Že situace není opravdu příliš růžová, se můžete dočíst v alarmujících statistikách. Ty se jednoznačně shodují – nealkoholické nápoje tvoří v současné době hlavní zdroj přidaných cukrů ve stravě.  Jsou současně velkým důvodem rozvoje spousty civilizačních nemocí (viz soupis výše).

 

Jejich konzumace se za posledních dvacet let zvýšila až trojnásobně, a riziko nadváhy se tak zvyšuje až 1,6krát s každou sklenicí přislazovaného nápoje přidanou nad rámec obvyklé denní potřeby.

 

Současně jde zvýšená konzumace sladkého a kyselého pití ruku v ruce s tvorbou zubního kazu u mléčných i stávajících zubů. Jednoduché sacharidy, jako jsou například fruktóza, sacharóza a glukóza, totiž slouží jako potrava pro bakterie přítomné v ústech. Ty pak tvoří organické kyseliny, které narušují zubní sklovinu, zvláště pak u mléčného chrupu. 

 

Ztloustnout se tedy dá nejen z přejídání, ale i ze slazených a alkoholických nápojů. Pokud si ale chcete udržet štíhlou figuru nebo bojujete s nadbytečnými kily, měli byste být obezřetní.


Různé limonády a slazené nápoje rozhodně zdraví neprospívají. Dnes už to ví snad každý a přesto drtivá většina rodičů něčím podobným své ratolesti napájí a sami dospělí tyto nápoje každodenně pijí.

 

No co dodat? Určitě si dané téma více na netu nastudujte. Myslete na zdraví své i svých dětí. Je to opravdu moc, moc důležité. 

 

více info k tématu se zaměřením na děti:

https://www.maminka.cz/clanek/cim-pozdeji-zacnou-deti-pit-perlive-napoje-tim-lepe