Jdi na obsah Jdi na menu

KEFÍROVÁ TIBETSKÁ HOUBA - JAK NA TO?

28. 1. 2021
2021-01-29-a.jpgTibetský kefír je unikátní fermentovaný nápoj z mléka, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě.
 
Tenhle kefír z Tibetské kefírové houbičky vám dodá až 30 různých probiotických kmenů, vitamin B12, K2, D, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a další prospěšné látky.
 
Už v dávném Řecku se vědělo, že naše zdraví záleží z obrovské části na stavu našich střev, která jsou zodpovědná za stav naší mysli, nálady, celkového zdraví a imunity.
Tibetský kefír je opravdu jeden z nejlepších elixírů pro naše zdraví právě proto, že zamezuje hnilobným procesům v našich střevech, odkyseluje organismus a výrazně posiluje náš imunitní systém, zlepšuje zdraví našich kostí, snižuje riziko osteoporózy a dokonce dokáže příznivě pomáhat při boji s rakovinou. Kefír se ovšem dá nejen pít, můžete si s ním zevně potírat dokonce různé vyrážky a ekzémy.

 

Kefírem se obecně myslí nápoj, který je vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Tibetská kefírová houba žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií. 
 

Blahodárné účinky tibetské houby
 

Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, spouští se kvasný proces, díky kterému vznikají zdraví prospěšné látky ničící v organismu přemnožené kvasinky a bakterie. Zároveň zabraňují hnití potravy ve střevech a napomáhají odkyselení organismu. Nápoj z tibetské houby má dále tyto léčivé účinky:

* výrazně stimuluje imunitní systém
* rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce
* reguluje krevní tlak
* pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest
* slouží jako prevence nemocí trávicího systému
* léčí žaludeční vředy
* brzdí vývoj metastáz při rakovině
* dodává energii a zabraňuje únavě
* díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty
* zabraňuje předčasnému stárnutí 

 

Co je na kefíru tak dobrého, že bych ho měl(a) pít?
 

Tenhle zázračný nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také stimuluje náš imunitní systém. 

     

Co všechno si můžu pomocí kefíru léčit?

Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). No a protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami. 

    

 Jak často pít kefír a v jakém množství?

 

Na některých stránkách je možné se dočíst o léčebné kúře, kdy se doporučuje pít kefír po dobu dvaceti dní před spaním, a potom týden vynechat. Osobně nejsem příznivcem těchto odpočítávaných metod a myslím si, že ani lidské tělo není takhle matematicky založené, aby bylo třeba dodržovat striktní pravidlo.


Nejlepší je pít kefír denně, a to v takovém množství, jaké je každému příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pozor, pokud kefír pijete před spaním, vypláchněte si na závěr pusu nebo vyčistěte zuby, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy. Také je vhodné jednou za čas na pár dnů užívání vysadit.


Pokud s kefírem začínáte, raději zpočátku pijte menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí. Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír v trávicím traktu může nastartovat a pokud se vaše tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak vás asi nemine nějaká ošklivá vyrážka. Když vydržíte konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíte - čím víc kefíru pijete, tím se jich zbavíte rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekněte a nepřestávejte s kefírem úplně.


Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžete s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy. Buď kefírem nebo syrovátkou z kefíru scezenou.

 

??? Nejčastější otázky ???

 

 

? - Dostal/a jsem novou houbičku, co s ní mám teď dělat?
! - Pokud byla houbička v "přepravním" mléce krátce, můžete celý obsah nádoby rovnou vylít do již nachystaného mléka. Pokud tam byla delší dobu, doporučuje se houbičku nejdřív opláchnout ve vodě.

? - Jaké mléko mohu použít?
! -  Jakékoliv živočišné mléko - kravské, ovčí, kozí... obsahuje laktózu (mlěčný cukr), kterou se houbička živí. Nejlepší je volit mléko čerstvé, případně krabicové pasterované.   Mléko, které prošlo UHT - tedy vysokoteplotní úpravou - je vhodné nejméně kvůli nízkému obsahu živin (to je to, co vám doma v krabici vydrží v pokoji x měsíců). Kefír je sice schopný živiny opět dodat, ale jenom v omezené míře. 

? - Jaký je ideální poměr mléka a houbiček?
! - Zdroje uvádí 2 polévkové lžíce na 0,5 l mléka. Zkušenosti uživatelů jsou však většinou odlišné - záleží na vás jak moc silný/slabý kefír budete chtít mít.

? - Co potřebuju k výrobě kefíru?
! - V první řadě houbičku, mléko, vhodnou nádobu (zavařovací sklenici) a plastové či dřevěné nádobí (lžičky, naběračky, síta). Houbička nesmí přijít do styku s kovem! Sklenici s kefírem nikdy nazavírejte, nechte víko pootevřené nebo ji přikryjte ubrouskem či plátýnkem.

? - Jak dlouho mám kefír nechat dělat?
! - Záleží jakým způsobem fermentace probíhá - v teplé místnosti je kefír hotový za 24 hodin a méně, v lednici to trvá i déle (několik dní). Pokud nechcete pít kefír denně, můžete kombinovat dny, kdy je kefír v chladu se dny, kdy ho dáte do tepla. 

? - Jak často a kdy mám kefír pít?
! - Podle libosti :-) lze ho pít každý den, obden, ráno nebo večer. Ideální je pít ho večer, jako poslední jídlo či nápoj dne, aby laktobacily ve střevech hezky pracovaly. Při každodenním pití kefíru je vhodné udělat si jednou za měsíc na pár dní pauzu.

? - Mám houbičky po fermentaci propláchnout ve vodě nebo ne?
! - Záleží na zkušenostech, někdo proplachuje pokaždé, někdo vůbec a někdo jen jednou za týden. Zkoušejte co vám bude vyhovovat nejvíce.

? - Jak se houba množí?
! - Buď houba roste a zvětšuje svůj objem, nebo se postupně rozpadává na menší kousíčky, které za čas také nabírají na objemu. Pokud máte jednu velkou houbu a chtěli byste někoho obdarovat, jednoduše ji rukama rozdělte.

? - Mám málo houbiček a chci je co nejrychleji rozmnožit. Jak na to? 
! - Nechejte houbičky v mléce na teplém místě (ne na slunci) a mléko měňte jednou za dva dny. Hodně s ním míchejte, aby se k nim dostalo ještě nezpracované mléko. Pokud je houbička větší než 1x2 cm, tak ji ručně rozdělte, bude růst rychleji. V tomto období houbičky neproplachujte ve vodě, ta zpomaluje jejich růst.

? - Má houba v mléce plavat nebo sedět u dna?
! - Je to jedno. Každá houba je jiná a každá se jinak chová. Na kvalitu kefíru to nemá vliv. Na konci kvašení však houby většinou vyplavou k hladině.

? -  V kefíru se mi udělala voda, co to je?
! - Při delším kvašení (nebo když je houbiček v mléce moc), dojde k oddělení čiré syrovátky od mléka. Znamená to, že kefír už je víc než hotový. Můžete syrovátku zase rozmíchat a kefír normálně vypít, ale lepší je tomuto stavu předejít.

? - Kefír je i po dvou dnech řídký a je kyselý, popřípadě hodně smrdí po kvasnicích
! - Zkuste zkontrolovat houbičky, zda na sobě nemají žlutý nebo narůžovělý povlak. Zkuste jej z nich odstranit. Tento povlak houbičkám brání ve zpracování mléka.
Další možností, proč se kefír nepovedl, je vysoké množství houbiček na dané množství mléka. Zkuste ubrat množství houby nebo naopak přidat mléko.

? - Houbičky a kefír jsou plné slizu, co s tím?
! - Trocha slizu na houbičce (kdy z ní případně jen ukápne) není na škodu - naopak dělá kefír krémový. Pokud je však houbička velmi oslizlá a kefír taktéž připomíná spíš sliz, je lepší tyto napadené části houby oddělit a vyhodit. Zdravé houbičky vám zanedlouho dorostou.

? - Jak dlouho mi hotový kefír vydrží?
! - V lednici v nepřikryté nádobě až týden

? - Co dělat s kefírem, který už nevypiju?
! - Dejte ho do těsta na buchty, chleba či lívance, zceďte ho přes plátýnko a udělejte si z něj sýr (při zahřátí kefíru a následném zcezení zhotovíte tvaroh), nalejte si ho do vany nebo si z něj po odkapání udělejte pleťovou masku.

? - Kefír teď nějakou dobu dělat nechci, ale houbiček se nechci vzdát. Jak ji mám uskladnit?
! - Pro krátkodobém skladování je můžete nechat v odstáté vodě v lednici (týden), pokud plánujete vynechat pití kefíru na delší dobu, je dobré houbičky buď zamrazit v mléce nebo pomalu usušit (zamrazené vydrží až půl roku, usušené až rok)

? - Jak houbička vlastně funguje?
! - Tento živý organismus se živí mléčným cukrem - laktózou a jako druhotný jev vzniká kvašení mléka. Při kvašení se do mléka uvolňují živiny a samotné laktobacily. Navíc pojídáním laktózy houbička vytvoří nápoj, který je vhodný i pro osoby s intolerancí na laktózu.

? - Co je to nesnášenlivost laktózy? / Jak poznám, že nesnáším na laktózu? / Jsem nesnášenlivý/á na laktózu.
! - Už po vypití malého množství mléka dochází k bolesti nebo tlaku v žaludku, celkově k pocitu plnosti a těžkosti. Můžete mít bolesti břicha, problémy se zažíváním (nadměrná plynatost, křeče, nepravidelná stolice). Pokud i tak chcete kefír pít, je víc než vhodné nechat ho projít tzv. druhotnou fermentací - to znamená, že již hotový zcezený kefír necháte pár dní v ledničce (nezakrytý) a občas s ním zamícháte. Ve výsledném nápoji je laktózy tak málo, že by i u citlivých osob neměla působit žádné obtíže.

? - Mám alergii na bílkovinu kravského mléka, mohu kefír pít?
! - V tomto případě je konzumace kefíru z kravského mléka vyloučena. Můžete zkusit kefír připravovat z mléka kozího či ovčího, ale raději se předtím poraďte se svým alergologem či ošetřujícím lékařem.

? - Mohou kefír pít i malé děti a těhotné či kojící ženy?
! - Ano, mohou. Dětem se však doporučuje začínat s velmi malými dávkami (lžičku denně) a velmi pozvolna zvyšovat. U těhotných a kojících žen je to jen ku prospěchu.

? - Beru antibiotika, mohu pít kefír?
! - Pokud není na příbalovém letáku uvedeno, že ATB se nesmí kombinovat s mléčnými výrobky, pak je pití kefíru přímo žádoucí. 

? - Po pár dnech pití kefíru mě pobolívá břicho/mám vyrážku/, může to být tím?
! - Ano, může. V případě mírné bolesti břicha si střeva zvykají na osidlování bakteriemi (laktobacily). Tento stav by neměl trvat déle než dva dny a bolest nesmí být silná. V opačném případě přestaňte kefír užívat. Vyrážka na kůži je nejčastěji způsobena procesem detoxikace, který kefír nastartuje. Zplodiny pak mohou z těla vycházet i přes kůži. V pití kefíru neustávejte, přidejte do jídelníčku víc vlákniny a tekutin, aby mohly zplodiny odcházet více stolicí a močí. Za pár dní by měla vyrážka odeznít.

? - Mám hodně houbiček a chtěl/a bych je podarovat. V mém okolí však není nikdo, kdo by je chtěl. 
! - Napište výzvu k darování do nejrůznější lokálních skupin, uvidíte, že to spustí poptávkovou lavinu - ověřeno na vlastní kůži.


 

? - Chci poslat houbičky poštou, jak na to?

! - Houbičku omočte v mléce nebo ve vodě a vložte do uzavíratelného sáčku (nejlépe raději do dvou). Pro větší komfort houbičky ji můžete navíc vložit do plastové lžičky/naběračky na sušené mléko, do vršku od PET lahve apod.. Nejlepší je použít bublinkovou obálku (stojí okolo 8 Kč), lze však použít i klasickou papírovou obálku.

 

zdroj info:

https://adriatik.estranky.cz/clanky/tibetska-houba.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář