Jdi na obsah Jdi na menu

PŘERUŠOVANÝ PŮST

3. 3. 2018

PŘERUŠOVANÝ PŮST..

Pro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. 

 

Hned na začátku si ujasněme: nejde o další dietu. Přerušovaný půst je populární metoda, jak nejen shodit kila a výrazně zlepšit své zdraví, ale také jak se zbavit věčného dietářství.

 

Miliony let zpátky se jednalo o přirozený model stravování. Lovci a sběrači toto praktikovali v podstatě celý život. Záleželo velmi na tom, jak se jim dařilo při lovu, sběru, a také na ročním období. Pravidelně se tedy stávalo, že jedli například jen jednou denně, někdy jednou za dva dny, někdy i za delší dobu. A někdy zase jedli hodně, ve velkém. Praktikují to tak i dnešní lovci-sběrači, kteří mají velmi podobné podmínky jako naši předci. Svou stravu si obstarávají sami a když není, tak bez ní dokáží vydržet i několik dnů. Přesto mají obrovský výkon, jsou fit a téměř netrpí nemocemi. Když nemají tři hodiny co jíst, tak se prostě nezblázní, ne jako my. Pokud nemáme pár hodin svačinku, tak jsme nervózní a máme chuť hřešit a sníst cokoliv, jen abychom prostě něco snědli. Jíst 5 krát denně je pouhý zvyk, nikoliv potřeba.

 

Léta praxe mě utvrdila v jednom – jíme z nudy. Samozřejmě toto neplatí úplně pro všechny, ale… Ráno přijdete do kanceláře a posnídáte. Za hodinu či dvě si dáte svačinku, aspoň hrst něčeho. Pak už jdete pomalu na oběd. Odpolední svačinka je nutnost. Po práci si dáte doma véču a u televize si ještě zobnete. I když jíte zdravé potraviny, tak je toho prostě hrozně moc a celý den nutíte tělo trávit. Ve chvíli, kdy se zamyslíte, proč jíte tolikrát denně, si zřejmě řeknete, že protože máte hlad. A máte opravdu hlad? Nebo jen chuť. Nebo jíte ze zvyku. Nebo snad z nudy?

 

 

 

Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte. Metoda se jmenuje 16/8, přičemž čísla označují dobu bez jídla/a s jídlem.

 

Tento interval se dá pro začátečníky stáhnout na 14/10 nebo pro pokročilejší naopak rozšířit na 20/4. Princip je jednoduchý: šestnáct hodin ze dne nejíte nic, osm jíte zcela podle chuti. Tady jsou základní pravidla:

 

1) Režim 16/8 zkuste, pokud umíte se svým tělem pracovat.

2) Během 8 hodin jezte, co chcete, ale jezte kvalitní jídlo.

3) Nesnažte se během 8 hodin ještě snižovat kalorický příjem, dostali byste se do režimu hladovky. To nechcete!

4) Sportujte, pohybem ještě podpoříte metabolismus.

5) I když se můžete dobře najíst, zbytečně netláskejte nesmysly!

6) Máte-li zdravotní potíže, konzultujte metodu s lékařem.

7) Během doby půstu dostatečně pijte neslazené nápoje, káva je povolena.

 

PŘERUŠOVANÝ PŮST nemá přesně dané hranice a každý jej může přizpůsobit vlastním potřebám. Mezi nejčastější způsoby však patří tyto

  • 8/16 (8 hod. okno pro jídlo, 16 hod. půst)
  • 4/20 (4 hod. okno pro jídlo, 20 hod. půst)
  • 24 hod. půst

 

Ve výsledku budete pozorovat zlepšení (avšak mírnější) i při 12/12. To už nechám na každém, vyzkoušejte. Vyzkoušejte i určitou nepravidelnost, a to tak že se schématu můžete držet například 5 dnů v týdnu a zbylé dva dny (ne)jíst dle potřeby. Opět musíme přihlédnout k režimu jednotlivce – zda se jedná např. o sportovce s několikahodinovou zátěží během týdne či člověka, který pouze celé dny sedí.

 

Zdroj info:

http://grasa.cz/blog/2017/03/29/jak-casto-jist-paleo-a-prerusovany-pust-if-je-cesta/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář