Jdi na obsah Jdi na menu

FLEXITARIÁNSKÉ STRAVOVÁNÍ

15. 3. 2018

Flexitariánství je jedním z druhů polovegetariánství. Tento termín se začal rozšiřovat v roce 2009 v souvislosti s vydáním publikace The Flexiterian Diet. Jeho přesná definice není známá. Flexitariáni se stravují převážně vegetariánským způsobem, nejsou ale proti občasné konzumaci masa. 

 

Myšlenka „střední cesty“ pokud jde o konzumaci či nekonzumaci masa začala být na Západě posuzována už v 90. letech. Samo slovo flexitarián naznačuje pružný přístup k problematice. 

 

Jestliže se někdo z etických či zdravotních důvodů rozhodne ze svého jídelníčku zcela vypustit maso, určitě mu nepostačí jen zelenina, luštěniny, smažené tofu a sojové maso. Tělo potřebuje mnoho živin z mnoha zdrojů. Vegetariáni musejí projevovat nejenom tolik deklarovanou zodpovědnost k přírodě a životnímu prostředí, ale také vůči sobě samým. Chybějící živiny – především vitamíny a minerály – tedy musejí doplňovat potravinovými doplňky, měli by chodit na pravidelné lékařské kontroly a využívat skutečně odborného nutričního poradenství.

 

Totální vyřazení masa znamená vyřazení nenahraditelných aminokyselin, které lze získat právě jen z potravin živočišného původu. Jejich deficit se projevuje dysfunkcemi a poruchami endokrinní a imunitní povahy. Maso lidskému organismu dodává vitamíny skupiny B (B12 a B2) a jako jejich zdroj je nahraditelné pouze částečně. Například vegani, chtějí-li si uchovat plné zdraví, musejí dvakrát až třikrát do roka doplňovat železo a B12 déledobým užíváním přípravků tyto živiny obsahujících.

Flexitariánství je tedy dobrým způsobem jak krajnosti v dietním příjmu potravy kompenzovat.

 

Jaké jsou výhody?

  • Sníží se konzumace masa.
  • Přijme méně nasyceného tuku a cholesterolu.
  • Jídlo bez masa je levnější.
  • Flexitariáni snědí více zeleniny, ovoce a vlákniny.
  • Zabíjí se méně zvířata.
  • Podporuje se životní prostředí atd.
  • Jedná se o lepší prevenci různých nemocí.

Ačkoli neexistuje přesná definice flexitariánství, jedná o velmi populární směr ve výživě, jehož zastáncem je například Paul McCartney nebo Oprah Winfrey, kteří ve svém pojetí flexitariánství dodržují například bezmasé pondělky. Jiní zcela eliminují červené maso a jedí pouze drůbež a ryby (na rozdíl od semi-vegetariánů a pescatariánů však tito flexitariáni nemají žádné etické problémy s konzumací červeného masa, jejich důvody jsou čistě zdravotní), další zase odmítají konzumaci masa doma a jedí maso jen v restauracích či ve společnosti. V každém případě každý z těchto nově zavedených zvyků vede v konečném důsledku ke snížené konzumaci masa. 

 Že se jedná o opravdu o zdraví prospěšný návyk, dokazují lékařské studie, které jednoznačně prokazují, že lidé, kteří konzumují méně červeného masa, mají nižší výskyt nadváhy a obezity, nemocí srdce a cév, cukrovky, některých nádorových onemocnění, zejména pak zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku.

ZDROJ INFO:

https://www.prokondici.cz/flexitarianstvi-novy-druh-zdraveho-zivotniho-zpusobu/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář