Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B3 - NIACIN (E375)

1. 9. 2010

Niacin (vitamín B3, kyselina nikotinová –rostlinná produkce) je ve vodě rozpustný vitamín, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Další formou vitamínu B3 je nikotinamid (z živočišné produkce), ve kterém je karboxylová skupina nahrazena skupinou karboxyamidovou (CONH2). Jeho nedostatek v těle způsobuje nemoc zvanou pellagra. Část se vstřebává již v žaludku,část ve střevě, dle ci –aktivním či pasivním transportem, účastní se syntézy glykogenu, anaerobní glykolýzy a oxidačně-redukční děje v mitochondriích

 

Niacin v potravě -Vitamín B3 je ve vodě rozpustný vitamín, v těle se neukládá a jeho syntéza je omezená, je tedy nutný jeho příjem v potravě.Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.Bramborech, zelenina, ovoce,káva a v mexických tortillách (z kukuřice louhované ve Ca-H2O) –uvolní vázaný nikotinamid

 

Doporučená denní dávka: 16-20mg/den (sportovci 20-40mg/den)

Větší potřebu niacinu mají lidé s onemocněním ledvin, pití alkoholu a konzumace velkého množství sladkostí také zvyšuje potřebu vitamínu. Niacin se v některých zemích používá jako aditivum ke zlepšení barvy mletého masa. Kyselina nikotinová totiž reaguje s hemoglobinem a myoglobinem za vzniku barevného komplexu. V Evropě není použití niacinu k tomuto účelu dovoleno.

Role niacinu v organismu Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Niacin je buňkami využíván k syntéze NAD+ a NADP+, které se uplatňují jako koenzymy dehydrogenáz.Jsou klíčovými složkami metabolických drah sacharidů, lipidů i aminokyselin (např. cyklu kyseliny citrónové)

Kyselina nikotinová zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol. (zvyšuje HDL Cholesterol) Tak dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi.Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Biosyntéza niacinu skrz Esenciální aminokyselina tryptofan může být v játrech převedena na NAD+. Za každých 60 mg tryptofanu může být vytvořen 1 mg nikotinamidu. Syntéza je velmi pomalá a vyžaduje vitamín B2 a B6 Enzym chinolinátfosforibosyltransferasa, který je klíčový při k přeměně tryptofanu na NAD+, může být zablokován přebytkem aminokyseliny leucinu.

Projevy nedostatku Aby se projevil nedostatek vitamínu B3, musí být strava chudá na niacin i na tryptofan. Také nadbytek leucinu může způsobit nedostatek vitamínu inhibicí jeho syntézy v organismu. Lehký nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími nespecifickými symptomy. Vážný nedostatek způsobí pelagru. Ta se projevuje hubnutím, poruchami zažívání, dermatitidami a demencí.Na pokožce na slunci –pigmentové skvrny.Pelagra(drsná kůže) se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá hlavně z kukuřice (neobsahuje využitelný vitamín B3) nebo čiroku (obsahuje příliš leucinu).

Předávkování vitamínem B3 - je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí. Za normálních okolností tedy předávkování není možné. (toxická dávka kys.nikotinové –nikoli nikotinamidu-je 1,8g na 1kg

Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem, se mohou objevit příznaky jako zčervenání, svědění, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář