Jdi na obsah Jdi na menu

LÉČIVÝ ZELENÝ ČAJ

3. 11. 2010

 

Latinský název camellia sinensis. Je dobrý proti infekci, alergiím, volným kyslíkovým radikálům i na podporu hubnutí.

O léčivé síle zeleného čaje se v současnosti pravidelně vychází zprávy výzkumníků v Japonsku i USA. Barva nálevu má různé odstíny zelené.

Příprava: zelené čaje se nikdy nezalévají vroucí vodou. Optimální teplota se tradičně určovala např. tak, že na konvici s horkou vodou udržíme dlaň. Touto vodou se čaj propláchne a pak se může zalévat. Při opakovaném zalévání se teplota vody postupně zvyšuje a doba vyluhování mírně prodlužuje.

Účinky:

1) Antioxidant
Zelený čaj je bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů, jako epigallokatechinu a kyseliny gallové. Navíc zvyšuje aktivitu glutathion peroxidasy a dalších antioxidačních enzymů v tenkém střevě, játrech a plicích.

2) Antimikrobiální účinek
Zelený čaj silně působí proti škodlivým bakteriím a virům, přímým vlivem katechinů a nepřímo přes zvýšení hladiny glutathion peroxidasy.

3) Antialergenní účinek
Rozličné flavonoidy nalezené v zeleném čaji prokazují schopnost tlumit vzestup hladiny histaminu, který je hlavním mediátorem při alergických reakcích.

4) Thermogenní účinek
Zelený čaj obsahuje složky jako theofylin a kofein, které zvyšují metabolismus tuků.

Vhodné aplikace zeleného čaje:

·  Ochrana proti volným kyslíkovým radikálům

·  Bakteriální infekce

·  Virové infekce

·  Alergie

·  Hubnutí

Kontraindikace a interakce:
Lidé extrémně citliví na kofein by se měli vyhýbat zelenému čaji, pokud není zbaven kofeinu. Bezkofeinový zelený čaj má též výše popsané vlastnosti až na to, že nezvyšuje metabolismus tuků. Lidé užívající MAO inhibitory a antikoagulanty by měli užívání konzultovat s lékařem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář