Jdi na obsah Jdi na menu

ANGREŠT -KUDY CHODÍ TUDY LÉČÍ

7. 8. 2018

Je jednou z nejmladších pěstovaných rostlin u nás, ale získal velkou oblibu a vyskytuje se ve více než 50 druzích. Milovníci angreštu ocení nejen skvělou chuť tohoto ovoce, ale i jeho močopudné, čistící, povzbuzující, pročisťující, remineralizující, trávící, projímavé a odtučňovací účinky.

 

Léčivé účinky angreštu Angrešt je chuťově vynikající ovoce i skvělý očistný prostředek na naše vnitřnosti. Je plný vlákniny, zejména pektinu, a ta na své cestě našimi útrobami bere všechno, co tam nepatří. Navíc, naše sliznice si potrpí na přísun provitaminu A, kterého má angrešt fůru. Vitaminy B6 a B7 (biotin čili vitamin H) se zase budou zamlouvat vlasům. Obsahuje také vitamíny C, E, B1-B5 a minerály vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a železo.

 

Mezi další důležité aktivní složky angreštu patří kyselina askorbová, šťavelová, citronová, jablečná a vinná a beta-karoten. Důležitý je vysoký obsah křemíku, který zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Křemík je v živočišné stravě málo zastoupen, proto svou denní spotřebu musíme přijímat v rostlinné stravě. Je to důležité pro stěny buněk, pro pevné a pružné vazivové tkáně a pro předcházení cévním onemocněním. 

Angrešt je vynikajícím nenávykovým lékem na akutní i chronickou zácpu. Zlepšuje metabolismus tuků v těle a zamezuje jejich nadměrnému ukládání. Angrešt je skvělým prostředkem pro detoxikaci ledvin a trávícího traktu, včetně střev, proto je ideální při očistných kúrách při obezitě nebo celkové očistě těla. 
Pektin obsažený v angreštu dokáže velmi dobře odstranit z těla různé sloučeniny těžkých kovů a radioaktivních látek. Zhruba 3-4 týdenní kúra vás může zbavit i ledvinových a močových kamínků. Angrešt posiluje cévy a čistí je od cholesterolových usazenin. Bobulovité ovoce je odborníky doporučováno lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem, protože je schopno krevní tlak normalizovat. Plody angreštu mají diuretické vlastnosti, takže jsou výborným pomocníkem i při různých zánětech ledvin nebo močového měchýře. 

Angrešt má ochrannou funkci proti výskytu různých zhoubných nádorů. Angrešt pomáhá tělo očistit od škodlivých radioaktivních prvků. Existuje lékařský důkaz, že angrešt úspěšně zapůsobil jako prevence hypertenze, krevních sraženin a infarktu. Vysoký obsah vitamínu E posiluje imunitní systém a pomáhá ulehčit průběh Alzheimerovy choroby. Angrešt obsahuje tryptofan, látku, která tělu zajišťuje serotonin. Ten je schopen pozitivně ovlivnit tělesnou i duševní lidskou sílu a náladu. Vzhledem k kyselině listové, vitamínu C a tryptofanu, který je v angreštu obsažen, je toto ovoce vhodné pro těhotné ženy, protože všechny tyto látky se podílejí na tvorbě zdravého organismu budoucího dítěte.
 POUŽITÍ ANGREŠTU 
1. Očistná kúra z angreštu Pokud se chystáte angrešt použít na očistnou detoxikační kúru, pak byste měli pít každé ráno nalačno asi 200-300 ml šťávy z angreštu a snídat až po půl hodině. Pokud vás trápí ledvinové nebo močové kaménky, pak byste kúru měli dodržovat 3-4 týdny a zmiňovaných 300 ml rozdělit do dvou dávek - 150 ml pít ráno a 150 ml odpoledne. 

2. Omlazující maska z angreštu Na omlazovací masku z angreštu stačí použít dužinu, kterou rozmíchejte do konzistence krému a rozetřete po obličeji. Nechte působit, poté smyjte vlažnou vodou a natřete pleť hydratačním krémem. 

3. Čistící maska odstraňující černé tečky Ze zralých plodů vymačkejte šťávu a namočte do ní gázu. Gázu nasátou angreštovou šťávou přiložte v několika vrstvách na obličej. Masku nechte na obličeji 20 minut. Poté obličej opláchněte vlážnou vodou a natřete hydratačním krémem. 

4. Angreštový čaj proti artritidě a osteoartritidě Angrešt má rovněž skvělé zdravotní účinky proti artritidě a osteoartritidě. Skvělým pomocníkem je angreštový čaj. Zalijte 20 čistých listů z angreštu šálkem vroucí vody a nechte louhovat zhruba hodinu. Poté sceďte a pijte 70 ml třikrát denně. 

5. Čaj na vyšší produkci žluči Vylučování žlučí je hlavním způsobem, jakým se organismus zbavuje cholesterolu. Denně se ho vyloučí 1-2 g. Kromě toho se žlučí vylučují také řada léčiv či jedů, měď, rtuť či zinek. Na čaj potřebujete 2 lžíce angreštových bobulí. Zalijte je 500 ml vody a nechte je pět hodin louhovat v termosce. Čaj byste neměli používat více než 2x za den a jedna dávka by měla být 100 ml. Pro chuť jej můžete osladit jednou nebo dvěma lžičkami medu. 

6. Šťáva na normalizaci metabolismu, vyrážky a anémii Normalizace metabolismu je důležitým mezikrokem ke štíhlé postavě. Pokud máte doma zralé angrešty, můžete je použit k výrobě angreštové šťávy, jež se používá k normalizaci metabolismu. Stačí vylisovat šťávu a tu zředit s vodou v poměru 1:2. Šťávu smíchanou s medem můžete skvěle využít na anémii, kožní vyrážky a časté krvácení. 
Autor: Mak
  Zdroj INFO: https://zdravezdravi.cz/potraviny/angrest-a-jeho-blahodarne-ucinky-na-zdravi

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář