Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B6 - PYRIDOXIN

1. 12. 2010

Vitamín B6 je společné označení pro tři pyridinové deriváty, pyridoxol (pyridoxin –v rostl. –nově obj.-významn.ůloha při membr.b.transportu AK –ovl vstřebávání AK ve střevě, pomáhá odbourávat glykogen a ovl norm.fci CNS  akůže), pyridoxal a pyridoxamin (v živočiš. –větší ztráty při úpravě než ten rostl.). Všechny tyto látky, společně se svými fosfáty, jsou účinné jako vitamíny, jejich deriváty se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Vitamín B6 je rozpustný ve vodě.

Vitamín B6 v potravě -Všechny formy vitamínu B6 se mohou vyskytovat v potravě a jsou vstřebávány do střeva. Rozhodující podíl má pyridoxol, pyridoxalfosfát a pyridoxalminfosfát. Zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.

Doporučená denní dávka: 1,8 -2 mg/den (u sportovců až 12mg/den)

Varem množství vitamínu B6 klesá kvůli ztrátám do vody. Větší množství vitamínu potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci), ženy, které berou hormonální antikoncepci, osoby trpící celiakií a někteří chronicky nemocní lidé.Větší dávky pomáhají léčit chudokrevnost nebo nervové potíže. Důležitý při silovém tréninku.Vstřebává se v lačníku pasivní difuzí, ukládá se v játrech,méně ve svalech a mozku, celková zásoba v těle 16-27 mg a tovydrží na 2-6 týdnů, vylučuje se močí

Role vitamínu B6 v organismu -Bez ohledu na počáteční vstřebanou formu vitamínu, účinnou formou vitamínu B6 je pyridoxalfosfát.Ten je koenzymem řady enzymů, které metabolisují aminokyseliny (transaminasy, dekarboxylasy, threoninaldolasa aj.). V procesu štěpení glykogenu (glykogenolýze) je koenzymem fosforylasy, enzymu, který štěpí glykosidové vazby.Svalová fosforylasa váže 70–80 % celkového množství vitamínu B6 v lidském těle.

Projevy nedostatku -Nedostatek vitamínu B6 je vzácný, obvykle provází nedostatek celého B-komplexu. Projevuje se zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomětlivostí, záněty sliznice dutiny ústní. Nedostatek může být způsoben i některými léky, například isoniazidem, který se používá k léčbě tuberkulózy. Ten s pyridoxalem samovolně tvoří pyridoxalhydrazon, který je rychle vylučován z těla. Perorální antikoncepční přípravky,alkohol také snižují množství vitamínu v organismu.Přeměna etanolu na acetaldehyd při jeho detoxikaci v játrech defosforyluje pyridoxalfosfát.Riziko –aterosklerozy,tromboza, poruchy metabolismu, růstu,ztráta svalů,poškození brzlíku,pohl.žláz,poruchy I.S.-pokles lymfocytů,snížená tvorba protilátek.

Předávkování vitamínem B6 - je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí.Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků se mohou u citlivých osob objevit alergické kožní reakce nebo neurologické problémy.Dále brnění končetin,neobratnost,Toxická je dávka přes 300mg/den

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář