Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B4 - ADENIN

1. 10. 2010

Adenin (vitamín B4)je heterocyklická sloučenina o sumárním vzorci C5N5H5 a relativní molekulové hmotnosti 135,125. Spolu s guaninem patří k dusíkatým bázím purinového typu. Adenin je základem ATP, ADP a AMP. Je to také nukleová báze komplementární s thyminem v DNA nebo uracilem v RNA.

 

Jedna ze čtyř dusíkatých bází DNA, která se vždy chemicky pojí s Tyminem. V DNA se nachází čtyři nestejné dusíkaté báze. Dalšími dvěmi jsou Citozin a Guanin, kteří se na sebe taktéž chemicky váží. Váže se tedy vždy Adenin s Tyminem a Guanin s Citozinem. Dané dusíkaté báze jsou propojeny mezi sebou vodíkovými můstky. Dojde-li k podélnému přetržení dvoušroubovice DNA na dva samostatné polynukleotidy, má každý z nich zachovanou úplnou genetickou informaci a je schopen si chybějící části doplnit na úplný (komplementární) stav.

Adenin je základní biochemická látka, proto se v řadě pramenů dozvíme o jeho biochemickém působení, ale málokterý zdroj nám řekne něco konkrétního o adeninu jako vitamínu. Adenin bývá označován za vitamín dobré nálady. Pozitivně snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Dále působí proti šedivění vlasů a udržuje zdravou pleť. Snižuje hladinu homocysteinu. V neposlední řadě pomáhá také při hyperaktivitě dětí.

Vitamín B4 funguje nejlépe ve spolupráci s dalšími vitamíny B-komplexu. Podílí se na biochemických pochodech v organismu, na syntéze nukleových kyselin a metabolismu některých aminokyselin, podporuje krvetvorbu, čehož se využívá při léčbě chudokrevnosti, napomáhá vstřebávání železa a celkově napomáhá dělení buněk a jejich vývoji.

Jako preventivní prvek působí při některých vážných nádorových onemocněních rakoviny plic,** prsu** a tlustého střeva. Pozitivně působí i na nemoci srdce a krevního oběhu. V poslední době se podrobněji zkoumá i jeho vliv na nejrozšířenější neurodegenerativní onemocnění jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Doporučené denní dávkování vitamínu B4 není přesně určeno. Jelikož se vitamín B4 přidává jako doplněk k ostatním vitamínům** B-komplexu** a ojediněle se vyskytuje jako samostatný potravinový nebo vitamínový doplněk, doporučuje se dodržovat konkrétní dávkování uvedené na daném přípravku.

Vitamín B4 se nachází většinou spolu s dalšími vitamíny B-komplexu v mléce, mase a kvalitním celozrnném pečivu. Obsažen je také ve vejcích, arašídech a pivovarských kvasnicích. Dále je důležité mít na paměti, že všechny vitamíny B-komplexu by se neměli přijímat jednotlivě, ale společně. Jednotlivé vitamíny jsou mezi sebou funkčně propojeny a k dobrému fungování jednoho je v mnoha případech důležitá i přítomnost jiného vitamínu řady B.

Nedostatek vitamínu B4 -Vzhledem k množství potravy, obsahující vitamíny B-komplexu je akutní nedostatek vitamínu B4 v našich zeměpisných šířkách nepravděpodobný. Je prokázáno, že nedostatek vitamínu B4 v časných stádiích těhotenství může vést ke vzniku vrozených vývojových vad (např. rozštěp páteře). Lékaři v Alabamě také nedávno zjistili, že kyselina listová hraje důležitou roli i v prevenci rakoviny děložního krčku.

Předávkování vitamínem B4 -Jelikož se jedná o vitamín rozpustný ve vodě, je jeho nadbytečné množství odváděno rozpuštěné v moči ven z organismu vylučovacími cestami. Citliví jedinci mohou při předávkování způsobeném enormními dávkami vitamínu B4 (většinou v rámci celého B-komplexu) pociťovat brnění v končetinách nebo kožní vyrážky.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář