Jdi na obsah Jdi na menu

CO JÍST, ABYCHOM PŘEDCHÁZELI RAKOVINOVÉMU BUJENÍ

13. 5. 2019

Zásady správné výživy


Sdílím základní doporučení ohledně výživy z Masarykova onkologického ústavu:


* Jezte pestrou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Rizikem jednostranné stravy může být podvýživa nebo nedostatek některých látek.
 

* Dopřejte si denně čerstvé ovoce a zeleninu (5 porcí, přibližně 500 g). V konzumaci ovoce a zeleniny jsme na jednom z posledních míst v Evropě.
 

* Zařazujte do svého jídelníčku celozrnné výrobky a alespoň jednou týdně luštěniny. Vláknina v nich obsažená  je osvědčeným prostředkem proti zácpě, vede ke snížení hladiny tuků.
 

* Snižte spotřebu masa, upřednostňujte libové drůbeží, králičí  a rybí maso.
 

* Omezte spotřebu vajec na 2 kusy týdně.
 

* Omezujte příjem tuků, zvláště živočišných. Upřednostňujte kvalitní rostlinné oleje.

* Velké množství tuků je  konzumováno v uzeninách, které obsahují až 50 % sádla a loje, a to i v takových, které nesou označení „dietní“.
 

* Vybírejte mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.


* Omezujte příjem soli. Skrytý obsah soli je v uzeninách, sýrech, některých kořenících směsích, v konzervách.
 

* Pijte alespoň 2 litry vody denně, nevhodné jsou nápoje s alkoholem a cukry.

- Pravidelné a nadměrné požívání alkoholu zvyšuje riziko vzniku nádorů. Alkohol je také významným zdrojem energie.
 

* Nadváha představuje  rizikový faktor pro řadu chronických onemocnění a také pro některé druhy nádorů. Je třeba, aby přísun energie byl v rovnováze s jejím výdejem.

* Jezte co nejméně rafinovaného cukru. Je energeticky bohatý a neobsahuje žádné další živiny.
 

* Pro uchování potravin  používejte chlazení a zmrazování.
 

* Nekonzumujte potraviny napadené plísní, hnilobou či jinak zkažené.
 

* Při přípravě stravy dávejte přednost vaření a dušení před pečením  a grilováním.
 

* Žijte aktivně, relaxujte, odpočívejte. Sportujte, udržujte si pohybovou aktivitu.
 

* Složení stravy, případně nadváha je rizikovým faktorem nejen pro nádory  zažívacího traktu (střevo, jícen, játra, slinivka břišní) ale také např. u nádorů prsu, prostaty či dělohy.

 

zdroj info:

https://www.mou.cz/prevence-nadorovych-onemocneni/t3017

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář