Jdi na obsah Jdi na menu

LÉČIVÉ ÚČINKY SLANINY

4. 10. 2020

Dnes trošku rozboříme mýty o „nezdravých“ tucích a zastavíme se přímo u zdroje vepřového sádla – slaniny. Věřte, že tato živočišná surovina si to právem zaslouží. Popíšeme si její léčivé účinky, o kterých zřejmě ani nevíte.

 

Na úvod pár čísel. Slanina je jediný masový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek. Všechny samozřejmě nejsou zdraví prospěšné a tak se doporučuje konzumovat ji jen v malém množství.

Čerstvá slanina obsahuje ve sto gramech 0,44 mg vitamínu B1 (tiamin, aneurin), 0,16 mg vitamínu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitamínu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitamínu E (tokoferol), též minerály – 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu a pod. Nejsou to sice velká čísla, ale společnou kombinací dokazují složky obsažené ve slanině divy.

Nás budou zaujímat i další látky. Jedná se hlavně o polynenasycené mastné kyseliny o kterých je známo, že naše tělo si je samo nedokáže vyprodukovat. Bez těchto kyselin náš organismus nemůže správně fungovat a jsou obzvlášť důležité pro hormonální systém. Druhou zajímavou látkou ve slanině je kyselina arachidonová, která působí jako regulátor metabolismu cholesterolu v těle. To znamená, že tato kyselina částečně rozloží cholesterol, který konzumujeme s jídlem. Další významnou složkou slaniny je kyselina hyaluronová. Význam této složky je zdůrazňovaný hlavně v kosmetice a přípravcích proti stárnutí pokožky.

Slanina také dodá tělu potřebnou energii v době zimních měsíců, kdy je nedostatek čerstvého ovoce. Obsah selenu ve slanině navíc chrání organismus člověka před vznikem rakoviny. Metionin pomáhá při odvodňování a kyselina arachidonová se významnou měrou podílí na tvorbě nových buněk. Slaninu je třeba jíst střídmě, ale pravidelně. Denní dávka v létě se doporučuje v rozmezí 20 – 40 gramů.

 

Jo a v lidové medicíně se často zmiňuje aplikace plátku slaniny na popálené místo. Slanina utiší bolest a v mnoha případech zabrání dokonce i sloupnutí kůže.

Tak co dáme si plátek slaniny?

 

ZDROJ:

http://www.sousoszn.cz/pro-verejnost/rady-a-porady/slanina-muze-byt-i-lekem-1514cs.html?page=2

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář