Jdi na obsah Jdi na menu

PŘERUŠOVANÝ PŮST JE CESTA K LEPŠÍMU ZDRAVÍ

11. 10. 2020

Přerušovaný půst je momentálně jedním ze světově nejpopulárnějších wellness a fitness trendů. Jde o cestu, jak optimalizovat tělesnou hmotnost, zlepšit metabolické zdraví a v mnoha dalších směrech zlepšit fyzickou i psychickou kondici. Jde o způsob stravování založený na střídání fází – fáze jídla a fáze půstu, a je velmi vhodný pro moderního člověka se sedavým zaměstnáním

 

ass-2871304_960_720.jpg

 

Přerušovaný půst (intermittent fasting, IF) je označení pro stravovací vzorec, kdy se střídají fáze půstu a fáze jídla. Nepopisuje konkrétní složení jídelníčku ale dobu, kdy jídlo zařadit. Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou: 16/8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo) – doporučováno spíše pro muže.

 

U žen se uvádí 14/10, což znamená, že se postíte 14 hodin (vždy se do této doby započítává spánek) a během dalších 10 hodin budete jíst. Mužům se doporučuje zkusit 16/8 hodin. Ale může to být i jinak, třeba 18/6 či dokonce ještě méně. A právě v tom tkví jedna z výhod tohoto stravovacího režimu. Každý si zvolí, co mu vyhovuje.

 

Řekněme, že se postíte 14 hodin. Prakticky to znamená, že s jídlem začnete třeba v 8 hodin ráno a naposledy si vezmete něco do úst v 18 hodin. Anebo vaše první jídlo bude představovat oběd ve 12 hodin a večeři si dáte tak, abyste od 20 hodin už nic nebaštili. Čím kratší je doba určená k jídlu, tím pečlivěji vybírejte, co konzumujete.

 

Co přerušovaný půst není? Když sčítáte časy mezi jednotlivými jídly. Vtip tohoto stravování spočívá v tom, že během 24 hodin v určitém časovém úseku jíte, a v dalším jen pijete. Nic mezi tím.

 

Díky přerušovanému půstu můžete zhubnout tuk, a to i přesto, že nijak zásadně nezměníte jídelníček. Kila dolů ovšem nejsou jedinou věcí, kterou přerušovaný půst může ovlivnit. Podle zastánců přerušovaného půstu zrychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí buněk a funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

 

Přerušovaný půst určitě nezkoušejte u dětí, v těhotenství nebo během kojení. Nebude vhodný ani pro někoho, kdo si prošel poruchou příjmu potravy.

 

A jaké máte zkušenosti s přerušovaným půstem vy? 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář