Jdi na obsah Jdi na menu

ROZDÍL MEZI CELOZRNNÝM A VÍCEZRNNÝM PEČIVEM

17. 1. 2021

Asi už to také znáte. V supermarketu nám nabízejí nejrůznější pečivo.Často nás lákají na to, že je cereální (co to znamená se dozvíte na konci článku), také nám nabízejí vícezrnné pečivo a pokud chceme někde koupit celozrnnou housku, to abychom si na to vzali lupu, než ji někde najdeme, co?

 

Co je to celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo musí být jasně označeno slovem celozrnné. Takovéto pečivo obsahuje minimálně 80 procent celozrnné mouky, ať již jde o mouku pšeničnou, žitnou nebo jejich směsi. Dodá tělu vitaminy, minerály, ale především vlákninu: 8–9 g ve 100 g, Má nižší glykemický index a proto ho můžete konzumovat, i když se právě snažíte zhubnout.

 

Pokud se chcete přesvědčit, zda je výrobek celozrnný nebo vícezrnný, stačí se podívat na etiketu. U nebaleného výrobku stačí požádat obsluhu. Ta musí mít k dispozici složení výrobku. Pokud na prvním, či druhém místě, nenajdete celozrnnou mouku, ale pouze pšeničnou, či žitnou, tak výrobek není celozrnný.

 

POZOR! Celozrnný výrobek obsahuje totiž  větší množství těžký kovů. Proto není vhodné konzumovat pouze celozrnné pečivo.

 

Pozn:

Grahamové pečivo - Je vyrobeno ze směsi bílé pšeničné mouky a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub (obilných slupek). Obsahuje tedy také vyšší podíl vlákniny, zejména té nerozpustné z otrub. Grahamové pečivo bývá k dostání jak ve slaném, tak ve sladkém provedení.

 

 

Co je to vícezrnné pečivo?

Vícezrnné pečivo: obsahuje kromě běžné žitné nebo pšeničné mouky i minimálně 5% podíl dalších složek. Může být obohaceno olejninami (semínka lnu, slunečnice, sezamu, aj.), luštěninami (např. sójové boby) nebo jinými mlýnskými výrobky (obilná lámanka, trhanka, celá zrna různých druhů obilí, popř. i jiné druhy mouky, než je pšeničná a žitná). Obsah vlákniny v něm nebývá tak vysoký jako u celozrnného pečiva a vůbec nemusí obsahovat celozrnnou mouku.

 

Pozn: vžilo se do povědomí lidí, že když je pečivo tmavší, tak je celozrnné a čím víc je tmavší, tak je to lepší. Bohužel to tak není. Samozřejmě, že pokud porovnáte bílé pečivo s celozrnným, tak je opravdu celozrnné tmavší, ale je spíš nahnědlé až našedlé, ne tmavé. Pokud je hodně tmavé, tak je přibarvováno (většinou karamelem). Z dietologického hlediska je ale dost podobné bílému pečivu a nepřináší nám žádný zdravotní benefit.

 

Cereální (koumácký termín, že) pečivo v překladu znamená, že výrobek je vyroben z obilí. Takže až příště uslyšíte slovo cereální, tak vězte, že vám to nic neřekne o kvalitě výrobku. Řeklo vám to pouze, že je na jeho výrobu použito obilí.  A to je většina standardního pečiva.

 

Tak teď už v tom máte snad daleko více jasno a konečně víte, co nám to v tom pekařství vlastně nabízejí.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář