Jdi na obsah Jdi na menu

CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY

22. 2. 2018

Během zimního období je naše oslabená imunita vystavená nejrůznějším nemocem. Na některé z nich nám lékař předepisuje antibiotika. Ta jsou v boji s bakteriemi účinná, ale zároveň znamenají riziko pro naši střevní mikroflóru. Přinášíme rady, jaké látky bychom měli doplňovat v průběhu léčby antibiotiky a po ní, abychom svému tělu ulehčili návrat do formy.

 

Antibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.

 

B-komplex

Během léčby antibiotiky může správné fungování našeho organismu ohrozit nedostatek vitamínů skupiny B. Některé z nich jsou totiž vytvářeny bakteriemi tlustého střeva, jehož mikroflóra je působením antibiotik často ničena. Proto je vhodné v období užívání antibiotik doplňovat celý komplex B vitamínů.

 

Tyto látky jsou pro nás důležité, neboť mimo jiné přispívají k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Mezi hlavní zdroje B-komplexu patří kvasnice, sýry, maso nebo luštěniny. Při užívání antibiotik bychom se však právě těmto potravinám měli vyhnout, neboť nadýmají a zbytečně tak zatěžují organismus. Řešením je podávání B-komplexu ve formě doplňků stravy, které navíc představují výhodu v přesném dávkování. Na trhu jsou dostupné ve formě tablet nebo kapek pro děti.

 

Vitamíny a minerály

Užívání antibiotik negativně ovlivňuje vstřebávání vitamínu A, C a K a minerálních látek. Tyto vitamíny najdete v mnoha potravinách, jejichž konzumace je během užívání antibiotik doporučena. Patří sem například zelí, červená řepa nebo kysané okurky. Pokud si chcete být ale jisti, že užíváte dostatečné množství všech vitamínů a minerálů, sáhněte po multivitaminových přípravcích. Pro malé děti je vhodné užívání vitamínu C v kapkách.

 

Probiotika

Je známo, že probiotika, jako doplněk léčby antibiotiky, zlepšují funkci antibiotik a zvyšují slizniční imunitu. Jsou tři oblasti, v nichž probiotika mohou působit jako doplňky k antibiotikům:

1) mohou snížit rizika dalších infekcí vzniklých podáváním antibiotik (tyto infekce vznikají ve střevě a v pochvě v důsledku porušení imunity antibiotiky)

2) vylučují antibakteriální látky (tedy látky, které mají schopnost ničit patogenní bakterie)

3) zvyšují imunitu na sliznicích i celkovou imunitu

Jak je užívat ve správném rytmu

Jestliže antibiotika likvidují škodlivé i zdraví prospěšné bakterie bez rozdílu, vzniká otázka, jak výrobky nebo preparáty s probiotickými kulturami užívat, aby to mělo vůbec nějaký smysl.

„Pokud bereme antibiotika po 12 hodinách, bývá nejlepší, abychom si dali probiotický výrobek nebo preparát přibližně po osmi hodinách od požití antibiotik,“ říká MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Tedy vždy ve dvou třetinách intervalu užívání těchto léků, aby antibiotika zničila co nejméně probiotických bakterií.“

Toto schéma užívání probiotik obvykle zmírní dopad antibiotik na složení střevní mikrofóry, zejména pak riziko průjmů, ke kterým bývají náchylnější malé děti. (zdroj info o dávkování rytmu :https://www.novinky.cz/zena/zdravi/161040-proc-nam-probiotika-pomahaji-na-antibiotika.html)

 

zdroj info článku:

http://www.webozdravi.cz/medicina/jak-pomuzete-svemu-telu-pri-lecbe-antibiotiky

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář