Jdi na obsah Jdi na menu

QUINOA - POKLAD INKŮ

21. 2. 2018

Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.

 

Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.


Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu. 

 

Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na něž má energizující účinek. Z nutričního hlediska by nás dále mohlo zajímat mnohdy deficitní železo, půl šálku jej obsahuje téměř 8 mg, což staví quinou na jednu z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin. Stejné množství pak obsahuje pěkných 5 g vlákniny.

 

Nižší obsah sodíku naopak předčí vyšší obsah vápníkufosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku. Tyto minerály jsou zde zastoupeny v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene a kukuřice. Glykemický index této nepravé obiloviny je roven 35, quinoa je tedy vhodná pro dietu diabetickou, redukční a díky absence lepku pak také při léčbě celiakie. Ráda bych zmínila, že mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi. Právě díky deficitu lepku se bude pečivo rozpadat. Lze jí však použít k zahuštění polévek, do bramboráků, popřípadě ji namíchat s jiným druhem mouky, maximálně však do výše 10%.

 

Vyznačuje se jemnou strukturou a lahodnou chutí. Je lehce stravitelná, nenadýmavá.

 

Příprava: Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Obilovinu není potřeba předem propírat, jako tomu bývá u jáhel. A že je hotová, poznáme podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčcích je patrná struktura klíčku. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů, či jako zavářka do polévky. Fantazii se však meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jsme byli zvyklí konzumovat rýži. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu snídaně či svačinky pro vaše děti.

 

Jedinou nevýhodou může být její stále vysoká cena, avšak, dobrého stačí pomálu a na oživení našeho jídelníčku je to další z krásných potravin, kterými si můžeme zpříjemnit den.



Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/quinoa.htm#ixzz54q51a664

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář