Jdi na obsah Jdi na menu

ÚČINKY LIKÉRU Z PLODŮ ČERNÉHO BEZU VÁM VYRAZÍ DECH.

3. 7. 2020

Jak praví jedno lidové moudro: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Černý bez má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv a v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, působí proti skleróze. Čaj a sirup z květů se využívá při nachlazení a pomáhá proti kašli. Napomáhá také pocení a snižování tělesné teploty při horečce.

elder-2652570_960_720.jpg

 

I když nejste právě milovníky alkoholu, můžete si připravit tento nápoj, který vyniká nejen svou chutí, ale i léčivými účinky. Obsahuje spoustu vitamínu C a A, vitamíny skupiny B, kyselinu panthotenovou, třísloviny, pektin, silice, kyselinu jablečnou a cukry.

Nápoj z černého bezu ovšem tiší také bolesti nervového původu. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) či při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Je vyhledávaným pomocníkem při revmatismu a působí na žaludeční a střevní sekreci.

Příprava likéru a postup

Než se vydáte na sběr bobulek černého bezu, vyzbrojte se košíkem a zahradnickými nůžkami. Stříhejte pouze celé trsy – je to jednodušší, rychlejší a méně se u toho zašpiníte. Doma trsy pečlivě přeberte a odstraňte nezralé zelené bobulky – ponechte pouze úplně černé a zdravé.

Potřebovat budete zhruba 5 kg zralých plodů, 2 kg cukru, 5 lžic mleté kávy, 1 litr kvalitního rumu, 2 kusy citronu, 5 kusů hřebíčku a asi 5 litrů vody. Dle chuti můžete přidat i skořici nebo vanilkový cukr.

Zralé plody odtrhejte od stopek, opláchněte a zalijte vodou. Přidejte citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Poté přeceďte a vymačkejte přes pláténko zbytek šťávy. Do přeceděné šťávy přidejte cukr a šálek zcezené kávy. Ochutnejte a případně přidejte cukr nebo kávu. Jakmile budete spokojeni, povařte ještě za občasného míchání 15 minut. Po vychladnutí přidejte litr rumu, slijte do důkladně vymytých skleněných lahví a uložte v chladu a temnu.

Jak často užívat

K léčbě se užívá jedna malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Někdo likér miluje vychlazený s kostkou ledu, jiní preferují pokojovou teplotu.

 

ZDROJ:

https://hobby.instory.cz/1532-ucinky-likeru-z-cerneho-bezu-na-lidske-zdravi-vam-vyrazi-dech.html

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář