Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČÍ ČÍHAJÍCÍ V SYROVÉM MASU

16. 1. 2021

Svalovec stočený (Trichinella spiralis) je parazitická hlístice, jehož hostitelem jsou savci (včetně člověka) a ptáci. Onemocnění způsobené larvami těchto červů se nazývá trichinelóza. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa.

 

 

Definitivní hostitel se nakazí pozřením syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa obsahujícího živé, infekční larvy. Po natrávení v žaludku hostitele se larvy uvolní, přecházejí do tenkého střeva, kde do 2–6 dní pohlavně dospívají. Po kopulaci se samice zavrtávají do střevní sliznice, kde vyprodukují 200–1600 larev L1 o velikosti 100 µm.

 

Samice žijí ve střevě 4–6 týdnů. Vylíhnuté larvy poté pronikají do lymfatické soustavy a dále do krve, která je roznese do příčně pruhované svaloviny po celém těle. Larvy v příčně pruhované svalovině narušují myofibrily svalů, rostou a postupně se opouzdří (vytvoří ochranný obal-kapsulu). Kapsuly jsou oválného až citrónovitého tvaru.

 

Takto opouzdřené larvy v kapsule jsou životaschopné, respektive infekceschopné až 10 let (u lidí až 30 let).[zdroj?] Další jedinec se nakazí pozřením svaloviny s opouzdřenými larvami.

 

Onemocnění tímto parazitem se projevuje průjmem, zvracením, bolestmi břicha a můžou se objevit i otoky. Dále se mohou objevit vysoké horečkya bolesti svalů. Nevylučuje se ani smrt při dlouhodobém neléčení.

 

Trichinelóza patří mezi bolestivá onemocnění a představuje jedno z nejobávanějších lidských utrpení. V případě těžké infekce (2 % případů) může být i smrtelné. V České republice se vyskytuje jen ojediněle, nejvyšší výskyt byl hlášen v r. 1985 – 7 případů (z toho 5 po konzumu klobás z domácí zabijačky - vepř byl nakrmen zbytky z divočáka).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář