Jdi na obsah Jdi na menu

JAK PŘELSTÍT ALZHEIMERA?

19. 7. 2018

Dříve se zdálo, že spolu se zvyšujícím se věkem přirozeně přichází stařecká demence, jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba, a nedá se s tím nic dělat. 


Ale opravdu se musí naplňovat tato nelákavá vidina stáří? Nemůžeme žít jinak, lépe, změnit svůj životní styl, abychom se stáří dožili v lepší duševní (i fyzické) kondici? Na čem vlastně závisí vznik Alzheimerovy choroby, můžeme se jí vyhnout, oddálit její příznaky nebo se i posléze zcela vyléčit? 

 

Spousta otázek, na které nebylo a není lehké odpovědět. Nicméně nyní je o trochu jasněji. Dlouholeté výzkumy potvrzují, že nejsme tak bezmocní, jak se zdálo. Chce to ale trochu každodenního úsilí.


Inspiraci a motivaci přináší kniha Jak přelstít Alzheimera amerických neurologů Kennetha S. Kosika a Alisy Bowmanové, kteří věnovali výzkumu této choroby více než pětadvacet let. V posledních letech bylo publikováno mnoho vědeckých studií a výzkumů o příčinách a léčbě demence. Vyplývá z nich mnoho zajímavých informací. Předně to, že náš mozek je obdivuhodně odolný a jeho úpadek není až tak daný časem. Je schopný sám sebe opravovat, čemuž říkáme plasticita.

 

Dokud jsme mladí, je pro nás naprosto přirozené, že plynule mluvíme, myslíme, smějeme se, řešíme náročné úkoly a pamatujeme si, co je třeba. Pakliže tyto schopnosti začnou váznout, uvědomíme si nebo spíše naše nejbližší okolí se zděšením zpozoruje, že není vše, jak bývalo. A že je větší či menší rychlostí stále hůře. Co je tedy třeba udělat? Věnovat svému drahocennému mozku i celému organismu patřičnou pozornost, čím dříve, tím lépe.


Alzheimerovu nemoc ovlivňuje i životní styl
 

Co přibrzdí odumírání buněk mozku během stárnutí? Fyzické i mentální cvičení, zdravá strava, bohatý společenský život, spokojenost a dobrý spánkový režim. Podle vědců tyto strategie mohou ochránit váš mozek, přestože máte dědičné predispozice. 


Dnes již víme, že „pouhé“ dědičné predispozice na propuknutí onemocnění nestačí. Záleží především na nás, tedy na tom, jakým způsobem žijeme, nakolik jsme schopni vyvážit stres relaxací, práci odpočinkem, zda jsme v prostředí, které nás deptá, nebo podporuje.


Podle autorů knihy současné poznatky medicíny dávají naději na nové možnosti léčby, na druhé straně rozsáhlý výzkum ukazuje, že životní styl – tedy to, co jíte, co děláte, zda cvičíte, zda se umíte vypořádat se stresem a jak trénujete svou mysl – může výrazně redukovat rizika propuknutí této choroby!


Podle speciální studie, již provedl tým Rush University Medical Center v Chicagu, lidé, kteří konzumují stravu bohatou na listovou a jinou zeleninu, ořechy, lesní ovoce a celozrnné potraviny, u sebe snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby o 53 procent! To je fakt hodný zamyšlení, nemyslíte?
 

ZDROJ INFO:
https://www.mojezdravi.cz/anti-aging/bojite-se-alzheimera-prectete-si-jak-se-mu-vyhnout-4060.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář