkty jsou 100 % přírodní, vždyť si sami vybíráte, z čeho si oblíbený kysaný mléčný výrobek připravíte – například z domácího mléka nebo smetany. Pro přípravu domácích mléčných kysaných produktů se používají zákvasky, obsahující kmeny prospěšných mikroorganizmů vybraných v laboratorních podmínkách. Kromě bakterií obsahují domácí kysané mléčné výrobky produkty činorodosti bakterií, pro člověka prospěšné, jedná se o vitamíny a přírodní biologicky aktivní látku – kyselinu mléčnou.

 

zdroj info: https://www.ulekare.cz/clanek/strevni-mikroflora-vas-silny-spojenec-21913

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář